Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český politik popsal své napadení ve Francii: Krvácení do mozku a 14denní výpadek paměti

Autor: Mii - 
16. února 2023
19:40

Bývalý radní Kraje Vysočina Martin Hyský (ČSSD) byl loni na podzim několik hodin na seznamu pohřešovaných osob. Nakonec se ukázalo, že leží v nemocnici ve Francii. Dostal se tam kvůli násilnému přepadení, které se odehrálo během jeho služební cesty do Štrasburku. Pro server iDNES.cz nyní popsal, jak přepadení probíhalo.

Hyský se ve Štrasburku účastnil čtyřdenního kongresu místních a regionálních samospráv Rady Evropy. Nakonec se ale účastnil jen prvního dne jednání. Když se večer vracel, zřejmě do hotelu, byl přepaden. Přišel o všechny doklady včetně peněženky a skončil v nemocnici.

Nic si z té chvíle nepamatuje, a protože nebyl schopen komunikovat a neozýval se rodině, policie po něm vyhlásila pátrání. Nakonec se ukázalo, že leží v nemocnici s těžkým zraněním. Poslední momenty v jeho paměti se týkají focení s političkou z Dublinu.

„Ode dne úrazu mám čtrnáctidenní výpadek paměti. Lékaři napsali, že jsem byl pravděpodobně napaden tělesnou silou. Na dvou místech jsem měl zlomeninu lebeční kosti a krvácení do mozku,“ popsal Hyský. „Záchranáři použili defibrilátor, byl jsem na umělé plicní ventilaci. Můžu říct, že mi francouzské zdravotnictví zachránilo život,“ navázal politik.

Do nemocnice byl převezen poté, co byl nalezen poblíž hotelu, kde měl ubytování. Útočník ho ale překvapivě neokradl o všechno. Notebook a mobil mu zůstaly a kradené karty nakonec použity nebyly. Z peněženky zmizela jen drobná částka.

Hyský nakonec nabral vědomí až poslední den hospitalizace ve Francii, kdy byl převezen do Jihlavy. V pracovní neschopnosti zůstal až do 12. prosince, ale stále navštěvuje lékaře. Francouzská policie případ nadále vyšetřuje.

V současnosti je politik krajským zastupitelem na Vysočině. Během posledních komunálních voleb vedl kandidátku ČSSD v Jihlavě, strana ale ve volbách neuspěla.

Video  Předseda ČSSD Šmarda: Můžeme si za to sami, že nejsme ve Sněmovně. Společnost čeká proměna.  - Blesk - Nikola Forejtová, Elmer Calvarho
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 16. února 2023 21:08 )

Jj, možná se jenom ožral.

lucie13 ( 16. února 2023 21:00 )

Tak po dlouhé době si to kulturní obohacení zažil na vlastní kůži i politik. Děkujeme za ochranu hranic EU!
Existuje zpráva rakouského vysokého úředníka pro migraci, který říká, že všichni bez dokladů lhali. Mladí muži jsou převážně analfabeti a kriminálníci, kteří utíkali před policií ve vlastním státě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa