Audit prověřoval 88 mimořádných stipendií. Podle serveru Novinky.cz jsou zatím známa tři pochybení, studenti dostali peníze víckrát během roku za stejnou věc a jeden vysokoškolák získal finance dvakrát za měsíc.

„Nic z toho však formálně neodporuje pravidlům a neznamená to, že nutně muselo dojít k nějakému protiprávnímu jednání,“ uvedla mluvčí univerzity Šárka Stará. Výsledky auditu poskytne univerzita kriminalistům.

Peníze od exstudentky

Kauzu kolem stipendií rozvířila bývalá studentka, které univerzita na bankovní účet v roce 2020 vyplácela v rámci stipendia částky od pěti do 30 tisíc. Dívka tvrdí, že část peněz přeposílala či v hotovosti předávala právě tehdejšímu děkanovi Štichovi.

„Desetitisíce ze stipendií dostával ode mne nejčastěji na ruku. Ve dvou případech jsem mu je poslala na účet. Že to bylo jeho soukromé konto, jsem věděla, protože v minulosti jsem mu platila převodem za oblečení, které mi přivezl z dovolené. Bylo to období, kdy mi psal zprávy téměř každý den a choval se velmi osobně,“ popsala podle serveru Novinky.cz studentka.

Prý nebyla jediná

Štich jí prý tvrdil, že peníze potřebuje na platby provozních zakázek fakulty. „Časem jsem zjistila, že mi ve spoustě věcí neříká pravdu. A začala jsem mít tušení, že ani převod peněz ze stipendií není tak, jak tvrdil. Proto jsem s ním okamžitě ukončila veškerý kontakt,“ uvedla mladá žena s tím, že údajně neměla být jediná, která takto platila.

Obdobně na tom měli být i zaměstnanci fakulty. Vedení univerzity ale o žádném finančním nedostatku nevědělo. „Jestliže by fakultě zdravotnických studií scházely peníze, může sáhnout do rezervních fondů,“ uvedl rektor Miroslav Holeček. Fakultu zdravotnických studií nyní dočasně vede proděkan Denis Mainz. Nový děkan vzejde z voleb 3. dubna.

Děkan rezignoval

Po výzvě rektora Štich začátkem února odstoupil z funkce. „Důvodem jsou závažná podezření související s udělováním stipendií na fakultě. Děkan s nařčením nesouhlasí a chce poskytnout vysvětlení. Nechce však poškozovat jméno univerzity, a proto rezignoval,“ uvedla tehdy Stará.

Rektor následně vydal pokyn k zahájení interního auditu na všech fakultách. „Prostřednictvím hromadného e-mailu také připomněl studujícím, jak mohou podat podnět, pokud se na univerzitě setkají s neetickým jednáním,“ dodala Stará. Případem se zabývá policie.

VIDEO: Studentka nenechala mladíka opisovat, uškrtil ji.

Video
Video se připravuje ...

Nenechala ho opisovat, tak ji uškrtil: Mladík si vyslechl drsný trest za vraždu krásné studentky. JOJ TV