Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vyčerpaní Ukrajinci čekají další ruskou ofenzivu a řeší dilema: Zůstat, nebo odejít?

Autor: DVL, swp - 
20. února 2023
20:11

V řadě vesnic na východní frontě, kde se lékaři potýkají s přívalem hrozivých zranění a vojáci se obávají, že ruská armáda pošle vlny nových branců, válka nabírá na intenzitě, píše deník The New York Times.

V malé vesničce na východní Ukrajině, v epicentru další fáze války naslouchá Ljudmila Degtjarjová zvukům přilétajících dělostřeleckých granátů. Nyní jich slyší stále více. A s tím, jak si ruské jednotky razí cestu vpřed, se ozývají stále častěji. „Tady byste měli vidět ohňostroj,“ řekla 61letá paní Degtjarjová, když jsou všude okolo slyšet zvuky dělostřelectva. „Je to jako na Nový rok.“

Ruská armáda se připravuje k zahájení nové ofenzivy, která by mohla brzy pohltit vesnici Nevs'ke paní Degtjarjové a také další části Donbasu. Intenzivnější ruské útoky jsou již cítit ve městech a vesnicích podél stovky mil zvlněné východní fronty. Vyčerpaní ukrajinští vojáci si stěžují, že jsou Rusové v přesile a také si stěžují na únavu, a to ještě předtím, než Rusko vyhlásilo mobilizaci týkající se zhruba 200 000 nových mužu. Lékaři v nemocnicích mluví o rostoucích ztrátách, zatímco se snaží postarat o bojovníky s hroznými zraněními.

Zůstat, nebo odejít?

Civilisté stojící v cestě plánovanému ruskému postupu opět čelí mučivému rozhodnutí, zda odejít, nebo zůstat a čekat na nadcházející neštěstí. Tato oblast na severu Donbasu byla mezi posledními, které byly loni na podzim osvobozeny při ukrajinské bleskové ofenzivě, která mezi místními obyvateli vzbudila naděje, že měsíce traumatu skončily. Ale válka se vrátila. Před dvěma týdny přistál na dvoře paní Degtjarjové ruský granát, a když o víkendu přemýšlela o své budoucnosti, zbytky její stodoly stále doutnaly.

Má králíky, kachny a tři březí krávy, o které se musí starat. Kuře, kterému při nedávném útoku částečně shořelo peří, leželo a zotavovalo se na lůžku se senem.

Pokud se Rusové vrátí, naříkala paní Dagtjarjevová, bude muset uprchnout. „Začala jsem si balit věci, mám-li být upřímná,“ řekla. „Vojáci mi budou krýt záda a já odejdu. Vypustím své krávy a půjdu. Nechci se do toho vrátit."

Kdy a kde nová ofenziva vážně začne, je stále nejasné, ale ukrajinští představitelé jsou vážně znepokojení. Ukrajinská armáda zmařila rané ruské snahy o dobytí hlavního města Kyjeva a nakonec zahnala ruské síly zpět na severovýchod a jih země. Ale ruská armáda stále přichází. Právě nyní dokončují svůj výcvik nově mobilizované jednotky a vstupují do pole; síly zahrnují tolik vojáků, kolik se loni zúčastnilo počáteční invaze. Mohou být připraveni k boji již za dva týdny, řekl Serhij Hajdaj, guvernér Luhanské oblasti, která zahrnuje i vesnici Nevs'ke. Ruští vojáci by tedy přišli mnohem dříve, než se očekává, že na Ukrajinu dorazí nové západní zbraně včetně tanků a těžkých obrněných bojových vozidel.

