Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Statečné děti, nešťastný porod pod troskami. Zemětřesení má své hrdiny i nešťastníky

  • Autor: mav,lš,swp - 
    8. 2. 2023
    05:00

    Záchranáři v Turecku a Sýrii se potýkají se zborcenými železobetonovými stavbami, všudypřítomným prachem a rovněž počasím – chladem, ba mrazem, deštěm či sněhem. Hlavně ale bojují s časem, každá hodina v troskách snižuje šanci uvězněných na přežití. Motivací všem je, že se i po více než 24 hodinách daří nacházet živé.

    Pro mnohé postižené je to přinejmenším druhá podobně katastrofická situace v posledních letech. Sem k Turecku mnozí prchali před represemi syrského diktátora Bašára Asada či před boji občanské války. Už zase ztratili domov.

  • 1.Jen pár škrábanců

    I víc než 24 hodin po otřesech se dařilo nacházet přeživší. Tak jako pětiletou Muhammet Rüzgarovou v troskách bytovky v turecké provincii Hatay. Záchranáři ji našli ve změti betonu, pokrouceného železa, omítky a prachu… Bez použití těžší techniky, hlavně rukama, ji vyprostili.

    Malá dívenka byla bez bot, poškrábaná na nohách, zřejmě prochladlá, ale jinak vypadala relativně v pořádku.

    Muhammet Rüzgarová (5) přežila v troskách víc než den. Muhammet Rüzgarová (5) přežila v troskách víc než den. | Reuters

  • 2.32 hodin v troskách

    Zeynep Ateşoğullarıovou (35) vytáhli záchranáři po 32 hodinách. Byla ve zřícené budově v Diyarbakiru. Na místě jí poskytli první pomoc, pevně přikurtovanou k nosítkům ji naložili do sanitky a odvezli do nemocnice. Její zranění vypadala docela vážně.

  • 3.Porodila v troskách a zemřela

    Pod troskami v syrském Džindíresu (Džandarisu) v guvernorátu Aleppo se narodila holčička. Ihned se jí ujali záchranáři, píše Daily Mail. Na videu je vidět, kterak s ní jeden utíká do bezpečí, další rychle přispěchal s dekou. Okamžitě se však dívenka stala sirotkem, matka hned zemřela a zemětřesení nepřežili ani další členové rodiny. Nebyla to první tragédie v rodině – do tohoto útočiště se přesunula kvůli syrské občanské válce z Dajr az-Zauru.

    V oblasti zasažené zemětřesením žijí spousty takových uprchlíků, někteří v domech, jiní v chatrčích, nemálo jen ve stanech. Mrazivé počasí by pro ně samo o sobě bylo obtížné, ale teď se ještě musejí vypořádávat se zemětřesením.

    Jeden z dobrovolníků vytáhl ze sutin zříceného domu  narozené dítě. Jeden z dobrovolníků vytáhl ze sutin zříceného domu narozené dítě. | Twitter

    Matka dívenku porodila v sutinách a zemřela. Novorozenec přežil z rodiny jako jediný. Matka dívenku porodila v sutinách a zemřela. Novorozenec přežil z rodiny jako jediný. | ČTK / AP / Ghaith Alsayed

  • 4.Otec ji nechce pustit

    Dceru nepustím… Jeden z mnoha smutných momentů zachytil fotograf agentury AFP. Mesut Hancer přežil ve městě Kahramanmaraş zemětřesení bez větší úhony – ale vzalo mu dceru (†15). Podle fotografií se jeví, že spala v posteli, když na ni spadl betonový strop. Otec se s ní nemohl rozloučit, dlouho tiskl její ruku koukající z trosek domu srovnaného se zemí.

    Mesut Hancer drží za ruku svou mrtvou dceru. Mesut Hancer drží za ruku svou mrtvou dceru. | Profimedia

    Mesut Hancer drží za ruku svou mrtvou dceru. Mesut Hancer drží za ruku svou mrtvou dceru. | Profimedia

  • 5.Jsem v pohodě, tati!

    Ayşe Kübra Güneşová (5) se nemohla ve zřícené šestipatrové budově v centru Kahramanmaraşu hýbat. Její rodinu vyprostili relativně rychle, ještě v pondělí ráno. Matka-učitelka totiž pohotově dokázala napsat do whatsappové skupiny svých kolegů, kteří pak rychle přispěchali na pomoc.

    „Matku, otce a syna jsme vyškrábali rukama, nehty,“ popsal tureckému serveru Bursada jeden z kolegů.

