„Školství patří dlouhodobě k našim hlavním prioritám. Každoročně do této oblasti investujeme velkou část finančních prostředků. Opravujeme budovy, rekonstruujeme hřiště, pořizujeme moderní vybavení,“ uvedl Korseska. „V rozšiřování kapacit škol jsme však limitováni. Většina budov se totiž nachází v historických zástavbách a vztahuje se na ně památková ochrana. O to víc si vážím vstřícnosti Arcibiskupství pražského, díky kterému můžeme celý projekt realizovat,“ dodal.

Částečně v zemi, na střeše bylinky

V objektu vzniknou dvě kmenové třídy pro žáky prvních tříd a jedna menší třída pro výuku jazyků. „Rozšiřujeme tímto (stavbou pavilonu) kapacitu o 50 míst. V současné době máme kapacitu 400 dětí, jsme úplně plní, takže budeme mít 450 žáků,“ řekla Páčová.

Podle Páčové bude pavilon mít částečně prosklené zdi a velkou terasu, kde bude například bylinková zahrada a hmyzí hotely, děti se tak budou moci výuce věnovat i prakticky.

Stavba bude pouze částečně zapuštěna do země, nebude se tedy kopat. To bylo podle Páčové podmínkou památkářů. „Nacházíme se v památkové zóně, kde je rotunda svatého Longina, a jejich představa byla, že od rotundy svatého Longina bude vidět pouze střecha plná bylinek,“ řekla.

Minimálně tři dekády

Generální vikář Arcibiskupství pražského Jan Balík řekl, že se s městskou částí dohodli na dřevěné stavbě, která teď na zahradě bude 30 let stát. V budoucnu projekt zhodnotí a domluví se, jak bude pokračovat.

Video
Video se připravuje ...

Podcast Maminka: Adaptace na první třídu Videohub

Fotogalerie
6 fotografií