„Je jich tolik“

„Je jich tolik,“ řekl pan Hajdaj o nových rekrutech. „Nejsou to profesionální vojáci, ale stále je to 200 000 lidí, kteří střílejí naším směrem.“ Očekává se, že Rusko zasáhne tvrdě a bude se snažit zvrátit téměř rok selhávání. Zatímco útok na Kyjev je nyní považován za nepravděpodobný, ruské síly se nejspíš pokusí získat zpět území, která ztratily loni na podzim, a také převzít plnou kontrolu nad Donbasem, což je klíčový cíl ruského prezidenta Vladimira Putina.Místním chybí elektřina a voda, navíc boje nepřestávají. Oblast je plná vyhořelých tanků a okolo jsou aktivní miny, které často zabíjejí hospodářská zvířata. Při průjezdu krajem občas člověk narazí na jejich zmrzlá těla nebo kosti.

V Makajevce, severně od vsi Nevs'ke, bylo zabito pět krav Ruslana Vasilčenka a ty, které zůstaly, byly schované v malé stodole, na které byly šrapnely. Na jeho zahradě byl spálený tank a na dvoře dvě zničená auta. „Během posledních několika dnů k nám přišli vojáci, aby nám řekli, abychom neopouštěli naše domovy,“ řekl Vasilčenko.

První fáze ruské ofenzivy již začaly. Ukrajinští vojáci tvrdí, že Bachmut, město na východě Ukrajiny, které se ruské síly snaží dobýt od léta, pravděpodobně brzy padne. Jinde ruské síly postupují v malých skupinách a zkoumají přední linie a hledají ukrajinské slabiny. 

Ukrajinská armáda je vyčerpaná takřka 12 měsíci těžkých bojů. Vojáci tvrdí, že mají tanky a dělostřelectvo, ale ani jednoho není dost, mají mnohem méně munice než jejich protivníci. Ruské síly také začaly používat sofistikovanější zbraně, jako je tank T-90, který je vybaven technologií schopnou detekovat zaměřovací systémy protitankových zbraní, jako jsou americké Javeliny, což omezuje jejich účinnost. Většinou však problém spočívá v číslech. „Je to obzvláště obtížné, když máte 50 chlapů a oni 300,“ řekl 35letý voják pěchoty jménem Pavlo, který byl zasažen do oka střepinou z raketometného granátu poblíž Bachmutu. „Sejmeš je a oni stále přicházejí a přicházejí. Je jich tolik.“

Hrozivá zranění ukrajinských vojáků

V jedné frontové nemocnici na Donbasu byla márnice plná těl ukrajinských vojáků v bílých plastových pytlích. V jiné nemocnici se na chodbách tísnila nosítka se zraněnými vojáky, zakrytými termálními přikrývkami, a téměř po celý den neustával proud sanitek z fronty.

Vojenský chirurg z oné nemocnice – 36letý Myroslav Dubenko procházel fotografie vojáků s ošklivými zraněními. Utržená spodní čelist, polovina obličeje chyběla. Jeden voják byl přiveden dovnitř s rozříznutým hrdlem od ucha k uchu. Doktor Dubenko ale dokázal rychle zareagovat a voják přežil. „V civilním životě víte, že bez ohledu na to, jak hrozná je vaše směna, dříve nebo později skončí,“ řekl doktor Dubenko. „Tady ale nikdy nevíš, kdy to skončí.“

Není to jen příliv vojáků, co pohlcuje lékaře; i civilisté jsou častými oběťmi ruských útoků. Podle Andrije Drobnického, 27letého vojenského lékaře, je to součást záměrné strategie zahlcení ukrajinských vojenských nemocnic. Minulý týden byl vysloužilý vězeňský dozorce převezen do vojenské nemocnice, kde je nasazen doktor Drobnickyj, s rukou roztrženou minometným granátem, který explodoval, když sbíral dříví. Doktor Drobnickyj mu sešil zranění, muž si zachránil ukazováček. „Pokud bude obětí hodně, necháme se jimi rozptýlit,“ řekl. „Prostě je nemůžete opustit, že?“

Je otázkou, jestli budou mít Rusové skutečnou výhodu v tom, že mají početnější armádu. Ruští vojáci podle ukrajinských a západních hodnocení umírají v daleko větším počtu. Američtí představitelé nyní odhadují, že počet zraněných a zabitých ruských vojáků se blíží ke 200 000, což je ohromující počet obětí.

