Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gangy cizinců okrádají české řidiče: Škody šplhají do milionů korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia, archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
18. února 2023
16:18

Policie v posledních měsících zaznamenala desítky případů, kdy gangy cizinců okradly v Česku řidiče s hotovostí v autě. Organizované skupiny zločinců ze zahraničí je připravily o desetitisíce až statisíce korun, v jednom případě i o miliony.

Své oběti sledují po výběru peněz z bank a směnáren, často cílí na řidiče kurýrních služeb a dodávek a využívají zařízení, kterým zablokují dálkové uzamčení vozidla. Na webu to dnes uvedl mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek.

„Pachatelé si vyhlíží své oběti například před bankou a směnárnou. Poté je sledují a čekají na vhodnou chvíli, například odstavení vozidla u obchodu, na parkovišti nebo na čerpací stanici. Během tohoto odstavení poškodí pneumatiku,“ popsal mluvčí jeden z možných scénářů krádeže.

Řidiči pak peníze, doklady nebo platební karty z auta nepozorovaně vezmou ve chvíli, kdy pneumatiku vyměňuje. Policie varovala před tím, že pachatelé jsou schopni řidiče sledovat desítky a někdy i stovky kilometrů.

U lidí s vybranou hotovostí a také u pracovníků zásilkových služeb pachatelé také používají technické zařízení, které vyruší signál z klíče s dálkovým ovladačem a zablokuje uzamčení vozidla. Auta pak vykradou v době, kdy se od něj řidič vzdálí nebo když kurýr předává zásilku.

„Proto buďte prosím obezřetní, zda vás někdo po směně peněz nesleduje. Pokud došlo k defektu na vašem vozidle, své vozidlo při výměně kola vždy zamkněte. Uzamčení auta fyzicky zkontrolujte. A rozhodně v něm nenechávejte žádné cennosti,“ zdůraznil Vinčálek.

Video  Lupič a gangster Jesse James se stal legendou jako Robin Hood. Jenže bohatým bral, chudým nedával  - Videohub
Video se připravuje ...

Uživatel_5505959 ( 23. srpna 2023 08:17 )

Nechceme tady rusáky chytrolíne

nadčasový MP ( 19. února 2023 15:18 )

Chtěli jste tu svoji milovanou Ukrajinu, tak ji tady máte. Policisty chráněná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání