V úzkých uličkách se silnou atmosférou a potenciálem v historické části jihočeského městečka Trhové Sviny našli svůj nový domov manželé – architekti Jiří a Barbora Weinzettlovi ze studia Atelier 111 architekti. Jak si poradili s rekonstrukcí dvojice domů z 19. století, z nichž jeden byl v dezolátním stavu a druhý měl za sebou necitlivé úpravy z přelomu tisíciletí?

Menší domek s příjezdem z ulice rodině slouží jako technické zázemí.
Autor: ALEX SHOOTS BUILDING PRO M&T

Celá rekonstrukce vlastně spočívala ve snaze objevovat staré, původní a kombinovat to s tím novým. Byli jsme rádi za každý historický detail, za každou původní kamennou zeď, kterou se nám podařilo odkrýt,“ shodují se majitelé.

Změna plánu

Kozinovo náměstí v Trhových Svinech má ideální polohu – pár kroků od centra, přitom je kryté před dopravním ruchem. A tak učarovalo Barboře a Jiřímu Weinzettlovým už v době, kdy si tu koupili první domek se záměrem vytvořit z něj víkendové bydlení pro odpočinek a útěk z reality. O rok později se jim však naskytla příležitost odkoupit i dům naproti přes zahradu, což od základu změnilo jejich původní plán.

Dvě samostatné stavby propojené zahradou nakonec proměnili ve své trvalé útočiště. Cesta k němu však nebyla jednoduchá a trvala od roku 2014 až do roku 2021. Obě stavby pocházející pravděpodobně z 19. století totiž musely být kompletně zrekonstruovány. „Jeden z domů byl ve velmi špatném technickém stavu. Ten druhý sice prošel výraznou stavební úpravou, nicméně ta nerespektovala historickou hodnotu stavby a odklonila se k nevhodným novodobým materiálům,“ vysvětlil nám Jiří Weinzettl.

Nová okna přinášejí do interiéru více světla a zajímavě kontrastují se starými, tradičně dělenými.
Autor: ALEX SHOOTS BUILDING PRO M&T

Nové vedle starého

Co vše se tedy měnilo? „Rozhodli jsme se odstranit přístavbu velkého vikýře s balkonem, změnit použité materiály na fasádě a střeše a vybourat plastová okna,“ říká majitel s tím, že se kvůli tomu měnily i rozmístění a tvar otvorových výplní pro okna, dveře a vrata. „Minimalistické pojetí nově proražených otvorů jsme záměrně ponechali v kontrastu s tradičně dělenými okny,“ dodává architekt. Snaha vrátit domu co nejvíc původních prvků vedla majitele k tomu, odstranit na mnoha místech v exteriéru i interiéru také novější přizdívky, a odhalit tak staré kamenné zdivo, které bylo následně jen napenetrováno a přetřeno bílou barvou.

Ložnice majitelů je situována v přízemí a částečně se otevírá do přilehlé koupelny.
Autor: ALEX SHOOTS BUILDING PRO M&T

Moderní světnice

Zajímá vás, jak se žije ve dvou domech zároveň? Z menšího domku se stalo místo pro technické zázemí. Jsou v něm dvojice garážových stání, velká dílna a nechybí WC s umývárnou. K samotnému bydlení pak slouží větší stavba, do které je přístup ze zahrady nebo z druhé strany z náměstí.

Autor: ALEX SHOOTS BUILDING PRO M&T

Hlavní obytný prostor sdružující funkci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje zaujme zejména netradičním dřevěným klenutým stropem. „Sklenutí tohoto prostoru vyplynulo ze snahy uchovat drobné měřítko a tvar domu zvenku, zároveň vytvořit originální převýšený prostor,“ popisuje Jiří Weinzettl.

Na „světnici“ plynule navazuje velká venkovní terasa oddělená skleněnou stěnou. V přízemí se dále nachází ložnice majitelů s vlastní koupelnou a chodba se zajímavým sezením ve výklenku nově vytvořeného okna. Podkroví domu pak náleží dětem. Hned nad schodištěm je prostorná společná herna obložená běleným smrkovým dřevem, opět s atypicky řešeným stropem, který vychází z průniku na sebe kolmých sedlových střech. Na ni navazují dětské pokoje s otevřenými šatnami.

Zaostřeno na detaily

Interiér se nese v duchu světlých barev. Na podlaze se střídá šedá betonová stěrka a bělený dub, stěny pokrývají bílá štuková omítka, dřevěné obložení či keramické obklady hexagonálního tvaru od výrobce Codicer. Jako kontrast v celém interiéru působí drobné zařizovací prvky v černé barvě: světla, vodovodní baterie, úchytky nábytkových dvířek, ale také dveřní a okenní kliky.

Autor: ALEX SHOOTS BUILDING PRO M&T

Všechna okna i dveře jsme si přáli vybavit klikami v černém provedení, a to nám umožnil sortiment českého výrobce M&T, s nímž máme dlouhodobou pozitivní zkušenost z realizovaných projektů. Zvolili jsme model Lusy, který nás zaujal jednoduchým tvarem a kulatou rozetou, jež byla jedním z našich požadavků na dveřní kování,“ upozorňují architekti na detaily, bez nichž by nebyl interiér úplný. „Celková rekonstrukce byla velmi náročná, a to nejen z pohledu množství stavebních prací, ale také z časového hlediska. Ale stálo to za to. V našem novém domě bydlíme sice teprve poměrně krátce, nic bychom však neměnili,“ uzavírají spokojení architekti – majitelé.

Autor: ALEX SHOOTS BUILDING PRO M&T

Klenutý strop k historickým stavbám obvykle patří. Tady je však vytvořen nově, atypicky dřevěným obložením, a díky tomu jde o jeden z nepřehlédnutelných nápadů architektů – majitelů, kterým se tak povedlo doladit originální prostor. Interiér ozvláštnily černé detaily – světla, kliky, baterie…

VIZITKA

Autor: ALEX SHOOTS BUILDING PRO M&T

Atelier 111 architekti vznikl v roce 2007. Mezi hlavní tvůrce dnes patří Barbora Ditzová, Veronika Indrová, Barbora Weinzettlová a Jiří Weinzettl, zakladatel ateliéru. V posledních letech se jeho architekti zaměřují především na tvorbu bytových a občanských staveb včetně návrhů interiérů a na úpravy veřejných prostranství našich měst. Fungují v Praze a v jižních Čechách.

Zajímá vás, jak ušetřit při zařizování kuchyně, jak si zrekonstruovala byt Petra Nesvačilová, nebo tipy na tvoření z něžných kvítků? To a mnohem více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Blesk Bydlení, které naleznete v každé trafice. Můžete si ho objednat i v pohodlí vašeho domova v iKiosku. Poštovné je zdarma!

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 02/2023 Czech News Center