Mezi osobnostmi, které letos dostanou z rukou nového prezidenta státní vyznamenání, by se mohl objevit i youtuber Kovy. Nominovala ho poslankyně za Starosty a nezávislé Barbora Urbanová. A za co vlastně? Pomáhá podle ní mladé generaci rozšiřovat si obzory a více se zajímat o aktuální dění. 

„Já tu jeho zásluhu vidím jako poměrně velikou. On v podstatě dokázal, že youtuber není sprosté slovo,“ vysvětlila politička pro web antiyoutuber.cz„U toho Kovyho vidím rozměr v tom, že dělá vzdělávací věci pro malé děti. Dělal například seriál o kritickém myšlení. Nevidím v tom jen to, že je youtuber, ale i tu vzdělávací složku,“ řekla Urbanová.

Její krok ale paradoxně právě mezi mladými vyvolal silnou kritiku – na twitteru se to jen hemží názory, že by si ocenění zasloužili spíš Janek Rubeš (35), Martin Mikyska (29) nebo Mikuláš Minář (29). „Za příkladné youtuberství bych to dal raději Rubešovi, ten alespoň propaguje celou zemi. Kovy jen ODS před volbami,“ zní například jeden z názorů. 

Není to přitom poprvé, co byl Kovy nominován. Stalo se tak už v roce 2019. Tehdy prohlásil, že i kdyby mu vyznamenání skutečně dali, z rukou prezidenta Zemana ho nepřevezme. „Kováře nelze za jeho ,ideologickou činnost' ocenit,“ komentoval tehdy aféru na twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Video
Video se připravuje ...

Karel "Kovy" Kovář po StarDance: Proč musel skončit s tancem? David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
47 fotografií