Voják s volací značkou Badger ve své ubikaci na základně poblíž Bachmutu vytáhl látkovou tašku a její obsah vysypal na lůžko. Uvnitř bylo půl tuctu nožů, např. jeden s jílcem vyrobeným z jeleního kopyta. Řekl, že jsou to trofeje, které sebral z těl mrtvých ruských vojáků. „Máme také ztráty, ale oni mají obrovské ztráty,“ řekl Badger. „Vyplýtvali jsme je.“

V blízkosti Nevs'ke vojáci z Karpatské Siče řekli, že zatím mají dost munice, aby vydrželi boje. Jeden voják s volací značkou Diesel ukázal na svém telefonu videa těl ruských vojáků, které zabil, když se dostali příliš blízko. Stejně jako na začátku války i nyní Rusové dělají hloupé chyby, řekl. Od jednoho mrtvého důstojníka, řekl Diesel, vzal tablet bez přístupového kódu, který obsahoval souřadnice všech jejich min a odstřelovačů. Na videu, které natočil zepředu, se Diesel blíží k tělu ležícímu ve sněhu s ústím pušky naraženým na Rusovu hlavu. „Ahoj,“ zašeptá poté, co zjistí, že je muž mrtvý, „spal jsi dobře?“

9:33
Dnes
!

Policie pátrá pod čtrnáctileté ukrajinské dívce Polině Makaretsové, která v úterý odešla z bydliště ve Stříbře na Tachovsku a dosud se ji nepodařilo nalézt. Dívka je 165 cm vysoká, štíhlá, má středně dlouhé světle hnědé vlasy s ofinou a modré oči. Informace, které by pomohly s jejím vypátráním, mohou lidé volat na linku 158. Policie pátrání zařadila do režimu Dítě v ohrožení.

„Prověřili jsme řadu možných míst, kde by se mohla pohybovat či pobývat. Provedli jsme také celou řadu našich interních prověrek a realizovali i pátrací akce. Bohužel do současné doby se nám dívku nepodařilo nalézt, a proto bylo dnes rozhodnuto o pátrání po ní jako o dítěti v ohrožení,“ uvedla na webu policejní mluvčí Iva Vršecká.

Dívka z domova odešla v úterý odpoledne a dosud o sobě nedala žádnou zprávu. Na sobě měla černou zimní bundu, šedé tričko, šedé kalhoty se širokými nohavicemi a laclem, který nosí volně u kolen. Na nohou měla bíločerné tenisky. Nemá žádné zdravotní problémy, ani neužívá léky.

Policisté pátrají po pohřešované Ukrajince Polině (14), odešla z domova ve Stříbře na Tachovsku a zmizela.
8:53
Dnes

Německá policie zatkla dva Rusy, kteří chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině. Jsou podezřelí i ze špionáže.

8:17
Dnes

„Rozpočtová pomoc od Spojených států je důležitější než kdy jindy, protože je neoddělitelně spjata s úspěchem Ukrajiny na bojišti a se schopností vlády poskytovat svým občanům základní služby,“ uvedla americká ministryně financí Janet Yellenová. Washington a jeho spojenci podle ní poskytli Ukrajině od ruské invaze v únoru 2022 významnou podporu, přičemž byly zavedeny rozsáhlé kontroly a ochranná opatření, aby se zajistilo, že se peníze dostanou ke správným lidem a budou použity vhodným způsobem.

Yellenová ocenila americký Senát za to, že schválil dodatečné financování Ukrajiny. Dodala, že nečinnost republikánů ve Sněmovně reprezentantů USA, kteří návrh odmítají předložit k hlasování, „je ale neomluvitelná a poškozuje naši národní bezpečnost“.

Yellenová se tak vyjádřila po setkání s ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem při konferenci o Ukrajině, která se konala na okraj zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Americká ministryně financí Janet Yellenová jednala s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem (17. 4. 2024). Americká ministryně financí Janet Yellenová jednala s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem (17. 4. 2024).
Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa