Magistrát podle svého mluvčího zvyšuje počty míst v prvních ročnících na všeobecně i odborně zaměřených maturitních oborech. „Zachování pestrosti vzdělávací nabídky je důležité zejména pro žáky, neboť jen tak mohou uchazeči najít pro sebe vhodný obor a školu, připravit se na další vzdělávací dráhu a najít uplatnění na trhu práce,“ uvedl.

Pro prváky na čtyřletých gymnáziích chce Praha v září otevřít 64 tříd. Loni v září jich bylo 56 s celkovou kapacitou zhruba 1680 studentů. Město posiluje také kapacitu maturitních středoškolských oborů s odborným zaměřením. Více žáků tak může studovat třeba obchodní akademie, ekonomická lycea a další obory, jejichž studium je zakončeno maturitní zkouškou. Zatímco loni bylo na středních odborných školách (SOŠ) pro prváky připraveno 420 tříd, letos by to mělo být o 12 více. Nové třídy magistrát podle mluvčího otevírá ve školách, které k tomu mají dostatek prostoru a materiální zajištění. Pro budování nových kapacit je ale podle něj limitem nedostatek pedagogů.

Vedení Prahy už dříve avizovalo, že hodlá změnit strukturu středních škol ve prospěch maturitních oborů. Dosluhující radní pro školství Vít Šimral (Piráti) loni sdělil, že se budou navyšovat kapacity stávajících gymnázií a gymnaziální třídy přibudou ve stávajících SOŠ. Na tom, že struktura vzdělávání v hlavním městě by měla být jiná než v jiných regionech, se loni shodli zástupci Prahy a Středočeského kraje s ministrem školství Vladimírem Balašem (STAN).

Od školního roku 2021/2022 se tak mohou zájemci o čtyřleté gymnaziální studium hlásit na osm škol, které do té doby svým studentům poskytovaly výhradně odborné vzdělání. Gymnázium tak vzniklo třeba na Hotelové škole Radlická nebo na Střední průmyslové škole zeměměřické. Nyní magistrát podle Hofmana čeká, zda ministerstvo školství schválí otevření tříd gymnázia i na Obchodní akademii Bubeneč a dalších dvou SOŠ. V případě, že se třídy gymnázia na těchto školách od září budou moci otevřít, tak bude v těchto 11 školách asi 400 míst pro prváky, kteří chtějí čtyřleté gymnaziální vzdělání.

Třetina prváků budou Středočeši

Na zvyšování kapacit žádaných oborů Praha spolupracuje se Středočeským krajem. Studenti s bydlištěm ve Středočeském kraji tvoří podle Hofmana asi 35 procent studentů pražských škol. Středočeský kraj nicméně také zvyšuje počty míst na svých školách a snaží se své obyvatele motivovat ke studiu na nich, informoval mluvčí.

Uchazečů o studium středních škol v minulých letech začalo přibývat a loni si mnozí zvláště v Praze stěžovali na nedostatek míst v maturitních oborech. Podle statistik magistrátu bylo loni v devátých třídách základních škol na území Prahy 9691 dětí, v tomto školním roce je jich 11 651.

Ročník 2008

Letos se na střední školy budou hlásit děti, které se narodily v roce 2008. Podle dat Českého statistického úřadu tehdy na svět přišlo zhruba 119 000 dětí. Počet žáků v ČR nebude podle odhadu úřadu klesat do roku 2030. Podle odborníků na vzdělávání lze přetlak uchazečů o studium očekávat do roku 2030 zvláště na gymnáziích. Ministerstvo školství nyní plánuje do roku 2027 podpořit zvýšení kapacit škol tím, že nebude omezovat rozšiřování čtyřletých gymnázií, lyceí a oborů s výučním listem.

Video
Video se připravuje ...

Ministr školství Balaš v Blesku: Jak řešit problém s dětmi Ukrajinců v novém školním roce 

Fotogalerie
23 fotografií