Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Český pentagon dostane Evropská unie! Do Prahy soustředí kosmické experty

Autor: Martin Valeš, inf - 
7. února 2023
21:58

Ministři financí a dopravy, Zbyněk Stanjura a Martin Kupka (oba ODS), slavnostně slíbili Evropské unii chátrající nemovitost na Praze 8. Místo obchodního centra a radnice bude z budovy Nová Palmovka sídlo unijních byrokratů a expertů na kosmické technologie, Praha totiž hostí Agenturu Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) a dosavadní budova je jí malá.

EUSPA se zformovala roku 2021 z dřívějších programů EU, které jsou v Praze od roku 2012. Nad rámec původního zaměření na družicovou navigaci rozšířila svoji působnost i k ostatním unijním družicovým systémům: Copernicus pro pozorování Země a telekomunikační GOVSATCOM pro vládní družicové spojení, a také k ochraně unijních kosmických infrastruktur. Zatím sídlí v Janovského ulici v Holešovicích – u Strossmayerova náměstí a Vltavské. Agentura se ovšem má rozrůst o dalších 200 expertů a budova přestává stačit. Zástupci vlády a magistrátu podepsali s šéfem EUSPA memorandum

„Dlouho jsme hledali vhodný objekt, myslím, že jsme našli dobrý. Na Nové palmovce to bude skutečně vědecké centum na evropské úrovni, velká šance pro Českou republiku a naše firmy. Našim unijním partnerům máme co nabídnout,” uvedl ministr Stanjura.

„Aplikace systémů družicové navigace, telekomunikace a pozorování Země využívají stamiliony Evropanů každý den. Kromě využití v dopravě je tu i zemědělství, energetika či nakládání s přírodními zdroji. EUSPA tak nabízí České republice, našim firmám, výzkumným pracovištím i běžným občanům obrovské příležitost,“ uvedl ministr ministr dopravy Kupka, jehož resort má v Česku kosmické aktivity v gesci. „Proto jsem rád, že agentura posiluje svoji přítomnost v České republice a právě podepsané memorandum je toho důkazem.“

O Prahu je zájem

Odborníci a úředníci kosmické agentury pocházejí z celé EU, Češi tvoří asi 15 % kmenových zaměstnanců EUSPA. A jak o práci v Praze stojí unijní experti? Nepřipadá jim daleko od bruselského centra dění? „Můžeme se podívat na počty zájemců, již se nám hlásí o práci. Loni jsme najali čtyřicítku nových zaměstnanců, přihlášek bylo přes čtyři tisíce,“ odpověděl ředitel agentury Rodrigo da da Costa na dotaz Blesk Zpráv. „Hovoříme o vysoce kvalifikovaných místech v různých doménách, od administrativy přes ekonomiku a práva po inženýry. Lidi práce v naší agentuře, v našem umístění velmi přitahuje. Praha je velmi populární, má atraktivní polohu v srdci Evropy, snadná spojení kamkoli.“

Podle propočtů EUSPA znamenají tito zaměstnanci a jejich rodiny pro českou ekonomiku přínos 13,4 milionu eur (319 mil. Kč) ročně; 400 lidí přímo zaměstnává, navíc je na agenturu navázáno dalších asi 230 pracovních míst.

Praha a její poloha se hodí i pro velké akce, jakých EUSPA pořádá nejen pro odborníky každý rok zhruba osm. Loni byl vrcholem EU Space Week (Vesmírný týden EU), jenž na Výstaviště přilákal tisíce účastníků z Evropy, ba ze vzdálenější ciziny. „Rozhodně si po večerech užívali krásy tohoto fantastického města.“

Novým sídlem se má stát budova Nová Palmovka, od roku 2014 rozestavěná, v níž měla vzniknout nová radnice Prahy 8 a také obchodní centrum. Projektu však došly peníze, radnice se soudila se stavební firmou Metrostav, nakonec nemovitost převzal pražský magistrát.

„Areálu říkáme vzhledem k tvaru český pentagon,“ uvedl za magistrát Petr Hlaváček (STAN), 1. náměstek primátora. Pětiúhelník ale zaplní i další uživatelé než jen EUSPA, bude tam i škola a školka, park a také sídlo hi-tech firmy Prusa Research, uznávané ve světě inovativním 3D tiskem. Rovněž se připomene starý židovský hřbitov, který byl v 19. století zčásti zrušen a zbytek za komunismu zavezen sutí.

I sídlo evropské agentury bude zčásti sloužit veřejnosti, bude hostit různé akce a i jinak má být přístupné, například dvorana inspirovaná klášterními dvory. Budova má být vysoce moderní, například co se energií a vzduchotechniky týká. Dokončení se plánuje na rok 2025.

Česká republika je i členem Evropské vesmírné agentury (ESA), což je mezinárodní organizace odlišná od Evropské unie – úzce ovšem spolupracují. ESA se víc věnuje kosmonautice, vývoji a provozu raket a vědě, EUSPA má hlavně na starosti praktické využití a vesmírný byznys.

Video  Epicentrum - Václav Kobera  - Martin Valeš
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi