Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Stáli při nás andělé: Do rodinného domu u silnice naboural kamion! Obyvatelé popsali šokující moment

Autor: pma, inf - 
19. února 2023
14:07

V jihočeských Lnářích došlo na konci ledna k dopravní nehodě, při které zahraniční kamion dostal na namrzlé silnici smyk a naboural do jednoho z rodinných domů. V tom byl v osudnou chvíli i Václav K. se svou maminkou Marií a od tragédie je dělili vteřiny. Dům bude muset jít kvůli rozsáhlým poškozením k zemi. Obec na pomoc rodině založila veřejnou sbírku a za její výtěžek chce dvojici koupit v obci nový dům.

 27. ledna letošního roku vstával časně ráno Václav K. z obce Lnáře jako každý den do práce. „Když jsem se šel obout, ozvala se hrozná rána, blesky lítaly z elektriky a netušil jsem, co se děje. Maminku jsem rychle popadl z postele,“ popsal pro TV Nova nepříjemný zážitek.

Šlo o vteřiny. Do domu totiž najel zahraniční kamion, který dostal na namrzlé silnici smyk a v místě, kde seniorka spává, se vyvalila zeď. „Stáli při nás andělé,“ myslí si obyvatelka domu. Naráz kamionu byl tak silný, že popraskaly zdi i na sousedním domě.

Pomáhá, kdo může

Místní hasiči pomohli rodině naložit a odvést suť, byla zprovozněna elektřina a ruku k dílu připojili i sousedé. Pojistku rodina sice uzavřenou měla, dům je ale natolik v havarijním stavu, že ho bude muset nejspíš čekat demolice.

Starostu Josefa Honzu nenechal osud obyvatelk domku chladným a rozhodl se, že obec co nejvíce pomůže. Přes inzerát našla radnice podobný dům, který by rodině ráda koupila, a domluvila se s majitelem, který objekt po vyslechnutí nešťastného příběhu ještě zlevnil.

Rodina je z pomoci dojatá

„Moje představa je taková, že použijeme část pojistného plnění a část z veřejné sbírky, kterou jsme jako město založili,“ přiblížil záměr Honz. Na transparentní účet lidé posílají desítky tisíc. V současnou chvíli je vybráno přes 130 tisíc korun. Paní Marie se synem Václavem jsou z pomoci spoluobčanů velmi dojatí.

„Ta materiální a finanční pomoc od kamarádů, spoluobčanů ale i lidí, kteří nás neznají, je neskutečná. Já se za tu pomoc stydím, vždyť si to ani nezasloužím,“ přiznal v slzách Václav.

 

kimirsen ( 19. února 2023 22:05 )

Jaký zahraniční kamion?! Na fotkách, pokud jsou teda z nehody, je na plachtě Lorenc. Lorenc Logistic je firma z Klatov!!!
https://www.lorenc-logistic.cz/

ivunka Ivca ( 19. února 2023 17:02 )

Proč má být sbírka, někdo to zavinil tak ať to zaplatí. To je prosté.

verka1 ( 19. února 2023 17:00 )

Dům měli pojištěný a ano povinné ručení.

Vanility ( 19. února 2023 16:04 )

Neměli by to pokrýt povinné ručení? 🤔 Jinak samozřejmě od starosty moc hezké gesto, škoda, že se takhle o své občany nestarají všude..

verka1 ( 19. února 2023 15:28 )

Ukazovali včera v televizi že jim pomáhá starosta a vyhlásil veřejnou sbírku. Takových starostu je málo. Někteří by šli ještě rabovat a smáli se, že nemají kde bydlet 👎

Zobrazit celou diskusi