Tiché místo posledního odpočinku a rozjímání změnila smršť v apokalyptický obraz zkázy. Pomocnou ruku okamžitě lidem podali kameníci se svými týmy. Po více než roce a půl vypadají hřbitovy takřka jako před osudným 24. červnem 2021.

Záplava žádostí o pomoc   

„Když první šok odezněl, přišla lavina telefonátů. Lidé se ptali, co mají dělat, jiní chtěli hroby hned opravit,“ prozradil Bořivoj Čech (45) z Moravského Žižkova, který je pokračovatelem rodinného řemesla.

Čech musel zvážit své možnosti, nechtěl, aby firma naslibovala nemožné. „Bylo to obtížné. Člověk má svou klientelu, tohle byla mimořádná situace obřího rozměru. Vysvětloval jsem, že nejde všem okamžitě vyhovět,“ vzpomíná dnes. Společně se svými kolegy zvládli do současnosti opravit více než stovku náhrobků.

Video
Video se připravuje ...

Obraz zkázy: Takhle tornádo zdevastovalo čtvrť Bažantnice v Hodoníně. pro Blesk.cz - Pavel Šilt

„Aktuálně je opraveno na mikulčickém hřbitově 99 procent poškozených náhrobků. Vznikla nová cestička a obvodová zeď instalovali jsme nové lampy,“ shrnul současnou situaci starosta Mikulčic Josef Dvořáček.  

Šrámy na duši zůstanou

O státní příspěvek požádalo 287 místních obyvatel. Registrace žádostí měla být ohraničena koncem loňského roku, ministerstvo prý podle Dvořáčka ale lhůtu prodlouží do konce února. Aby lidé měli nárok na příspěvek, musejí prokázat, že oprava je dokončena a že ji zaplatili.

„Hřbitov je opět ve stavu, kdy na něm lze vzpomínat a rozjímat. Jiná věc je, že šrámy na duši po tom otřesném zážitku jen tak nezmizí,“ míní starosta.

Fotogalerie
70 fotografií