„Propojení zemřelého a zároveň odesílatele nábojnice bylo potvrzeno provedeným zkoumáním zajištěné elektroniky, dopisem na rozloučenou a také dopisem adresovaným policii,“ upřesnil pro Blesk.cz brněnský dozorující městský státní zástupce Arne Nekula.

Nešťastník však nespáchal sebevraždu z obav jeho odhalení jako pisatele dopisu, ale kvůli nemoci, kterou trpěl.

Video
Video se připravuje ...

Babiš: Chodí mi výhrůžky smrtí, ruším kontaktní kampaň ČTK

„Motiv sebevraždy byl nicméně podle dopisu na rozloučenou výlučně osobního charakteru. Šlo o zdravotní důvody na straně zemřelého, který vzhledem k své profesi věděl, jak jeho nemoc postupuje,“ zdůraznil Nekula. Muž totiž kromě jiného ve své vědecké profesi zkoumal enzymy, které řídí většinu biologických procesů v těle.

Ostrou by neposlal

Muž podle státního zástupce zemřel zřejmě v den, kdy jej našli bez známek života v jeho bytě, tedy v pondělí 23. ledna. „Vyšeřování není ukončeno, stále čekáme na výsledek soudní pitvy,“ zmínil státní zástupce.

Shodou okolností se ve stejný den se svými příznivci v Brně setkal na mítinku prezidentské kampaně Andrej Babiš i jeho žena Monika.

Odesílatel nábojnice podle státního zástupce zároveň v dopise zdůraznil, že by nikdy nikomu neposlal ostrý náboj. „Spojitost svého úmrtí a medializaci kauzy nábojnice sám pisatel v dopisech vyvrátil,“ uzavřel Nekula.

Muž prý pouze nechtěl, aby se Andrej Babiš stal prezidentem. Sebevraždu přitom tak či i onak plánoval delší dobu. Věděl, že pokud by na něj při vyšetřování policie narazila, bude už po smrti. A tak se i stalo.

Žil v nejvyšší budově ČR

Podle zjištění idnes.cz žil zesnulý biochemik v AZ-Toweru, v nejvyšším mrakodrapu v Česku. „Byl po transplantaci, chodil s kyslíkovou bombou pod paží. Dlouho jsem ho tady neviděl a minulý týden jsem se dozvěděl, že umřel,“ popsal reportérům MF Dnes recepční z mužova bydliště.

Kriminalisté souhlasí se státním zastupitelstvím, že  příčinou a motivem mužovy smrti byly jeho osobní a zdravotní problémy. „S ohledem na pozůstalé nebudeme celou věc nijak komentovat,“ uzavřel policista Pavel Šváb.

Policie z biochemikova bytu odnesla počítač a tiskárnu a poslala je na expertízy. „Případ zaslané nábojnice, kvalifikovaný jako nebezpečné vyhrožování, každopádně odložíme, protože podezřelý zemřel,“ konstatovala policie.

Fotogalerie
23 fotografií