Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Před 38 lety začal řádit spartakiádní vrah Straka: Vraždil a znásilňoval už v 16 letech!

Autor: pma, VaB, ČTK - 
18. února 2023
20:37

Jiří Straka, kterého veřejnost zná spíše pod přízviskem spartakiádní vrah, se v polovině 80. let minulého století stal postrachem nejen Pražanů, ale i zbytku republiky. Ve věku pouhých šestnácti let Straka napadl 11 žen. Soudem byl usvědčen ze tří vražd, dvou pokusů o vraždu, pěti znásilnění, tří loupeží a pěti krádeží. Za to jako mladistvý odešel s 10 lety vězení a dalších 9 let strávil v psychiatrických léčebnách.

Už od dětství byli s Jiřím Strakou jen problémy. I když byl obdařen nadprůměrným IQ 125, ve škole dobrým studentem nebyl. V roce 1983 začal studovat na hornickém učilišti ve Stochově u Kladna a začal krást. S tím se ale nespokojil.

17. února 1985 napadl v pražské Novodvorské ulici dvacetiletou restaurátorku, kterou začal škrtit. Té se podařilo se Strakou navázat kontakt, dojít na osvětlenou ulici a nakonec zmizet. Incident zprvu dívka na policii neohlásila, nepřipadalo jí to důležité. Své rozhodnutí změnila až v průběhu jara, kdy média psala o vrahovi mladých žen. Kriminalisty svým popisem vzhledu nasměrovala k tomu, aby vraha dopadli. Mladík napadl během přelomu zimy a jara další dvě ženy, ale ani to mu nestačilo.

Video  Spartakiádní vrah. Teprve 16letý Jiří Straka znásilňoval a vraždil bez kouska citu. Ve vězení ho vykastrovali a pokusili se ho oběsit  - Videohub
Odemknout video

Ženě nacpal do úst kalhotky, hlínu a kamení

První vraždu spáchal 8. dubna téhož roku. Zezadu napadl a uškrtil třiadvacetiletou ženu, která měla namířeno ke svému příteli. Tu po vraždě Straka odtáhl mezi stromy a tělo zneužil. Aby oběti zamezil přísun kyslíku, nacpal jí do pusy spodní prádlo, hlínu a kamení. Mladé ženě po smrti ukradl z krku stříbrný řetízek, který dokonce později sám nosil.

Podruhé Straka vraždil 4. května v Hloubětíně. Tam si v tramvaji vytipoval oběť, na kterou zaútočil, když z vozu vystoupila. Podobně jako u předchozího mordu zaútočil zezadu a čtyřiapadesátiletou Vlastu začal škrtit. Podařilo se mu ji odtáhnout za zaparkované dodávkové auto s plachtou a tam ji okradl o šperky a hodinky. Tehdy si myslel, že je žena po smrti, později u výslechu policie ale zjistil, že jeho útok přežila.

Další oběť umlátil její vlastní botou

Ještě téhož dne šestnáctiletý výrostek zaútočil znovu, tentokráte však svou oběť zabil. Třicetiletou lékařku Věru brutálně opět zezadu napadl její botou s podpatkem, kterou ji mlátil do hlavy, dokud neupadla do bezvědomí. Když vrah zjistil, že lékařka přichází k sobě, klekl jí na krk a z podprsenky utrhl ramínko, které ženě omotal kolem krku. Po smrti ženu znásilnil a okradl.

Naposledy vraždil o dvanáct dní později. V pražských Dejvicích si vyhlídl třicetiletou ženu, kterou podobně jako v předchozích případech napadl. Vtáhl ji následně do sklepa obchodu s ovocem a zeleninou, krk stáhl provazem a znásilnil.

Vrah trpěl sklonem k sadismu až nekrosadismu

Policii se nakonec podařilo obávaného vraha zadržet, všechny ale šokoval jeho nízký věk. „Nikdy předtím ani potom jsem nepracoval pod tak strašným politickým tlakem. Dělali jsme na tom tři vyšetřovatelé a kromě toho dalších 200 policistů. Ženy v Praze se bály vyjít do ulic, málem se odkládala spartakiáda,“ komentoval před časem případ kriminalista Jiří Markovič (†79), kterému se s týmem podařilo Straku polapit.

Odborníci u mladíka diagnostikovali abnormální sexuální agresivitu se sklonem k sadismu až nekrosadismu. Vrah také trpěl amorálností a absencí citů. Jako mladistvý byl odsouzen k maximálnímu možnému trestu, deseti letům za mřížemi.

V roce 1994 byl propuštěn, následujících deset let ale strávil v psychiatrických léčebnách. V současnosti má změněnou identitu a žije na Moravě.

 

beda88 ( 19. února 2023 00:01 )

a co takhle doživotní detence? v Plzni zabil na ulici autem Adolf Pech 4 mladé osoby stojící na tramvajovém ostrůvku. je to asi 25 let. případ nevím jak dopadl, vím jen že se Pech přejmenoval na Nováka žije na jihu Čech. člověk pak ani neví s kým sedí třeba v hospodě.

stetl ( 18. února 2023 23:03 )

Moje první žena byla učitelka. A ve třídě měla i mladého Straku. Pamatovala se, že o něm mluvila s kolegyněmi a všechny se shodly, že byl divný. Nepodíval se do očí a něčím se odlišoval od ostatních dětí.
Rozhodně by nesouhlasila, aby dostal tak nízký trest a aby byl propuštěn. I já si myslím, že takového člověka nelze vyléčit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání