„Návrh vyzdvihuje přednosti současného parku a nenásilně do něj doplňuje nové prvky. Jedním z nich je například altán umístěný na louku za budoucí novostavbou koncertního sálu, který umožní rozšíření akcí Janáčkovy filharmonie a kulturního domu do venkovního prostoru. Konat se zde mohou i jiné události, celá louka tak poslouží jako univerzální místo pro společenské aktivity," uvedla mluvčí Městského ateliéru prostorového plánování a architektury (MAPPA) Zuzana Kotyzová. Vítězný návrh z ateliéru míza architekti vybrala porota z osmi přihlášených.

Podle předsedy poroty a krajinářského architekta Petra Veličky vítězný návrh zaujal zejména svou celistvostí a kvalitou, ale i funkčním propojením parku s okolím. „Pozitivně také hodnotila, že se návrh nesnaží konkurovat novostavbě koncertního sálu, naopak jí přirozeně poskytuje zázemí příjemné reprezentativní městské zahrady,“ doplnil Velička.

Kavárna i mizející stezky

Návrh počítá s tím, že k současnému dětskému hřišti bude umístěna kavárna s toaletami. Nově založený ovocný sad oddělí herní zónu od zbytku parku. Další herní a odpočinkové prostory s posezením vzniknou na okraji sadu podél městské třídy 28. října.

„Směrem dovnitř se park rozvolňuje v zelenou krajinu protkanou pěšími stezkami. Trasa cyklostezky vedené skrz park bude upravena, čímž bude zajištěno propojení od ulice Varenská k třídě 28. října. V území bývalého židovského hřbitova jsou navrženy úzké ztrácející se pěšiny, které kopírují některé trasy původní cestní sítě. Připomínají tak historii tohoto místa a jeho pietní význam,“ doplnila Kotyzová.

Začne se asi za tři roky

Předpokládané náklady na proměny parku jsou odhadovány na 250 milionů korun bez DPH. S úpravami by se mohlo začít v roce 2026. Sad Dr. Milady Horákové je nedaleko historického centra Ostravy mezi ulicemi 28. října a Varenská a je jednou z nejdůležitějších zelených ploch ve městě. V jeho blízkosti je řada institucí a budování dalších se v jeho blízkosti plánuje.

S novou podobou sadu se zájemci budou moci blíže seznámit na výstavě soutěžních návrhů, kterou pořádá ateliér MAPPA ve svém prostoru Za výlohou od druhé poloviny března.

VIDEO: Praha vybrala finalisty soutěže k Vltavské filharmonii.

Video
Video se připravuje ...

Praha vybrala finalisty soutěže k Vltavské filharmonii Videohub

Fotogalerie
7 fotografií