Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bartoš uklidňuje rozrušení z reformy penzí: „Nic není finální.“ Jurečka zmínil nový termín

Aktualizováno -
13. února 2023
15:17
Autor: ČTK, psp, inf, Mii - 
13. února 2023
11:30

O penzijní reformě se ještě povede podrobná diskuse, nic není finální, sdělil dnes vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) k návrhu, který v neděli zveřejnila Česká televize (ČT). Piráti mají k plánu připomínky, o kterých se bude ještě jednat, doplnil Bartoš. Podle jeho strany je nutné zlepšit finanční udržitelnost systému a minimalizovat negativní dopady na seniory i pracující. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že chce finální parametry reformy zveřejnit v březnu.

ČT s odkazem na materiál ministerstva práce dohodnutého na koaliční radě uvedla, že dnešní padesátníci by měli jít do důchodu v 66 letech. Čtyřicátníci mají mít nárok na důchod v 67 letech a lidé staří 34 let a méně by měli jít do penze v 68 letech. Podle mluvčího vlády Václava Smolky ale koalice ještě změnu neschválila, jde jen o jeden z návrhů ekonomů. Na Twitteru uvedl, že informace zveřejněné ČT jsou nesprávně prezentovány. Nyní je věk pro odchod do penze pro muže a bezdětné ženy 64 let.

Bartoš dnes ČTK napsal, že o reformě se povede ještě podrobná diskuse. „Nic není finální. K aktuálnímu návrhu ministra (práce) Mariana Jurečky (KDU-ČSL) máme připomínky, o kterých budeme jednat. Za Piráty se snažíme hlavně zlepšit finanční udržitelnost celého systému a minimalizovat negativní dopady na seniory i pracující včetně jejich potomků,“ uvedl.

Reformu nelze vytrhávat z kontextu, říká Jurečka

I Jurečka upozorňuje, že návrh ještě není hotový. Parametry chce zveřejnit v březnu, a to takové, aby byl důchodový systém do budoucna udržitelný. 

„Za MPSV jasně říkám, že v průběhu února, března udělám jednání s koaličními a opozičními partnery. Počítám, že potom v průběhu března zveřejním celou problematiku důchodového systému, včetně návrhu parametrů reformy důchodového systému tak, aby důchodový systém byl do budoucna udržitelný, aby zabezpečoval v budoucnu dostatečně důstojné důchody,“ řekl Jurečka.

Návrh podle ministra bude řešit úpravy toho, aby se důchodový systém nedostal do hlubokého deficitu. „Budeme to řešit několika nástroji, zdaleka ne jedním. Budeme pracovat s tím, abychom opravdu uměli odlišit lidi, kteří pracují ve fyzicky náročných profesích, aby tito lidé mohli odcházet do důchodu dřív a neměli ho snížený. To bude vybalancováno vyšším odvodem na sociální pojištění ze strany zaměstnavatelů,“ řekl ministr. Uvedl, že už od ledna mohou do předčasného důchodu bez krácení částky chodit zdravotničtí záchranáři a podnikoví hasiči.

„Budeme tam také pracovat s délkou pojištění, abychom vnímali lidi, kteří třeba začali na pracovat už v 18, 17 letech. Nelze důchodovou reformu vytrhávat z kontextu a psát o jediném parametru,“ řekl ministr.

Podle Jurečky platí princip, aby se do budoucna udržela průměrná doba vyplácení starobního důchodu, která je dnes 21,5 roku. V parametrech podle něj budou místa, kdy bude možné věci revidovat a upravit, například na základě vývoje demografické situace. Nyní podle něj totiž nelze jasně říci, jaká bude průměrná délka dožití nebo délka dožití ve zdraví třeba v roce 2035 nebo 2045.

Jurečka chce změnit systém valorizací

Jurečka chce ale změnit systém valorizací, omezit tak chce „rozevírání nůžek“ mezi vyššími a nízkými penzemi. Hledat chce také způsob, jak by se dalo pomoci těm, kteří pobírají velmi nízkou částku.

