Ačkoliv profesně se herci vždy dařilo, v soukromí to bylo podstatně komplikovanější.

„Prošli jsme docela trnitou cestu v našem vztahu od mého dětství přes pubertu, vzdor a cestu zpátky k porozumění,“ říká David Hanzlík v dokumentu Léta s Jaromírem Hanzlíkem, který odhaluje mnohé z přísně střeženého soukromí oblíbeného herce.

„Táta je velkorysý a zároveň poměrně složitý. Je opravdu strašně moc přísný, a to jak na svoje okolí, tak zároveň i na sebe,“ popisuje hercův syn. „Má ale i smysl pro humor, což opravdu cením, i když ho občas dost schovává,“ konstatuje David.

Ačkoli byl Hanzlík ve výchově přísný, syn k němu odmala vzhlížel. „Tátu jsem začal vnímat jako osobnost, když jsem v roce 1977 poprvé viděl Hamleta,“ vzpomíná David. „Táta chce mít všechno nalajnovaný a rychlý řešení je nejlepší. Když jsem udělal průšvih, dostal jsem vynadáno, přes držku a šlo se dál,“ říká hercův syn s tím, že na první pohled rozvážný Hanzlík nešel pro ránu daleko.

„Táta má neuvěřitelný nápady, je to s ním záživný život, ale musí to být všechno v jeho tempu. A tomu tempu se strašně těžko stíhá,“ uzavírá David svoji zpověď v dokumentu, který Česká televize odvysílá v sobotu 11. února, jen pět dní před Hanzlíkovými půlkulatinami.

Největší problém Jaromíra Hanzlíka s jeho synem začal kvůli podnikání. David si v domě svého otce otevřel restauraci, ale poté se dostal do finančních problémů a chtěl po svém tátovi snížit nájem. Ten to odmítl a tím vznikl konflikt, který dokonce vyvrcholil tím, že herec odmítl přijít svému jedinému synovi na svatbu.

Brodská na převýchově

K přísné výchově se vyjádřila i Tereza Brodská (54), jejíž matka Jana Brejchová (83) žila několik let s Hanzlíkem. „Přišli jsme k němu s maminkou ze dne na den, mně bylo dvanáct nebo třináct a byla jsem v těžký pubertě, takže to byl celkem šok. Jaromír měl výchovný tendence ke všem, rozhodl se, že mě převychová a zpětně mu jsem vděčná. Ta výchova byla ale místy fakt tvrdá. Ale pomohlo mi, když tam byl Jaromírův syn David, to jsme na něj byli dva,“ vzpomíná Tereza, dnes již se smíchem.

Video
Video se připravuje ...

7 pádů Honzy Dědka: Jakou školu života dostal Hanzlík od Miloše Kopeckého? 

Fotogalerie
51 fotografií