Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blíží se páté výročí vraždy slovenského novináře Kuciaka (†27): Kauza stále není uzavřená

Autor: ČTK - 
19. února 2023
09:21

Ani pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka soudy na Slovensku neukončily proces se zbylými dvěma z původně pěti obžalovaných v tomto případu, ve kterém už byl k dlouholetému trestu vězení pravomocně odsouzen kromě jiných vrah Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Nadcházející výročí zločinu z 21. února 2018, který v zemi vyústil v mohutné demonstrace a ve výměnu premiéra, si Slovensko připomene různými akcemi.

Nový rozsudek nad Marianem Kočnerem, který čelí obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy, a nad Alenou Zsuzsovou, která je podezřelá ze zprostředkování tohoto zločinu, by soud první instance mohl podle lednového oznámení šéfky příslušného senátu Ruženy Sabové vyhlásit v dubnu. Obžalobou Kočnera a Zsuzsové se Specializovaný trestní soud začal znovu zabývat loni poté, co jeho dřívější zprošťující verdikt vůči této dvojici zrušil slovenský nejvyšší soud.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uctila památku zavražděného novináře Jána Kuciaka (21.2.2022) Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uctila památku zavražděného novináře Jána Kuciaka (21.2.2022) | reprofoto FB Zuzana Čaputová

V den pátého výročí vraždy Kuciaka, při které bývalý voják Miroslav Marček zastřelil také novinářovu snoubenku Kušnírovou, se v zemi uskuteční vzpomínková shromáždění. Organizuje je iniciativa Za slušné Slovensko, která na Slovensku po vraždě dvojice pořádala mítinky, jež byly z hlediska účasti veřejnosti nejmohutnější od takzvané sametové revoluce v roce 1989.

Po celý týden budou v zemi i další akce na připomínku výročí zločinu. Jejich součástí jsou například diskuse, dále mezinárodní konference o svobodě médií a slovenská kinopremiéra dánského koprodukčního filmu Kuciak: Vražda novináře režiséra Matta Sarneckiho. Památku Kuciaka a Kušnírové uctí také více než dvě desítky velvyslanců a dalších diplomatů působících na Slovensku.

Jill Bidenová položila květiny k památníku Jána Kuciaka. Jill Bidenová položila květiny k památníku Jána Kuciaka. | Reuters

Zhruba tři týdny po Kuciakově vraždě rezignoval na funkci premiéra v zájmu řešení vzniklé politické krize předseda sociálních demokratů (Směr-SD) Robert Fico, jehož v čele vlády vystřídal jeho tehdejší stranický kolega Peter Pellegrini. Po porážce ve volbách z konce února 2020 Směr-SD odešel do opozice a následně z něj vystoupil Pellegrini a několika dalších poslanců sněmovny, kteří založili nyní nejpopulárnější politickou stranou v zemi Hlas-sociální demokracie. Po volební porážce Směru-SD a po jejím rozkolu preference Ficovy strany klesly na jednocifernou hodnotu, následně ale postupně začaly stoupat a před zářijovými předčasnými parlamentními volbami je nyní Směr-SD druhou nejoblíbenější stranou v zemi.

Kromě Marčeka, který se přiznal, že Kuciaka a Kušnírovou zastřelil v jejich domě, vinu v případu uznal také Zoltán Andruskó. S policií Andruskó spolupracoval, stal se klíčovým svědkem obžaloby a u soudu řekl, že objednavatelem vraždy reportéra byl Kočner a zprostředkovatelkou Zsuzsová. Jako Marčekova pomocníka soudy uznaly vinným jeho bratrance Tomáše Szabóa, kterého na vraždu Kuciaka podle vyšetřovatelů najal Andruskó.

Video  Brutální vražda investigativního novináře a jeho snoubenky otřásla nejen celým Slovenskem  - Videohub
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 19. února 2023 11:36 )

Jonn Vasi poznamce nerozumim...

jonn ( 19. února 2023 10:00 )

Taky to byl pěknej parchant .

Zobrazit celou diskusi