Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Neodsuzujte mě.“ Zběh od Wagnerovců se omluvil Ukrajincům a chce vypovídat o zločinech

Autor: ČTK - 
31. ledna 2023
19:15

 Bývalý příslušník ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Andrej Medveděv, který žádá o azyl v Norsku, se omluvil Ukrajincům, kteří žijí v Norsku a kritizují jeho přítomnost v této skandinávské zemi. Informovala o tom dnes agentura AP.

„Pro vás jsem ničema, ale já vás jen žádám, abyste vzali v potaz, že jsem si to uvědomil, i když opožděně, a jsem proti tomu všemu,“ řekl Medveděv v rozhovoru s televizí NRK. „Žádám vás, abyste mě neodsuzovali a každopádně se omlouvám,“ dodal.

Medveděv, který odmítá návrat do Ruska kvůli obavám o svůj život, nyní pobývá v centru pro žadatele o azyl v Oslu. Do Norska vstoupil ilegálně tento měsíc překročením společné hranice mezi Norskem a Ruskem, která je dlouhá 198 kilometrů.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Šestadvacetiletý Rus tvrdí, že Wagnerovu skupinu opustil poté, co mu byl bez jeho svolení prodloužen kontrakt platný od loňského července do listopadu. Rusko-norskou hranici překročil v noci ze 12. na 13. ledna a zažádal ve skandinávské zemi o azyl. Připouští, že čtyři měsíce bojoval ve službách Wagnerovců na Ukrajině.

Medveděv dává najevo ochotu svědčit o válečných zločinech, přičemž popírá, že by se na některém z nich sám podílel. Norská kriminalistická služba Medveděva vyslýchá a vede ho jako svědka.

Někteří experti a novináři ale upozorňují na to, že je potřeba stavět se k případu obezřetně. Přejít hranici na severu je totiž podle nich obtížné, takže norské úřady musí brát v úvahu možnost, že jde o provokatéra či o člověka, jehož činu by mohly ruské úřady využít ve svůj prospěch.

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa