Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Šéf Wagnerovců a Putinův kuchař Prigožin: Vydělává miliardy na školních obědech, došlo i na otravy?

Autor: amb, swp - 
10. února 2023
05:00

Jevgeniji Prigožinovi, který je napojen na Wagnerovu skupinu, přezdívají „Putinův kuchař“. Přestože měl obsluhovat i samotného Putina a v Rusku vlastní potravinářské impérium, kvalita potravin z Prigožinových společností je sporná. Objevila se závažná nařčení, že se otrávily malé děti ve školách, později pak údajně i ruští vojáci. Prigožin přitom vydělává miliardy a vlastní mimo jiné i luxusní elitní sídlo. 

Společnosti spojené s Prigožinem se zabývají dodávkami potravin pro oblasti zdravotnictví a vzdělávání. Za posledních 10 let získaly skoro 95 % všech zakázek na školní stravování v Moskvě. Kvalita dodávaných produktů je přitom opakovaně kritizovaná.

Jídlo „od Prigožina“ bylo v roce 2018 například spojováno s vypuknutím úplavice, tedy akutních průjmů, ve školách a školkách. V nemocnici skončily desítky dětí. Promluvila o tom i vládní televize, posléze byly materiály smazány. Vedení škol se masovou infekci snažilo zakrýt tvrzením, že jde o SARS. Jídlo do všech zasažených škol dodávala Prigožinova společnost Concord Food Plant LLC, která problém hodila na továrnu na výrobu tvarohu.

Ze škol byly na čas vyloučeny mléčné výrobky, čerstvé saláty nahradily saláty z vařené zeleniny, místo másla se objevil rostlinný olej. Místo chleba s máslem děti k snídani dostaly sladké, informovala Takie Dela. Mnozí rodiče si na to stěžovali.

Problém zkoumal i Nadační fond proti korupci Alexeje Navalného. Jedna z matek, která se ve společnosti spojené s Prigožinem nechala zaměstnat, tvrdila, že používali maso určené pro psy a výrobky bez obalu byly skladovány na podlaze. O údajných nedostatečných hygienických normách natočila i video. Když začala poukazovat na nedostatky, byla propuštěna. Některé z jejích materiálů se však ukázaly jako falešné.

V roce 2022 Prigožinovy potravinářské společnosti vydělaly 91 miliard rublů (přes 27 miliard českých korun), za poslední desetiletí je to však 185 miliard rublů (skoro 56 miliard korun), uvedla Meduza na základě vyšetřování společností Nestka a We can explain.

Vladimir Putin coby premiér na exkurzi ve firmě Concord Jevgenije Prigožina (2010) Vladimir Putin coby premiér na exkurzi ve firmě Concord Jevgenije Prigožina (2010) | Vláda RF

Sám Prigožin na počátku svého potravinářského impéria prodával párky v rohlíku, hořčici si sám míchal. Pak si otevřel s dalšími spolupracovníky restauraci. Nejdřív v ní byly striptérky, aby Prigožin přilákal zákazníky, pak tam začaly chodit i petrohradské osobnosti. Obsluhoval i Putina. 

Prigožin obsluhoval i Putina. (listopad 2011) Prigožin obsluhoval i Putina. (listopad 2011) | Reuters

Prigožinovo jídlo neotrávilo jen děti, ale také ruské vojáky

Jak informoval také Newsweek, na Prigožina bylo loni podáno přes 500 žalob. Důvodem byly opět dodávky nekvalitních potravin, tentokrát pro ruskou armádu, na které Prigožin získal kontrakt už dávno před válkou na Ukrajině. Jídlo údajně mělo být zkažené nebo infikované. Zakázku na stravování armády dostal Prigožin až poté, co potraviny dodával školním jídelnám. Náhrady škod by se měly pohybovat kolem 107 milionů rublů (32 milionů českých korun). Námitky přišly od dodavatele ruského ministerstva obrany, společnosti Voentorg.

Kromě toho mělo být potravin od Prigožina málo, byly prošlé a obsahovaly náhražky pochybných kvalit, zmíněna byla dokonce i přítomnost bakterie E.coli. Ta způsobuje horečky a průjem. Dojít mělo také k porušení pravidel skladování.  

O tom, že ruští vojáci na Ukrajině často jedí stará, nekvalitní a zapáchající jídla, informoval i Blesk. Balíčky s jídlem vyzkoušel Ukrajinec Mychajlo, podle kterého strava ruských vojáků chutnala jako „zvratky“.

Ani vztahy se zaměstnanci Prigožinova Concordu nejsou ideální. Čtyřicetiletého muže zbili tak, že musel být dva měsíce v nemocnici. Zákazník si totiž postěžoval na kvalitu rajčat. Jiní pracovníci zase měli být údajně zmláceni v lese kvůli podezření z krádeží.

S Prigožinem je spojená také společnost Megaline. Ta ještě před válkou na Ukrajině získala nemovitosti ruského ministerstva obrany. Zahrnovalo to pozemky, vojenská kasárna, budovu pro vzdělávání, přehlídkové hřiště či sklady. Náklady na pozemky o rozloze 64 tisíc metrů čtverečních přitom byly podhodnocené.

Sama Prigožinova rodina žije v přepychu. Syn Pavel obývá sídlo v elitní osadě s názvem „Severní Versailles“, které má hodnotu až 95 milionů rublů (skoro 29 milionů českých korun). Severní Versailles se nachází 12 kilometrů od Petrohradu a je pod nepřetržitým dohledem bezpečnostní služby. Areál tvoří 49 vil.

V oblasti leží také komplex Lachtinská pasáž za 260 milionů rublů (78 milionů korun), nachází se tam byty, fitness, zdravotnické středisko či obchod. 

Pasáž stojí na pozemku spadajícím pod společnost, kterou založil opět Prigožin. A opodál se nachází dům samotného Putinova kuchaře za 55 milionů rublů (skoro 17 milionů korun). V Severním Versailles však bydlí ještě Prigožinova nejstarší dcera, hodnota jejího domu se také odhadem pohybuje také kolem 50 milionů rublů (15 milionů korun). V osadě tak Prigožinovi vlastní majetek asi v hodnotě miliardy rublů.

To ale není všechno, v roce 2021 koupila pozemek v Petrohradu za 500 milionů rublů (skoro 151 milionů korun) společnost Real Estate, která se objevila jen krátce před obchodem a stál za ní Prigožin. Na pozemku pak nechal vybudovat pozemek o velikosti 30 tisíc metrů čtverečních. Jiná neznámá společnost Retail koupila nedokončené obchodní centrum, kde byl v roce 2022 otevřen obchodní prostor Wagnerovy skupiny.

Soukromé centrum vojenské skupiny Wagner v Petrohradě (listopad 2022) Soukromé centrum vojenské skupiny Wagner v Petrohradě (listopad 2022) | Reuters

Kupující společnost opět vznikla krátce před podpisem obchodní smlouvy. Na Prigožinovo bohatství, získané možná z korupčních zakázek, poukazovali novináři i aktivisté.

Další nová společnost Businessprof získala v roce 2018 obchodní petrohradské centrum Sinop v hodnotě 1,2 miliardy rublů. Základní kapitál společnosti Prigožinova syna Pavla byl v době jejího vzniku 10 tisíc rublů, o tři roky později už měla aktiva za 2,5 miliardy rublů.

Video  Válečný zpravodaj z Ukrajiny: Padaly na nás střepiny z raket. Co ho překvapilo v Bachmutu?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa