„Velkou výhodou je z provozního hlediska zejména bezpečnost s ohledem na bytovou zástavbu v okolí. Eliminujeme totiž skladování sudů s plynným chlorem a jejich dopravu na místo dávkování,“ uvedla vedoucí oddělní technologie distribuční sítě PVK Bohdana Tláskalová.

Nová technologie používá jako surovinu běžnou kuchyňskou sůl, což je proti obsluhování takzvané chlorovny s plynným chlorem provozně a obslužně méně náročné. Zaměstnanci vodáren navíc nemusí při práci nakládat s nebezpečnou látkou, kterou byl dosud chlor. Změnu způsobu úpravy vody plánuje PVK zavést rovněž v Podolské vodárně. Od roku 2015 funguje na vodojemu na Floře na Praze 3.

Vodojemy v Praze

Na území Prahy je nyní 69 vodojemů s celkovou kapacitou 758 7444 metrů krychlových. V loňském roce skončila rozsáhlá rekonstrukce vodojemů na Floře. V roce 2015 byl rozšířen vodojem Uhříněves, kdy se jeho objem zvýšil z původních 500 na nynějších 9000 metrů krychlových. Celková délka vodovodní sítě v metropoli je 3606 kilometrů a délka vodovodních přípojek 891 kilometrů.

Distribuci vody v Praze má na starosti PVK, která má do roku 2028 pronajatu vodovodní síť od městské firmy Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Většinovým vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia a menšinovým hlavní město Praha. Po roce 2028, kdy skončí nájemní smlouva mezi PVK a PVS, hlavní město odkoupí zbylý podíl v PVK a stane se vlastníkem jediným.

Video
Video se připravuje ...

Brno zpřístupní unikátní historické vodojemy. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
4 fotografie