Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Konečně dobré zprávy ohledně vlka Bubly! Odborníci: Žere, ale potřebuje čas

Autor: jel - 
13. února 2023
19:14

Osud vlka Bubly, kterého vážně zraněného koncem září našli houbaři v Krušných horách, sleduje velké množství Čechů. Zvíře se podařilo zachránit a bylo vypuštěno zpět do volné přírody. Na začátku února se ovšem objevily informace, že Bubla strádá a nedokáže si ulovit potravu. Nyní přišly od ochránců konečně zase dobré zprávy.

Vlka ve vážném stavu našli koncem září houbaři u Horní Blatné, pravděpodobně ho srazilo auto. Zvířete se ujali záchranáři ze Záchranné stanice Drosera Bublava. Bubla prodělal několik operací a nakonec se ho naštěstí podařilo zachránit. 

Osud Bubly napjatě sledovalo velké množství Čechů a na jeho léčbu se vybralo ve sbírce 2,5 milionu korun. „Zpočátku jsme nevěřili, že takto vážně zraněný vlk by se mohl vyléčit až do stavu, kdy bude schopen návratu do přírody,“ vysvětlil v minulosti koordinátor Národní sítě záchranných stanic Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Zhubl 15 kilo?

Nakonec ale intenzivní péče přinesla ovoce a koncem ledna byl vlk znovu vypuštěn do volné přírody. Minulý týden ovšem přišli pracovníci záchranné stanice s tím, že se zvířeti ve volné přírodě nedaří a strádá. 

„Vlka chceme hlavně zmonitorovat, vidět, jak na tom je. Od myslivců a lesáků máme fotografie, na kterých vypadá opravdu špatně. Podle nich shodil až patnáct kilo,“ popsal minulý týden pro Blesk Vladimír Tomáš Smolík ze záchranné stanice. Dodal, že sledování vlka mají na starosti pracovníci z Mendelovy univerzity v Brně a podle nich je Bubla v pořádku se smečkou. Což bylo podle Smolíka v rozporu s tím, jaké informace měli od myslivců. Smolík se také zlobil, že jim univerzita nechce poskytovat potřebné informace.

Video  Vlk po operaci chodí po všech čtyřech, přes den spí a v noci šmejdí kolem.  - Drosera Bublava
Video se připravuje ...

Dobré zprávy!

Nakonec se ale zjevně obě strany dohodly a situace není tak vážná, jak to původně vypadalo. Drosera Bublava na svých stránkách informovala, že jim nyní budou chodit pravidelně informace z telemetrického obojku.

„Podle dat se Bubla pohybuje, není na stejném místě, což znamená, že vysílený není. A co je důležité, žere,“ uvedli pracovníci stanice s tím, že se jim data podařilo ověřit v terénu a souhlasí. Stanice také doplnila, že není zatím jasné, zda vlk zvládá potravu aktivně lovit. V každém případě si ji ale dokáže najít. 

„Důležité je, že teď informace máme a mít budeme. Dokážeme tak i snadněji ověřit zprávy od veřejnosti a předejít zbytečným spekulacím, dohadům a nepřesnostem,“ napsali záchranáři.

K události se vyjádřila odborníci z Mendelovy univerzity. Uvedli, že vlk nyní potřebuje především klid na aklimatizaci ve volné přírodě. Potvrdili také, že data byla za určitých podmínek zpřístupněna zvířecím záchranářům.

 

Video se připravuje ...
Další videa