Povedené rekonstrukce panelových domů by se v České republice daly spočítat na prstech jedné ruky a možná by ani nebyly všechny prsty třeba. Výrazným vybočením z unifikovaných zateplených krabic natřených barvami, které vypálí do mozku díru, však vybočuje menší panelový dům v Kobylákově ulici v pražské Hostivaři. A to především díky osvícené předsedkyni SVJ Jarmile Dytrichové, která místo stavební firmy, která nabízela poze zateplení a výměnu oken, oslovila se svými sousedy architekty.

„Hodně cestujeme a viděli jsme, jak se to dělá v zahraničí. A říkali jsme si, že když jde takhle rekonstruovat sídliště tam, proč by to nemohlo jít u nás,“ říká o začátcích projektu Ditrychová s tím, že jí celý život chybělo to, že z obýváku nevidí do zahrady se starou borovicí.

Nástavba neprošla

Předsedkyně oslovila architektonické studio Rethink Architecture, se kterými už její rodina spolupracovala na různých jiných projektech. „Původně jsme k tomu chtěli přistupovat trochu jako developer. Navrhovali jsme postavit dvoupatrovou nástavbu, která by vydělala peníze a z těch pak provést rekonstrukci, respektive rozšířit byty o stávající lodžie a přistavit terasy, to ale mezi lidmi neprošlo. Jednak proto, že každý má jiný podíl a ten by se změnil, jednak že by se lidé při rekonstrukci museli vystěhovat,“ vzpomíná na nelehké začátky David Pavlišta z Rethink Architecture.

Zvětšení lodžií i bytů

Nakonec došlo pouze k rozšíření lodžií a i to přineslo obrovskou změnu a i výrazné zhodnocení bytů. „Lodžie obtížně využitelné hloubky 1,1 metru jsme pomocí konzolové konstrukce rozšířili na cca 2 metry. Každý byt má nyní jednu souvislou lodžii namísto dvou menších. Vlastníci jednotek si sami volili z možností snížení parapetů, přímého vstupu,“ popisují architekti.

Chtěli jsme nabídnout majitelům bytů v přízemí, že by mohli mít vstup z bytu přímo do zahrad. Všichni to ale odmítli, asi ze strachu. Přitom náš dům je netradiční v tom, že zahradu máme opravdu soukromou, to mě třeba mrzelo. Já bych si dovedla představit, že by tam mohly být schody klidně po celé šířce bytu , které by se mohly komunitně využívat. Ale nutit ty lidi samozřejmě nemůžeme,“ vysvětluje Ditrichová.

Zateplení nebylo nutné

I když rekonstrukce měla být především z důvodu zateplení domu, k tomu nakonec vůbec nedošlo. „Studie ukázala, že bychom tím ušetřili jen několik málo procent, nestálo to za to. Investovali jsme do nové kotelny a tím jsme výrazně ušetřili na plynu. Polatky jsme ale nechali stejné, a tak jsme „vydělali“ na rekonstrukci“ říká předsedkyně SVJ s tím, že každou bytovou jednotku tak rekonstrukce přišla na 360 tisíc a všem se byt zvětšil o sedm metrů.

Fotogalerie
14 fotografií