Starobní penzi od České správy sociálního zabezpečení dostávalo na konci loňského roku téměř 2,37 milionu lidí. Průměrná částka činila v prosinci 18.061 korun. Víc než 18.000 korun pobíralo na konci minulého roku zhruba 1,3 milionu seniorek a seniorů. Celkem 397.900 osob dostávalo méně než 15.000 korun, z nich asi 55.400 nemělo ani 10.000 korun. Do výše důchodu se promítají odpracované roky a výše odvodů z výdělků.

„Já rozhodně chci udělat to, aby se už dále nerozevíraly nůžky mezi starobními důchodci... Současný valorizační mechanismus nám opravdu vytváří to, že na lidi s nižším důchodem inflace dopadá výrazně tíživěji než na lidi, kteří mají nadprůměrné důchody. Do tohoto mechanismu budu chtít vstoupit. Budeme chtít snížit výši valorizace u lidí s nadprůměrnými důchody a zároveň hledat cestu jak pomoci těm, kteří mají důchody velmi nízké,“ řekl dnes Jurečka.

Podle expertů by se měla pravidla mimořádných valorizací upravit. Odborníci i někteří politici poukazovali na to, že si při mimořádném navyšování důchodů kvůli vysoké inflaci polepší méně právě lidé s nízkou penzí. Kritizovali vládu za to, že nastavení dosud nezměnila. Zmiňovali také velký dopad na rozpočet. Dvě mimořádné loňské valorizace zvedly výdaje na penze zhruba o 29 miliard korun. Tato suma pak každý rok roste.

Video  Rostoucí důchody jsou problémem pro rozpočet.  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 13. února 2023 21:47 )

jurečka je sele

jajas ( 13. února 2023 20:30 )

Jurečka to "upekl" s elektrikářem Stanjurou, který už neví, kde brát, protože musí dávat na Ukrajinu. Stanjura už dokonce přemýšlí o tom, že to výchovné nebudou vyplácet všem matkám, co vychovaly děti. "Parametry mohou být počet dětí, příjem rodiny, výše důchodu. To vše je k debatě. Bezesporu jsou však penzisté a dámy, které si to zaslouží. Kvůli tomu, že pečovaly o hodně dětí, tak neměly šanci si tolik vydělávat, a proto mají dnes nižší důchod,“ popsal ministr. " Takže kdo tady má "více" dětí? Že by naši nepřizpůsobiví občané, kterým práce nic neříká, ale budou vyrábět další nemakačenka? takovým "matkám" budou vyplácet výchovné? No a samozřejmě, Pekárka, aby nezůstala pozadu si přisadila: "Případné omezení výchovného podporuje například předsedkyně strany TOP09 Markéta Pekarová Adamová. „Představujeme si to tak, že by výchovné bylo omezené například výší důchodu, kterou jednotlivé ženy pobírají nebo počtem dětí. Nebo v nějaké kombinaci,“ uvedla ve zpravodajské relaci České televize." Ta by se neměla o dětech vůbec zmiňovat!"

Jirik-ta ( 13. února 2023 19:46 )

ty lidi toho maji v 60ti dost a ženy v 55ti
"MOJE DOBRÝ DĚTI, vy mně žádáte!
abych vám napsala muj Životopis. Sem jiš stará 56 Roků. Je to velká
obtíž od 6ho Roku se upamatovat, co se mi zleho a dobreho v tom mym
už dlouhym věku přihodilo, a přece bych vám tu radost pro památku a
pro příklady túze ráda učinila. Při těch upomínkách! Člověk někdy
ovane, a někdy zas až srce se ulekne a zas dál okřeje. A musíme všecko
jedno z druhym mile a trpělivě snášet; a tak nám ty Leta utečou, ani se
Člověk nenaděje. Přála bych každemu, kdo bude to moje starodávní
škrábání číst, aby ucítil, ale né skusil, co sem já do mých 56ti Roků
přežila! Moc zleho a trpkebo a málo dobreho sem v tom mým dlouhym
věku okusila. -"
PAMĚTI BABIČKY KAVALÍROVÉ

Jirik-ta ( 13. února 2023 19:37 )

no přesně a je to. Jenže s tímhle se nepočítá Stará tunelářská garda jede na plno.

Jirik-ta ( 13. února 2023 19:31 )

tak a Jurečka je jeden z nich. Ten k obvoďákovi nesmí. Je zakrmen.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa