Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putinovy termobarické rakety TOS-1: Trhají plíce, jsou odporné a přináší totální zkázu, líčí experti

Autor: DVL, swp - 
20. března 2023
05:00

Na Vladimira Putina byl vydán v Haagu zatykač – kvůli únosům dětí z Ukrajiny. Jenže zvěrstev mají na kontě Rusové na Ukrajině mnohem víc. Prošetřují se případy mučení, vraždy civilistů, které Kreml popírá, ovšem svět má před očima obrázky nejen z masakru v Buče. Ruští okupanti a agresoři se během konfliktu a těžkých bojů nezdráhají použít ani těžké zbraně. Včetně termobarických raket, které jsou považovány za jednu z nejnebezpečnějších zbraní na světě, píše Newsweek. Analytik zásah takové rakety popsal jako „děsivou smrt, která roztrhne plíce“.

Přesto se Ukrajincům v průběhu konfliktu podařilo i takové zbraně Rusů zpacifikovat. Video sdílené běloruským zpravodajským kanálem Nexta na telegramu ukazuje zničení ruského TOS-1 nebo TOS-1A, známého také jako termobarický odpalovací systém, v oblasti Donbasu.

Rusové nasadili termobarické zbraně v oblastech Pisky a Marjinka – ze zničené Marjinky je dnes město duchů, kam se jen stěží budou po válce vracet původní obyvatelé. Zkáza je tam totální.

Expert na obranu a vojenské technologie David Hambling pro Newsweek řekl, že TOS-1 způsobuje „extrémně silnou rázovou vlnu, která může rozbít budovy“.

Jeden raketový systém TOS-1A může údajně stát více než 6,5 milionu dolarů, včetně servisu, výcviku a munice. Byl exportován do Arménie, Ázerbájdžánu, Iráku a Kazachstánu.

TOS-1 je první verzí vozidla s celkem 30 220milimetrovými raketami namísto 24 raket pro TOS-1A, uvádí Army Recognition.

Raketová část výzbroje TOS-1A má délku 3 725 metrů pro odpalování neřízených střel, přičemž celý systém je namontován na střed pásového obrněného podvozku. Plošinu lze otáčet o 360 stupňů.

„V závislosti na cíli může být palba vedena jednoduchými nebo dvojitými ranami ze dvou hlavní,“ poznamenává magazín Army Recognition s tím, že spouštění je plně automatické. Součástí trupu jsou také čtyři vrhače kouřových granátů.

Automatické odpalování raket trvá šest sekund, při ručním odpalování 12 sekund.

„Nejničivější rakety“

Termobarické zbraně neobsahují okysličovadlo jako většina konvenčních výbušnin a fungují pouze pomocí paliva a okolního kyslíku, řekl Jordan Cohen, politický analytik z think tanku Cato Institute.

Pro Newsweek řekl, že když počáteční výbušnina vybuchne, nádoba se otevře a palivo se smísí s okolním vzduchem, aby vytvořilo obrovský poloměr výbuchu, který nejenže může zabít při dopadu, ale také zabít jednotlivce za cílovým bodem v závislosti na poloměru výbuchu.

Jsou to „některé z nejničivějších a nejodpornějších raket, jaké existují,“ dodal.

„Ti, kdo jsou za cílovým bodem, jsou zabiti tím, že se jim účinně odepře kyslík a prasknou plíce při spalování kůže... Výbuchová vlna je mnohem delší než normální výbušniny a často také spálí lidi k smrti při vdechování hořícího paliva,“ řekl Cohen. „Ti, kteří přežijí, budou mít téměř jistě poškozené orgány a na kůži popáleniny třetího stupně.“

Síť neziskových médií The Conversation v srpnu 2016 uvedla, že účinek termobarických bomb nebo také vakuových bomb, jak je také známo, je podobný hlubokému nádechu před ponořením do vody.

„Pak si představte, že by byl všechen kyslík okamžitě vytlačen z těla,“ psali. „Zkuste se znovu nadechnout. Ale místo toho, aby vám plíce naplnila studená voda, začnou vás zevnitř zabíjet toxické, hořlavé částice.“

Cohen řekl, že ukrajinský arzenál sestávající z vysoce pohyblivých dělostřeleckých raketových systémů (HIMARS) je „nesrovnatelný“ s ničením, které mohou způsobit termobarické zbraně.

„Zničení těchto odpalovacích zařízení je skutečně dobrá věc, alespoň podle mého názoru,“ řekl. „Jsem přesvědčen, že by měla existovat norma proti jejich použití, a aby bylo jasné, že Rusko není jedinou zemí, která tyto zbraně používá. Jakmile jsou odpáleny, nelze jim čelit, takže zničení odpalovacích zařízení v předstihu je jediný skutečný způsob, jak je zastavit.“

„Vzhledem k tomu, co se děje v Doněcku, je zničení tohoto odpalovacího zařízení obecně dobré pro lidská práva – bez ohledu na postoj člověka k válce,“ dodal.

18:53
Dnes

Ukrajinský prezident Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc pro Ukrajinu od USA, kterou podpisem příslušného zákona stvrdil Biden.

18:15
Dnes

Soud v Kirovu na severu evropského Ruska poslal na 22 let za mříže bývalého žoldnéře z Wagnerovy skupiny za to, že znásilnil a mimořádně krutě zavraždil pětaosmdesátiletou ženu, uvedl dnes na svém ruskojazyčném webu server BBC News. Trest si osmadvacetiletý Ivan Rossomachin odpyká v nápravném zařízení s nejpřísnějším režimem. Tato kauza se stala jedním z prvních známých případů „recidivy“, kdy se zločinu znovu dopustil někdejší trestanec omilostněný prezidentem Vladimirem Putinem po zverbování do války proti Ukrajině, dodal server.

Na konci března se v místní televizi objevila reportáž o tom, že bývalý žoldnéř, který se vrátil z války, nahání hrůzu celé vesnici Novyj Burej. „Vaňka jde, v jedné ruce má pivo, v druhé vidle, sekyru, nůž. Jde a řve: ‚Všechny zabiju, podříznu celou rodinu!‘ Po nocích nespíme,“ sdělila televizi jedna z vesničanek. Šéf místního podniku se obrátil na policii, protože lidé se báli jít do práce. Policejní náčelník slíbil, že policejní hlídka bude nepřetržitě střežit ves, ale několik dní po zveřejnění reportáže Rossomachina zadrželi pro podezření z vraždy důchodkyně.

Osmadvacetiletý Rossomachin podle vyšetřovatelů loni v březnu, kdy se vrátil z války do rodné vsi, v opilosti vešel do domu důchodkyně, která vzhledem k vysokému věku byla naprosto bezmocná a nebyla schopna klást odpor.

17:55
Dnes
!

Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.

V projevu po podpisu zákona Biden prohlásil, že tento krok posiluje bezpečnost USA, ale i celého světa. „Teď musíme jednat rychle,“ řekl v souvislosti s americkými dodávkami vojenské pomoci Ukrajině, které byly kvůli nedostatku financí od konce loňského roku zablokované. Podle agentury AFP uvedl, že Američané začnou posílat vojenské vybavení na Ukrajinu v nejbližších hodinách.

Zobrazit celý online

Video  Dominik Hašek o Rusech, olympiádě a „vrahovi“ Putinovi  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa