Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oblíbenému vlkovi se daří, ale... Strach o Bublu! Zničený sledovací obojek vzbudil obavy

Autor: jel - 
18. února 2023
12:51

Neuvěřitelný příběh vlčka Bubly sledovalo od září se zájmem obrovské množství Čechů. Zvíře ve špatném zdravotním stavu, zřejmě po srážce s autem, nalezli na podzim houbaři. Nevypadalo to s ním vůbec dobře, ale Bublu se nakonec podařilo zachránit a co víc, byl vypuštěn zpět do volné přírody. Minulý týden se objevily určité spekulace, že vlk strádá. Ty však odborníci vyvrátili. Ve středu ovšem přišla zpráva, že Bublův sledovací obojek přestal fungovat. Lidé na sociálních sítích dostali o vlka velký strach. Video však dokazuje, že se bát nemusí.

Vlka ve vážném stavu našli koncem září houbaři u Horní Blatné. Zvířete se ujali záchranáři ze Záchranné stanice Drosera Bublava. Osud Bubly napjatě sledovalo velké množství Čechů. Nakonec se vlka podařilo nejenom zachránit, ale i vypustit zpět do volné přírody. Jenže pak se objevily informace, že na tom zdravotně zvíře není dobře a v přírodě strádá. To se naštěstí nepotvrdilo a data ukázala, že Bubla se pohybuje po lese a sám si dokáže najít potravu.

Video  Vlka Bublu zachytila kamera v místě, kde procházela jeho mateřská smečka  - Hnutí DUHA, šelmy.cz
Video se připravuje ...

Ztráta obojku

V půlce února přišla ohledně vlka další zpráva, která vzbudila obavy. Projekt Zvíře v nouzi ve středu na sociální síti informoval, že vysílačka umístěná na telemetrickém obojku Bubly se odmlčela. „Výrobce vysílačky analyzoval poslední předaná data a konstatoval, že došlo k mechanickému poškození vysílačky, přerušení nějakých spojů. Jak k tomu došlo, se nedozvíme,“ uvedli zástupci projektu a dodali, že další informace o zvířeti už bude možné získat pouze náhodně například z fotopastí. Přestože obojek byl konstruován tak, že po čase sám odpadne, tato informace mezi lidmi vzbudila velké obavy.

Mnozí dostali o Bublu velký strach sociální sítě zaplavily vyděšené komentáře o tom, co s vlčkem bude, když nebude možné ho sledovat.

Odborníci i video

Situaci uklidnili odborníci i video z fotopasti. Ta zachytila Bublu jenom krátce po vypuštění na stejném místě, kde se v rozmezí čtyřiadvacetihodin pohybovala i jeho původní smečka. Odborníci z Mendelovy univerzity navíc v terénu ověřovali lokality jeho předchozího výskytu, pátrali po zbytcích kořisti, stopách nebo trusu. 

„Data z telemetrického sledování ukazují, že pohybová aktivita vlka v Krušných horách byla v posledním měsíci značná a zvíře vykazovalo typické známky chování vrcholového predátora, který se pohybuje na rozlehlém území v řádech stovek kilometrů čtverečních,“ uvedl Martin Duľa, zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně. „I když obojek zřejmě již další data nepošle, měsíc sledování nám ukázal, že rozhodnutí o vypuštění rehabilitovaného zvířete bylo správné,“ dodal.

Na léčbu Bubly se na podzim vybralo neuvěřitelných 2,5 milionu korun. Původně to vypadalo, že i když se zvíře vyléčí, do volné přírody se už nikdy nevrátí, a tak pro něj Drosera Bublava postavila speciální výběh. Nakonec se ale odborníci po konzultaci se zahraničními kolegy rozhodli Bublu do přírody vrátit. „Zpočátku jsme nevěřili, že takto vážně zraněný vlk by se mohl vyléčit až do stavu, kdy bude schopen návratu do přírody,“ vysvětlil v minulosti koordinátor Národní sítě záchranných stanic Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. V Česku šlo vůbec o první případ navrácení velké šelmy do přírody.

dedeha ( 18. února 2023 18:16 )

V Kanade svojho času vypísali odmenu pre toho, kto faktami dokáže, že vlci zaútočili na človeka. Odmena vyplatená nebola. Na zemeguli tvoria divo žijúce cicavce iba 4%. Ostatok je človek a hovädzí dobytok. Vlk a medveď do prírody patrí a je na človeku aby sa s tým zmieril. Zemeguľu nevyfasoval iba človek sám.

naidka ( 18. února 2023 17:50 )

Karkulkou.

naidka ( 18. února 2023 17:45 )

S Červenou karkulkou to sedí, je to místní pacoš.

naidka ( 18. února 2023 17:42 )

Čip nefunguje jako vysílačka, nicméně i povinně čipovaní psi ho mají pro "parádu".

naidka ( 18. února 2023 17:39 )

Jak mohli "vědci" z Mendelovy univerzity vyhodnotit z vysílačky, že si Bubla sám loví? Četla jsem, že se záchrannou stanicí nechtěli spolupracovat, prý přehánějí a vlk se má dobře.

Zobrazit celou diskusi