Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Radikalizace na internetu je čím dál větší hrozba, varuje vnitro ve zprávě o extremismu

Autor: ČTK - 
5. února 2023
20:26

Radikalizace extremistů, která se děje v online prostoru, je okamžitou bezpečnostní výzvou i pro Česko. Ve zprávě o vývoji extremistické scény za druhé pololetí loňského roku to uvedlo ministerstvo vnitra. Významnější projevy náboženského extremismu úřad nezaznamenal. Zmínil také ztrátu vlivu hlavních domobraneckých skupin i úpadek významu ortodoxních komunistů.

Online radikalizace se podle ministerstva týká různých věkových a společenských skupin i rozličných ideologických směrů. U pravicového extremismu představují největší hrozbu právě izolované online komunity, zmiňuje zpráva. „Jsou nepočetné a jejich členové se zpravidla veřejně neprojevují. Jejich riziko spočívá v tom, že z nich mohou vzejít osamělí útočníci,“ vysvětlil úřad.

Členové těchto komunit bývají dobře jazykově vybaveni, což jim umožňuje navazovat kontakty se zahraničními kolegy. „V komunikaci s nimi se utvrzují ve svém přesvědčení, získávají odvahu a nacházejí inspiraci,“ konstatovalo ministerstvo.

Podle úřadu není v tomto ohledu možné ignorovat varovné zprávy, které přicházejí ze zahraničí i z tuzemska. Vnitro připomnělo český případ mladíka, jenž podle nepravomocného rozsudku připravoval ve věku 17 let odpálení výbušnin u pražských velvyslanectví USA, Izraele a Číny.

Domobranecké skupiny se stáhly

Mezistupeň mezi radikálními online komunitami a tradičními pravicovými extremisty tvoří podle vnitra antisemitská a homofobní Dělnická mládež, která se projevuje vyhroceně nenávistnou rétorikou a výhrůžnými vzkazy.

Zpráva dále uvádí, že představitelé Dělnické strany sociální spravedlnosti ani Národní demokracie v uplynulém pololetí neuspořádali žádnou významnější akci. „Jejich vliv dlouhodobě upadá. Jejich elektorát přebírají jiné ,vlastenecké subjekty‘. Nedokáží přicházet s vlastními nosnými tématy a postrádají charismatické lídry,“ zhodnotilo ministerstvo.

Domobranecké skupiny podle vnitra ovlivnily osobní spory mezi jejich čelnými představiteli a také postup státu, například zákon o nakládání se zbraněmi. „Z obavy z možného postihu se stáhli do ústraní,“ napsal úřad.

Mezi komunisty si drží slovo Skála

Co se týče extrémní levice, anarchisté se podle vnitra nadále věnovali zejména dění na Ukrajině. „Většina českých anarchistů se přiklání k myšlence, že prioritou je poražení kremelského režimu. Teprve poté se lze zaměřit na organizování společnosti dle anarchistických myšlenek,“ zmínila zpráva.

Význam ortodoxních komunistů podle vnitra v loňském druhém pololetí nadále upadal. „Stará generace přestává být veřejně aktivní, mladí aktivisté nepřicházejí v relevantních počtech. Komunistické skupiny také ovlivnilo skončení působení Komunistické strany Čech a Moravy v Parlamentu,“ připomněl úřad. „Jistý ohlas“ tak podle něj získávají pouze jednotlivci, jmenovitě například bývalý místopředseda KSČM Josef Skála. Ten neúspěšně usiloval o získání podpisů občanů, které by mu umožnily kandidovat na prezidenta, a v současné době stojí před soudem kvůli obžalobě za zpochybňování Katyňského masakru.

Ministerstvo shrnulo, že v Česku loni i nadále platil první stupeň ohrožení terorismem. Stupnice počíná nulovým stavem a končí třetím, nejzávažnějším stupněm. První stupeň tak upozorňuje na existenci obecného ohrožení terorismem, která vyplývá ze zahraniční situace a z mezinárodních aktivit Česka, včetně jeho příslušnosti k NATO.

e.lesanova ( 6. února 2023 21:57 )

Zvláštní, člověk by řekl, že prvky extremismu, radikalizace, omezování svobody slova, hlídání oponentů a jejich stíhání, směřování k totalitním manýrům atd. vede zrovna hlavně tato vláda

Zobrazit celou diskusi