Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Digitální asistentka Alexa prorokovala třetí světovou na listopad?! Za vším nejspíš stojí internetový šprýmař

Mrazivé proroctví digitální asistentky: Třetí světová válka začne v listopadu?! (ilustrace)
Mrazivé proroctví digitální asistentky: Třetí světová válka začne v listopadu?! (ilustrace)  (Autor: Youtube/Shutterstock)
Autor: rix - 
3. února 2023
20:45

Chytrá asistentka Alexa může být dobrým pomocníkem v nesnázích. Neptejte se ji ale na vážné otázky. Američan se svého digitálního společníka zeptal, kdy nastane třetí světová válka. Dostalo se mu proroctví, ze kterého mrazí. Jenže není vždycky všechno tak, jak to vypadá.

Alexa je chytrá digitální asistentka, která odpovídá na dotazy zadané uživatelem pomocí hlasu. „Kdy začne třetí světová válka?“ zeptal se přístroje jeden z Američanů. 

Alexa se nerozpakovala. „Třetí světová válka začne 23. listopadu 2023 v 18:05, kdy Rusko zaútočí na Německo,“ odpověděla bez váhání. Z odpovědi velké množství lidí na internetu doslova zamrazilo. 

Mohlo jít o žert?

Jak digitální asistentka k takové odpovědi došla? Někteří se domnívají, že šlo o pouhý žert ze scénáře známého TikTokera. Podle deníku Daily Star za vystrašením mnoha lidí stojí Jon Buckhouse. Ten umí Alexu naprogramovat tak, aby odpověděla podle jeho požadavků. 

Již dříve strašil lidi tím, že americké Miami zničí v roce 2025 hurikán. Přesně tak mu to předpověděla digitální asistentka. Není zcela jasné, jak Jon přesvědčil Alexu, aby učinila takto dramatická proroctví. Odborníci ale mají za to, že za to může funkce „Alexa blueprints“. 

Ta umožňuje majitelům asistentky vytvářet vlastní odpovědi na konkrétní otázky. Funkce vznikla z toho důvodu, aby Alexa připomínala lidem například hesla do wifi. Pokud se jí uživatel zeptal, heslo mu připomněla. „Na to ani nepotřebujete mít zkušenosti s programováním,“ vysvětlil viceprezident Amazon Alexa Steve Rabuchin. 

Video  Blesk Podcast: Zanikneme jako starověký Egypt a Řím? Naše civilizace upadá, varuje Bárta  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi