Vydávat se začalo ve středu dopoledne – v té chvíli dosahoval zástup lidí stojících i v čtyřstupech, neuvěřitelného tři čtvrtě kilometru! Poslední čekající stáli až u Velkého Špalíčku nedaleko magistátu, pouhá chůze od vchodu na konec fronty zabrala pět minut.

Nebylo kde zaparkovat

„Přijel jsem už v půl sedmé ráno a neměl kde zaparkovat. V garážích pod Janáčkovým divadlem, kde stávám vždycky a bývá tam prázdno, bylo úplně narváno,“ svěřil se Blesk.cz Ludek P. (33). Pro památeční bankovku si vyjel až ze vsi u Kroměříže.

„Než se mi po půlhodině podařilo zaparkovat dva kilometry od banky, předběhlo mě odhadem tak šest set lidí,“ mračil se.

Kvůli tisícovce však hodlal stůj co stůj vydržet. Fronta se však sunula jen velmi pomalu, za první dvě hodiny se podle pozorování reportéra Blesk.cz zkrátila jen asi o 70 metrů.

Už ji mají překupníci

V Brně se už ve frontě měli čile k světu překupníci. Kolemjdoucím nabízeli bankovky, které ještě ani neměli v hrsti, k prodeji za trojnásobek ceny! Na aukru se pak kolem poledne začaly objevovat památeční bankovky k prodeji za pěti až šestinásobek nominální hodnoty.

Speciální tisícikorunou půjde běžně platit v obchodech. Od standardní se liší přetiskem na lícní straně, který tvoří výroční logo ČNB k 30 letům existence a motiv dobového kolku z doby měnové odluky. ČNB bankovku vydala s cílem připomenout 30. výročí měnové odluky. Navázala na stokorunovou bankovku s přetiskem z roku 1919 vydanou u příležitostí 100. výročí vzniku československé měny.

VIDEO: Koruna 2023: Až desetiprocentní propad.

Video
Video se připravuje ...

Koruna 2023: Až desetiprocentní propad Videohub

Fotogalerie
20 fotografií