    S dívenkou to ale bylo složitější. To už dorazili i četníci a zdravotníci. Malou Ayşe se podařilo lokalizovat, stále na ni mluvili; i ona pak uklidňovala otce, že je OK. Jakmile ji ale vytáhli, ani za nic se nechtěla pustit tátovy ruky, když ji nakládali na nosítka a do sanitky.

    Mezitím si ještě všichni přítomní prožili další šok, když se země otřásla znovu. To už ale zvládli bez úhony.

  • 6.Bílé jako panenka

    Na území ovládaném syrskými rebely zastávají roli záchranářů dobrovolníci - Syrská civilní obrana neboli Bílé přilby. Na facebooku zveřejnili sestříhané video z jedné šťastnější akce v Džindíresu. Záchranáři spěchají po schodech do nitra napůl zřícené budovy, ženou se za nářkem obětí.

    Jedné ženě pod sutí už tep nenahmatají, zato hned vedle slyší hlas. Odstraní pár kusů suti a vidí ruku, divoce gestikulující. Vedle vypadá děťátko jako porcelánová panenka, jak je bíle zaprášené. Napřed je nehybné, ale záhy se dává do breku – a do kašle. Stačilo párkrát zahrabat a batole je osvobozeno.

  • 7.Ahmed domov nepoznal

    Malý Syřan Ahmed jako by neměl poznat, co je domov. Rodina prchla před válkou, našla si dům ve vesnici Katma severně od Aleppa. Ale i ten teď ztratila. Chlapečka záchranáři v pondělí vyprostili – museli se ale dramaticky dostat přes železné výztuže betonu. Křičel, ovšem nadýchal se prachu, v sanitce mu nasadili dýchací podporu.

    U záchrany zřejmě byl někdo z rodiny nebo ze známých, záchranáři se dozvěděli, že ho mají oslovovat Ahmede. Jak dopadl zbytek rodiny, video neříká.

  • 8.Chlapečka kryla sestřička

    Bratr a sestra v syrském Idlibu pod ruinami přežili 26 hodin. Sestřička přitom chránila malého brášku vlastním tělem tak, aby mu sutiny nespadly na hlavu.

    Bratr a sestra na severozápadě syrského města Idlib pod sutinami přežili celých 26 hodin! Sestřička přitom chránila malého brášku vlastním tělem tak, aby mu sutiny nespadly na hlavu Bratr a sestra na severozápadě syrského města Idlib pod sutinami přežili celých 26 hodin! Sestřička přitom chránila malého brášku vlastním tělem tak, aby mu sutiny nespadly na hlavu | reprofoto Twitter

  • 9.Nezraněné batole

    V syrském městě Azáz se sice povedlo ze sutin domu vyprostit teprve 18měsíční Raghad Ismáílovou, která jako zázrakem vyvázla nezraněna, většina její rodiny ale katastrofu nepřežila. O život přišli dva její sourozenci (4 a 5 let), matka, která byla těhotná. Otec vyvázl s těžkým zraněním zad a zatím úplně vyhráno nemá, v pořádku by měl být i strýc.

    Raghad Ismáílová přežila zemětřesení v Azázu, ztratila však matku a sourozence. Raghad Ismáílová přežila zemětřesení v Azázu, ztratila však matku a sourozence. | Reuters

    Raghad Ismáílová přežila zemětřesení v Azázu, ztratila však matku a sourozence. Raghad Ismáílová přežila zemětřesení v Azázu, ztratila však matku a sourozence. | Reuters

     

kaonkl ( 8. února 2023 15:29 )

Dovzdělejte se. To je při zemět­řese­nínor­mální. Záleží na směru seismických vln a na podloží, na kterém domy stojí. Pokud je podloží skalnaté, domy zůstanou stát. Kde je víc písčité, domy jdou dolů jak domečky z karet, dochází k "ponořování".

Radka Křížová ( 8. února 2023 14:22 )

Když bylo u nás tornádo tak v jedné ulici byla jedna strana zničena a na druhé straně byly škody minimální. Tyto lidé za to nemůžou těm ráda pošlu peníze ,ale na Ukrajinu ne , protože co se tam za roky poslalo to se tam v horních kruzích rozkradlo

Jesenik ( 8. února 2023 13:19 )

Nejvíce mi je líto těch dětí. Už jsem poslala nějaké peníze, budou je teď potřebovat.

Amelia ( 8. února 2023 08:36 )

Obrovská tragédie. Nechci konspirovat, ale je prapodivné, že na jedné straně města jakoby se nic nedělo a na druhé popadané domy, ale zase jen některé.

Zobrazit celou diskusi