Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mluvíte ze spaní? Mohou za tím být zdravotní problémy! Tohle jsou nejčastější důvody

  • Co způsobuje mluvení ze spaní?
    16. února 2023 | 06:00

    Ze spaní občas mluví skoro každý, proto by na tom nemuselo být nic tak divného. Ovšem jen do chvíle, než se zamyslíte nad tím, proč se tak vlastně děje. Jaké jsou nejčastější spouštěče mluvení ve spánku? A kdy už se mít na pozoru?

    Je rozdíl mezi tím, zda si během spánku sem tam něco prohodíte pod vousy, nebo jestli pravidelně během chrupání přednášíte básně, citujete eseje a vyprávíte celé příběhy. Ve druhém případě se totiž může jednat o projev zdravotních problémů. Co vypovídá mluvení ze spaní o vašem zdraví i celkové životosprávě? Tohle jsou nejčastější příčiny.

  • Čím častěji mluvíte ze spaní, tím je riziko větší

    Mluvila jste ze spaní o známce, kterou jste dostala v páté třídě? Překvapil vás partner vyprávěním, jak jste v noci měla hrdý proslov o globálním oteplování? Výběr témat pro hovory, které vedeme ze spaní, zůstává dodnes i odborníkům záhadou. Jisté je pouze to, že k nim dochází v obou fázích spánku, tedy v REM i non-REM fázi. Obecně se nočního povídání nemusíme nijak obávat, záleží ovšem na jeho podobě i frekvenci. Pokud se poslední dobou dozvídáte, že hodně často vyděšeně vykřikujete ze spaní, je třeba se mít na pozoru. Čím častěji při spánku mluvíte, tím je podle vědců pravděpodobnější, že může jít o projev zdravotních problémů.

    Jak rychleji usnout? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Podívejte se na tipy, jak rychleji usnout. • VIDEO: Moje zdraví / iStock.com

  • Máte nedostatek spánku a přehnaně se stresujete

    Jedním z nejběžnějších důvodů, proč své sny nahlas vyprávíte, je nedostatek spánku. Tento poměrně banální důvod se však nevyplácí podceňovat, protože kvalitní spánek má přímý vliv na celkové duševní a fyzické zdraví. Pokud jste z ničeho nic začala mluvit ze spaní, a víte, že ve vašem životě proběhly větší změny nebo události, může být na vině nadměrný stres, v jehož důsledku toho moc nenaspíte. Zkuste zvolnit, meditujte a najděte si způsob, jak můžete nahromaděné napětí ventilovat.

  • Zrádný alkohol, léky a návykové látky

    Asi se nenajde nikdo, komu by se někdy nezdál hororový sen. Jsou ale vaše noční běsy nesnesitelně časté, pravidelně se opakují, a ke všemu během nich voláte o pomoc? Potom se zkuste zamyslet, zda to nepřeháníte s některými léky a návykovými látkami. Stejně jako stres mohou i alkohol, některé medikamenty nebo nápoje obsahující kofein narušovat kvalitu spánku. Nelekejte se, nemusíte být žádný toxikoman, aby se vám zdály noční můry. Stačí, když za den vypijete pár šálků kávy či čaje navíc, a váš klidný spánek bude v ohrožení. Vyvarujte se kofeinu i alkoholu před spaním a ideálně omezte jejich množství. V případě, že pojmete podezření, že za vaše mluvení ve spánku mohou některé léky, ověřte si možné vedlejší účinky léčiva. Zaměřte se i na to, jestli je užíváte ve správném dávkování. Nejlépe uděláte, když se o nich poradíte se svým lékařem.

  • Nevhodná teplota v místnosti

    Většina žen má ráda teplo, a tak není divu, že se teplota v místnosti, kde spí, často podceňuje. Nebo spíš naopak „přeceňuje“. Všichni zimomřiví jedinci totiž mají jedno společné – v ložnici nastavují termostat na maximum. Přitom pro kvalitu spánku je naopak vhodné chladnější prostředí. Za nespavostí, ale i za mluvením ze spaní může být podle vědců právě příliš vysoká teplota v místnosti. Ta by se správně měla pohybovat mezi 18 až 20 °C. Před spaním si nezapomeňte v ložnici řádně vyvětrat. Díky svěžímu chladnějšímu vzduchu se vyspíte do růžova, a možná, že se zbavíte nežádoucího vyprávění ze spaní.

  • Pozor na rušivé prostředí

    Na to, jak klidně spíte, a tím pádem i na to, jak divoké sny máte, má bezprostřední vliv prostředí ložnice. Pokud v ní nemáte dostatečnou tmu a do místnosti například z venku proniká světlo pouliční lampy nebo vám uvnitř svítí příliš mnoho displejů elektronických zařízení, kazíte si klidný spánek. Rušivé elementy, mezi něž nepatří jen pronikající světlo, ale také hluk domácích spotřebičů a podobně, mají přímý vliv na to, jestli se ze spaní několikrát do týdne rozpovídáte. Pořiďte si zatemňovací závěsy a naordinujte si alespoň noční digitální detox. Uvidíte, že se vyspíte lépe.

  • Noční běsy jsou projevem duševní poruchy?

    Zatímco v mnoha případech je mluvení ze spaní neškodné, někdy poukazuje i na vážnější problémy. Zejména spánkové noční běsy mohou značit posttraumatickou stresovou poruchu nebo duševní nemoc. Bývají doprovázeny děsivým křikem, prudkým přemisťováním se po posteli a kopáním kolem sebe. Jsou hodně živé, sugestivní a nepříjemné. Aby toho nebylo málo, jedince s takovými sny bývá celkem obtížné probudit. V případě, že se noční běsy týkají i vás, raději vyhledejte co nejdřív odbornou pomoc psychologa.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...