S někým si osud pohrává už od úplného začátku života. To je případ i malé Emičky. Když její maminka Zuzana H. šla ve 20. týdnu na těhotenskou kontrolu, dozvěděla se děsivou zprávu, ultrazvuk zjistil, že má miminko brániční kýlu. „Po tomto zjištění začal kolotoč vyšetření v Ostravě a Praze u specialistů. Po rozhodnutí lékařů, že miminko má šanci, se rozhodlo uskutečnit operaci po narození v Praze. Měsíc před termínem porodu jsem odjela do Prahy, kde jsem čekala na porod,“ vypráví Emičky maminka Zuzana.

Aby toho nebylo málo, týden před porodem lékaři odebrali plodovou vodu, ze které zjistili chromozomální aberaci v oblasti chromozomu 10, která způsobuje retardaci psychomotorického vývoje u dítěte. I když byl porod dlouhý a náročný, proběhl bez komplikací a obě bojovnice ho zvládly. Ihned po narození lékaři malou Emu intubovali a převzali si ji odborníci.

„Na operaci šla tři dny po porodu. Operace byla dlouhá a obtížná, ale povedla se bez komplikací. Rekonvalescence po operaci probíhala dobře a po měsíci nás pustili domů. Během pár měsíců jsme začali cvičit vojtovu metodu. Emička má opožděný psychomotorický vývoj a celkovou svalovou hypotonii. Retardaci vývoje jak motoriky, tak mentálně. Další problémy jsou mírná skolióza zad a kratší levá nožka o centimetr, která způsobuje kulhání,“ vyjmenovává těžkosti Zuzana.

Kvůli operaci má Ema problémy i s jídlem. Během operaci ji lékaři museli z tělíčka vyndat všechny orgány, aby mohli udělat plastiku bránice. Orgány si budou na své místo „sedat“ i několik let, a tak musí malou Emu hlídat mimo jiné i gastroenterolog, aby správně přibírala na váze.

Čtyřleté holčičce s blonďatými vlásky nejvíce pomáhají intenzivní neurorehabilitace. Společně s maminkou navštěvuje lázně hrazené zdravotní pojišťovnou, ty ale nejsou tak intenzivní. „Emička by potřebovala cvičení intenzivnější a delší. Lázně nabízejí programy, které nejsou hrazeny pojišťovnou. Jedná se o vysoce intenzivní program pohybové terapie, která propojuje několikahodinové každodenní cvičení s fyzioterapeutem. Proto jsem se rozhodla uskutečnit sbírku, ze které bychom neurorehabilitaci uhradili. Tento program by nám moc pomohl v dalším vývoji,“ myslí si Zuzana.

Přestože Zuzana nevybírá nějak závratnou částku, jen 30 tisíc, každá koruna pomůže, aby si mohla Ema zlepšit nejen fyzické, ale i mentální schopnosti.

Fotogalerie
7 fotografií