Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nakažených covidem plíživě přibývá: Aktuální subvarianty jsou nejvíc infekční, varuje Maďar

Autor: ula, ČTK, swp - 
12. února 2023
05:00

Počty pozitivních testů na covid-19 opět stoupají, v minulém týdnu jich bylo o třetinu víc než v týdnu předcházejícím. Toto pondělí statistici evidovali téměř tisícovku pozitivně testovaných, což je nejvíc od poloviny loňského prosince. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) data už za minulý týden ukazují ústup chřipky, ale mírný vzestup RS virů, dalších původců nachlazení a právě koronaviru způsobujícího covid-19. Jak řekl Blesk Zprávám Rastislav Maďar, covid-19 tu bude stále, i v teplejších měsících, a trend nových infekčnějších mutací schopných šířit se v průběhu celého roku bude pokračovat.

Např. v Královéhradeckém kraji třetí týden v řadě přibylo případů koronaviru. Počet zjištěných případů covidu-19 za posledních sedm dní v mezitýdenním srovnání stoupl o tři procenta. Testy za tuto dobu v kraji odhalily 200 nákaz včetně reinfekcí, před týdnem za stejnou dobu 194 a předtím 156, 141 a 199.

Podle ministerstva zdravotnictví jsou dlouhodobé predikce dalšího vývoje poměrně obtížné. „Svou roli v současném nárůstu může jistě hrát i počasí, kdy po teplejším období přichází mrazivé počasí, což má za příčinu větší kumulaci osob ve vnitřních prostorách, a to vždy potencuje snadnější přenos respiračních infekcí,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Právě celková nemocnost respiračními infekcemi, do kterých odborníci od roku 2021 počítají kromě chřipky, RS virů a dalších virů způsobujících nachlazení také původce covidu-19, se podle SZÚ v předchozím týdnu proti tomu předcházejícímu prakticky nesnížila. Nemocných je asi 1350 na 100.000 obyvatel, což je pod hranicí chřipkové epidemie.

Počty pozitivních testů stoupají

Z dat o testování na covid-19 vyplývá, že počty pozitivních testů ze začátku tohoto týdne jsou nejvyšší od 19. prosince. Pozitivní test má podle údajů ministerstva zdravotnictví zhruba pětina lidí s příznaky, což je nejvíc od začátku listopadu loňského roku.

„Celkový počet případů je pouze jednou z částí hodnocení vývoje epidemiologické situace a celkové zátěže, nikoliv však tím stěžejním - tím je počet hospitalizovaných, a to zejména počet hospitalizovaných ve vážném stavu, a zde nepozorujeme, že by docházelo ke změně, která by indikovala rizikový stav,“ doplnil Jakob. V nemocnicích je s covidem-19 asi 300 lidí, 12 na jednotkách intenzivní péče. Loni v polovině prosince, kdy byly počty pozitivně testovaných podobné, bylo hospitalizovaných přes 800. Lékaři hlásí jednotky zemřelých na covid-19 denně, před rokem jich bylo každý den kolem padesáti.

Maďar: Aktuální subvarianty jsou nejvíc infekční

Podle epidemiologa Rastislava Maďara jsou ale počty nakažených covidem-19 zkreslené ochotou obyvatel testovat se oficiálně. „A to nejen doma antigenním testem, jehož výsledek dál nikomu nehlásí,“ řekl Maďar Blesk Zprávám. Nakažených tak může být mnohem více.

Epidemiolog se domnívá, že i když s příchodem jara bude klesat výskyt jiných respiračních nákaz, covid-19 zůstane v teplejších obdobích roku.

„V USA už teď začíná převládat další infekčnější subvarianta omikronu XBB.1.5 a tento trend nových infekčnějších mutací schopných šířit se v průběhu celého roku bude dál pokračovat. Aktuální subvarianty už patří vůbec k nejvíc infekčním respiračním patogenům, které kdy v lidské populaci kolovaly,“ dodal Maďar.

Jaké jsou příznaky subvarianty XBB.1.5?

Přiznaky XBB.1.5 jsou podobné dřívějším subvariantám omikronu. Ty se mohou pohybovat od typických příznaků nachlazení, jako je kašel, až po dušnost a nízké hladiny kyslíku, které vyžadují okamžitou lékařskou pomoc. Nicméně příznaky jsou už odlišné od původní varianty nebo varianty Delta. Příznaky, jako je dočasná ztráta chuti a čichu, se v některých případech mohou stále vyskytovat, ale u subvariant omikronu to už není taky časté. Mezi další příznaky patří např. horečka, zimnice, únava, bolesti svalů nebo celého těla, bolest v krku, nevolnost, nebo i zvracení a průjem.

Covid-19 nadále nepodceňujme!

„I když už nové subvarianty nebudou zahlcovat jednotky intenzivní péče, lidé na ně budou dál umírat a dál budou mnoha lidem snižovat kvalitu života kvůli dlouhodobým následkům po prodělané nákaze,“ upozorňuje Rastislav Maďar s tím, že podceňovat covid-19 stále není na místě, protože long covid nepostihuje jen rizikové skupiny populace. Lidé, kteří mají příznaky, by tak měli chránit své okolí před nákazou.

Doporučení jsou podle mluvčího resortu zdravotnictví stejná jak pro covid-19, tak chřipku a další respirační nemoci - dodržování rozestupů, mytí rukou a nošení prostředků ochrany dýchacích cest, zejména v místech, kde se nacházejí nemocní, jako zdravotnická zařízení nebo domovy pro seniory.

„V případě, že mám příznaky respirační infekce, tak zůstávám doma do vyléčení,“ dodal Jakob. Stále podle něj platí doporučení k přeočkování proti covidu-19, zejména u lidí, kteří mají vyšší riziko vážného průběhu. Odborníci je doporučují lidem nad 60 let nejméně čtyři měsíce po posledním přeočkování. Zájem ale podle dat ministerstva není velký. Zatímco před rokem lékaři očkovali desítky tisíc lidí denně, letos od začátku roku podali 23.300 dávek vakcíny. Základní očkování má 6,9 milionu obyvatel, tedy zhruba 65 procent populace, první posilující dávku 4,3 milionu a druhou 793.000.

Video  Epidemiolog Maďar o raketovém nárůstu nemocných: Rozjede pandemii i fotbalová akce roku?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 12. února 2023 14:48 )

meses a avenier cz už jen pro srandu, ale panda zákon by jim mohl opět získat ztracenou vážnost Cvrček polní hmyzem roku 2022

Jirik-ta ( 12. února 2023 09:29 )

"Neočkovaným důchodcům bych stopl penzi." prohlásil marketingový expert, Jakub Horák! (YOU)

Jirik-ta ( 12. února 2023 09:26 )

Dezinfo nebrat a keine paniku

MS-sport ( 12. února 2023 09:19 )

Zatím jsem v klidu.... ale až přijdou sub sub sub sub sub sub sub sub sub varianty, tak to pak HUDRY HUDRY!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa