Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ceny v Česku vyletěly nahoru, inflace zrychlila. O kolik zdražily elektřina, voda či potraviny?

Aktualizováno -
10. února 2023
11:27
Autor: ČTK, lig - 
10. února 2023
10:36

Spotřebitelské ceny v Česku v lednu meziročně stouply o 17,5 procenta. Tempo inflace zrychlilo, v prosinci byly ceny meziročně vyšší o 15,8 procenta. Vliv měly vzhledem ke konci úsporného tarifu pro domácnosti zejména ceny za energie, zdražilo také teplo, vodné a stočné i potraviny. Proti prosinci byly ceny pro spotřebitele v lednu vyšší o šest procent. Vyplývá to z údajů, které dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Ceny elektřiny meziročně vzrostly o 36,4 procenta, zemního plynu o 87 procent, vodného o 16,3 procenta, stočného o 30,3 procenta a tepla a teplé vody o 44,7 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Ceny zboží v lednu meziročně úhrnem vzrostly o 20,8 procenta, u služeb o 12,2 procenta.

Inflace na vrcholu

Podle odhadu analytiků i České národní banky (ČNB) byla v lednu inflace na vrcholu, v dalších měsících bude klesat. Ve druhém pololetí by se měla dostat pod deset procent. Celoroční inflace letos podle odhadů ČNB a České bankovní asociace (ČBA) dosáhne 10,8 procenta, ministerstvo financí ji odhaduje na 10,4 procenta. Loni byla podle ČSÚ průměrná míra inflace 15,1 procenta.

V meziročním srovnání ceny elektřiny přešly z prosincového poklesu do lednového zvýšení, zrychlil růst ceny vodného, stočného, tepla a teplé vody. Zdražení zemního plynu se naopak proti prosinci zmírnilo. Ceny nájemného v lednu meziročně stouply o víc než šest procent, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 18,6 procenta a tuhých paliv o víc než 58 procent.

Potraviny a nealkoholické nápoje proti loňskému lednu podražily téměř o čtvrtinu.

Za vejce si připlatíme. Zdražily i obědy

Zvýšily se ceny vajec o 85 procent, cukru o 84,7 procenta, mouky o 44,2 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 39,5 procenta, vepřového masa o 36,8 procenta a drůbežího o 32,4 procenta.

Oděvy a obuv podražily o 16,3 procenta. Za stravovací služby platili lidé meziročně o 23,8 procenta víc, za ubytování téměř o pětinu víc. Dovolené s komplexními službami zdražily o víc než 19 procent.

V meziměsíčním srovnání ceny zboží úhrnem vzrostly o 8,7 procenta a služeb o 1,9 procenta. „Výrazný růst cen v oddíle bydlení byl z velké části ovlivněn ukončením úsporného tarifu, kdy cena elektřiny oproti prosinci vzrostla o 139,8 procenta,“ uvedl ČSÚ. Teplo a teplá voda proti prosinci zdražily o 23,5 procenta, stočné o 30,3 procenta, vodné o 16,3 procenta a zemní plyn o 2,2 procenta.

Zlevnilo máslo

Ceny potravin a nealkoholických nápojů v lednu meziměsíčně vzrostly o 3,9 procenta. Nejvíc zdražily právě nealkoholické nápoje, ovoce, zelenina, vejce a vepřové maso.

Zlevnilo máslo a polotučné trvanlivé mléko. O zhruba devět procent stouply proti prosinci ceny lihovin, piva a vína. Mírně dolů šly ceny pohonných hmot a automobilů.

Ekonom: Základní potraviny dál zdražují výrazně

„Zatímco inflace v závěrečných měsících minulého roku byla vylepšována administrativními zásahy, v lednu došlo k jejich ukončení, což vedlo ke skokovému navýšení cen. Navíc někteří obchodníci zvolili strategii prodávat míň s vyšší marží, což se odrazilo v přecenění na začátku roku,“ uvedl ve svém komentáři Štěpán Křeček, hlavn íekonom BH Securities a poradce premiéra Petra Fialy (ODS).

„K prudkému růstu ceny dochází kvůli zrušení úsporného tarifu u elektřiny. Výrazné zdražování se nadále týká základních potravin. Růst cen potravin se pak pochopitelně odráží i ve zvyšování ceny stravovacích služeb,“ komentuje aktuální dění.

„Inflační tlaky v naší ekonomice jsou stále velice silné. Ještě vyšší inflaci brání silný kurz koruny, který zlevňuje dovoz do České republiky. Tím je tlumena dovážená inflace ze zahraničí, která se týká například ropy, elektřiny a zemního plynu. Lze očekávat, že v následujících měsících začne inflace klesat a v průběhu roku se dostane na jednocifernou úroveň. Stále však bude dosahovat násobků inflačního cíle,“ dodal Křeček.

Video  Ptám se, pane premiére: Fiala si pochvaloval chování Čechů, očekává menší inflaci  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Th0r_z_h0r ( 11. února 2023 14:37 )

Tak urcite, placem vycucanym z Buh vi ceho nezarmoutis

JaNat ( 10. února 2023 18:06 )

Psala jsem ti hned ze začátku, že nepatřím k ženám, které jsou tiché, poslušné a hodńoučké. Jsem prostě Amazona a už se nezměním. Co je prosím zase "korejsníte"? To bude zas nějaká ptákovina.

JaNat ( 10. února 2023 17:03 )

A bude ještě hůř.

JaNat ( 10. února 2023 17:02 )

Umíš být něco jiného než urýpaný a jízlivý? Nemohu za to, že jsi suchar a nemáš smysl pro humor. To jestli tu jsem někdy v noci je čistě moje věc. Nikomu se tu nemusím zodpovídat a tobě už vůbec ne. A klofnout nikoho nepotřebuji. Co tam máš ještě?

Jaryn19 ( 10. února 2023 16:22 )

s inflací jsme někde mezi Rakouskem a Maďarskem. S Babišem jako premiérem jsme mohli porazit i jeho vzor Maďarsko

Zobrazit celou diskusi