Herec, známý z filmů jako Smrtonosná past, Pátý element, Armageddon či ze sci-fi psychologického dramatu Dvanáct opic, se již na delší dobu kvůli zdravotním problémům s afázií stáhl z veřejného prostoru.

Bohužel mu odpočinek od herectví zdravotně nepomohl. Willisovi byl přisouzen neúprosný lékařský verdikt jménem demence.

Demence je velmi závažná mozková choroba, která poškozuje tkáň v mozku. Prvními příznaky bývají změny osobnostních rysů. Z veselého člověka může být úzkostný, z klidného až agresivní. Dalším stádiem bývá narušená dlouhodobá a krátkodobá paměť. Osobnost člověka se může rozpadnout natolik, že je pro něj nemožné dělat běžné domácí či společenské činnosti bez pomoci rodiny či blízkých. U postižených není neobvyklé střídání silně depresivních a bujaře manických stavů.

Herec již v roce 2022 uveřejnil, že se svou kariérou končí. Důvodem měl být právě také neurologický problém. Jednalo se o afázii, jež narušuje mozkové centrum řeči. A řeč je pro něj jako herce naprosto esenciální k výkonu svého povolání.

Fanoušci se v té době domnívali, že mohlo jít o následek nehody nebo mrtvice, ale teď se dostává do hry otázka, jestli afázie nemohla být způsobena i pomalu postupujícím degenerativním onemocněním mozku, které mu bylo teď diagnostikováno.

Všechny divoké fantazie byly však utišeny prohlášením jeho manželky na instagramu.

„Naše rodina by chtěla na úvod vyjádřit hlubokou vděčnost za neuvěřitelný příliv lásky, podpory a úžasných příběhů, které jsme všichni obdrželi od chvíle, kdy jsme se podělili o Bruceovu původní diagnózu. V tomto duchu jsme vám chtěli poskytnout aktuální informace o našem milovaném manželovi, otci a příteli, protože nyní hlouběji rozumíme tomu, co prožívá,“ začala dojemně.

„Od doby, kdy jsme na jaře 2022 oznámili Bruceovu diagnózu afázie, se Bruceův stav posunul a nyní máme konkrétnější diagnózu: Frontotemporální demence (známá jako FTD). Problémy s komunikací jsou bohužel jen jedním z příznaků nemoci, se kterou se Bruce potýká. I když je to bolestivé, je úlevou, že máme konečně jasnou diagnózu,“ napsala. A jistě každý, kdo kdy měl dlouhodobě nemocného blízkého člověka, zná bezpečně ten pocit smutku a úlevy, když se konečně příznaky pojmenují skutečnou diagnózou.

Poslední měsíce herec zveřejňoval na sociálních sítích poklidné rodinné fotky se svou „ženskou domácností“. Nejčastěji při výletech, svátcích a jiných aktivitách s dcerami a manželkou Emmou Hemingovou (44), s níž se oženil v roce 2009. S herečkou a bývalou manželkou Demi Mooreovou (60) má tři děti - Rumer, Scout LaRue a Tallulah Bell.

A rodinný klid, podporu a lásku podle všeho bude potřebovat teď nejvíce.

Video
Video se připravuje ...

Bruce Willis pověsil herectví na hřebík kvůli vážné nemoci mozku. Videohub

Fotogalerie
38 fotografií

Tip: Vybrali jsme pro vás nejlepší filmy, ve kterých hrál Bruce Willis.