Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec Zemana: Napravíme křivdu šéfa BIS Koudelky, věří Fiala. Co říká na Kruliše v ČNB?

Video se připravuje ...
Autor: ula, red, simao - 
31. ledna 2023
13:28

Miloš Zeman po 10 letech odchází z Hradu a Lán. Nadále zvažuje jmenování šéfa Ústavního soudu, i když Pavlovi Rychetskému končí mandát v srpnu. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že by to neměl dělat, jinak to vyvolá zmatek a nejasnosti. Fiala ve studiu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére řekl, jaké je z jeho pohledu odcházení a loučení prezidenta po deseti letech a jakou tradici, kterou prezident Zeman zrušil, hodlá obnovit?

Jak řekl Fiala ve studiu, doufá, že od končícího prezidenta Zemana se žádná překvapivý tah konat nebude. Vyjádřil i přání, aby prezident odešel v klidu a bez aktu, který může být zpochybňován.

Narážel tak na to, že Miloš Zeman zvažuje nadále jmenování šéfa Ústavního soudu, i když Pavlovi Rychetskému končí mandát v srpnu. „Neměl by to dělat a když to udělá, vyvolá to zmatek a nejasnosti, varoval Fiala v pondělí.

„Všichni známe politickou kariéru a způsob výkonu funkce prezidenta Miloše Zemana, ale teď to ani on nemá zapotřebí. V čem to vidím jako problematické, je to, že pokud vám končí mandát a vy budete rozhodovat o něčem, co bude za půl roku, tak je to z elementární logiky věci divné,“ řekl Petr Fiala s tím, že pokud někomu končí mandát v srpnu, měl by o něm rozhodovat prezident, který ve funkci začíná v březnu.

„Navíc se toto týká někoho, kdo stojí v čele Ústavního soudu a to je důležitá instituce pro fungování státu a pocit spravedlnosti a není dobré si s tím zahrávat a jsem přesvědčen, že by to Miloš Zeman dělat neměl,“ dodal Fiala.

V opačném případě by premiér podpořil Petra Pavla, který by v případně odvolání Rychetského řešil věc soudně.

Co bude se šéfem BIS?

V případě šéfa BIS Michala Koudelky již patrně nic nebrání jmenování generálem. Zatímco Zeman vládní návrhy obrazně a údajně i doslova trhal na kusy, Petr Pavel je pro a ČT řekl, že si to Koudelka zasloužil už dávno, a chce to udělat při nejbližší příležitosti.

„Vládní návrh připravený máme, předkládali jsme ho v minulém roce, jen upravit data a poslat znovu návrh a také to uděláme,“ svěřil se s plány Fiala v Blesku Fiala. „Naše vláda jmenovala pana ředitele Koudelku do dalšího období, už jsme se vyjadřovali, že já osobně nepovažuji za šťastné, aby prezident zpochybňoval činnosti bezpečnostních složek státu,“ zopakoval premiér.  Podle něj však Koudelka na hodnosti tolik nelpí a nemá to vliv na jeho práci.

Video  Ptám se, pane premiére: Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Ale je to napravení křivdy, která se stala, a jasný signál, že nová hlava státu ve spolupráci s vládou bere bezpečnostní složky státu vážně,“ dodal Fiala.

Kruliš v ČNB?

V médiích se objevila zpráva, že hradní protolokář Vladimír Kruliš poputuje od Zemana do České národní banky (ČNB). Miloš Zeman tvrdí, že by národní banka nenašla lepšího manažera na tento post. Na dotaz moderátora, zda se nejedná o „trafiku“, se Petr Fiala omluvil, že se nebude vyjadřovat.

„Nic o tom nevím, nikde jsem to kromě médií nezaznamenal. Systém nejen v Česku je nastaven tak, že existuje nezávislost ČNB a vlády a já to budu respektovat,“ dodal Fiala.

Sám Kruliš dnes pro Radiožurnál uvedl, že chce po odchodu z Hradu dál působit ve výkonné funkci, v níž by uplatnil, co umí. Na dotaz, zda dostal nabídku v ČNB, odpověděl, že o žádné takové nabídce se nebavili. 

Obnovení tradice s hlavou státu

Vláda žádnou rozlučkovou akci s odcházejícím prezidentem neplánuje. Petr Fiala uvedl, že má s Milošem Zemanem schůzku v neděli. „S prezidentem jsem se po celou dobu snažil vést dialog, ač máme na celou řadu věcí jiné názory a reprezentujeme jiné voliče. Ale je podstatné, že prezident zastává stejné názory na zahraniční politiku jako vláda, tedy např. na válku na Ukrajinu,“ řekl premiér.

Naopak je jisté, že Petr Fiala se sejde na pracovní večeři s Milošem Vystrčilem a Markétou Pekarovou Adamovou.

„Toto je důležité, to je obnovení něčeho, co bylo Milošem Zemanem přerušeno, Miloš Zeman se nechtěl stýkat pravidelně s předsedou Senátu a předsedkyní Poslanecké sněmovny a zrušil pravidelné schůzky, co byly jednou ročně. Já považuji za důležitý dialog prezidenta nejen s vládou, ale i s členy obou komor parlamentu,“ vysvětlil premiér.

„Prezident je hlavou státu, reprezentuje stát navenek, přesto, že vláda má odpovědnost za hraniční politiku, ale v té se angažuje i prezident a také existuje cosi jako parlamentní diplomacie a je důležité, aby se toto zkoordinovalo. A prezident má možnost zasahovat do zákonodárného procesu a je praktické, aby existoval dialog mezi předsedy obou komor,“ uzavřel Petr Fiala.

Video  Zeman o BIS i Koudelkovi: Odposlouchávají i mě!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

bizon_pepa ( 1. února 2023 15:34 )

Normální autokorekce. Než potřeba se nějak vzrušovat.

bizon_pepa ( 1. února 2023 07:38 )

Na to nebylo třeba se zas tolik učit.

bizon_pepa ( 31. ledna 2023 20:38 )

Copak ze k diskuze k nové princezně byla zrušena ? Asi nikoho nebavilo, ze lampasačka, která dostávala cely život všechno z eraru si stěžovala, ze jako samoživitelky si mohla dovolí jen pár plátků šunky.

JaNat ( 31. ledna 2023 20:34 )

*mě*

JaNat ( 31. ledna 2023 20:34 )

Mně se to netýká, tak mi to je fuk, jestli vůbec někdo naletěl a nebyl to jen antibabišovský humbuk, tak mu to patří. Za blbost se platí. Ale spíš tomu nevěřím. Nelhal, když byl ve Fortuně byl kurz 12, tak co.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa