Na Praze 3 se osvědčil způsob rozhodování o veřejném prostoru, do kterého je přímo zapojena dotčená veřejnost. Rok od roku se do participačních projektů zapojuje více a více místních, jen loni se jich do anket zapojilo přes pět tisíc. Přání a potřeby obyvatel různých lokalit na Trojce radnice nesleduje pouze anketami, potřeby lidí zjišťuje také reprezentativními průzkumy a veřejnými setkáními. V minulosti takto místní rozhodli například o zřízení farmářských trhů na Ohradě.

„Nadále chceme být lídrem participace v Praze. U důležitých záměrů budeme využívat anket a veřejných setkání, ve kterých budou obyvatelé Prahy 3 moci vyjádřit svůj názor,“ uvádí radní Pavel Křeček (STAN) v tiskové zprávě. Takový způsob rozhodování o veřejném prostoru navíc podle něj šetří čas i peníze, jelikož se všechny konfliktní body vyřeší už během přípravy.

Budoucnost Olšanské

V současné době radnice vyhodnocuje výsledky anket a šetření, ve kterých se obyvatelé vyjádřili k Olšanské ulici a jejímu okolí. Z jejich odpovědí vyplynulo, že se nejvíce dožadují zlepšení podmínek pro procházení a rekreaci, venčení psů, jízdu na kole, pěší pohyb, ale i jízdu autem. Více než polovina respondentů se vyjádřila odpovědí „rozhodně pro“ například v otázce výsadby nových stromů, doplnění travnatých ploch nebo úpravě povrchu tramvajové tratě. Negativně bylo naopak vnímáno snížení rychlosti automobilové dopravy.

Radnice všechny připomínky zapracuje do prvotního návrhu, který následně prochází příslušnými komisemi na městské části. Následně budou připomínky zapracovány do finálního návrhu, v případě Olšanské a jejího okolí by se mohlo začít stavět v roce 2026.

Video
Video se připravuje ...

Nebezpečný přechod v Olšanské ulici.  Google Maps

Snížení rychlosti

V průzkumech se radnice ptala obyvatel rezidenčních oblastí na omezení rychlosti projíždějících řidičů na 30 km/h. Na jaro je proto v plánu participační setkání ohledně zavedení takové zóny v okolí vinohradské nemocnice, která už je na území Prahy 10. V rámci projektu Stromy do ulic se do rozhodování o svém bydlišti budou moci zapojit také obyvatelé ulic Husinecká, Jeronýmova, Rokycanova, Biskupcova, Viklefova a Krásova.

Zájem vykazují i žáci

V menším měřítku se participaci věnují dokonce i žáci zdejších základních škol. „Jde o způsob, jak si mohou vyzkoušet práci zastupitelů a rozhodovat o využití části obecního rozpočtu. Každá škola dostane od radnice 30 tisíc korun a na žácích pak je, aby vymysleli, jak je využijí k jejímu vylepšení. Své návrhy prezentují spolužákům a na závěr společně hlasují pro vítěze,“ říká místostarosta Filip Málek (Praha 3 sobě). V minulosti si takto žáci odhlasovali knihovnu do školního klubu nebo permanentku do zoo.

Fotogalerie
13 fotografií