Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pavel mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu. Peking je „silně znepokojen“, Fiala kritiku odmítá

Aktualizováno -
31. ledna 2023
17:12
Autor: ČTK - 
30. ledna 2023
14:35

Nově zvolený prezident Petr Pavel v telefonátu ujistil tchajwanskou prezidentku Cchaj Jing-wen, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství. Pavel to uvedl na twitteru. Řekl jí také, že doufá, že budou mít možnost se setkat osobně. Čínské ministerstvo zahraničí dříve uvedlo, že kvůli chystanému hovoru je v kontaktu s Prahou. Podle agentury Reuters je silně znepokojeno. Premiér Petr Fiala (ODS) se proti čínské kritice ohradil. 

Pavel také Cchaj Jing-wen poděkoval za gratulaci k vítězství ve víkendových prezidentských volbách. O telefonátu informovala s odvoláním na kancelář prezidentky také agentura Reuters, která jej označila za diplomatický průlom.

Hovor podle kanceláře tchajwanské prezidentky trval asi čtvrt hodiny. Cchaj vyjádřila přání zůstat s Pavlem v kontaktu.

Čínské ministerstvo zahraničí podle Reuters uvedlo, že Pavel během volební kampaně řekl, že princip jedné Číny je třeba respektovat. „Čínská strana se to momentálně s českou stranou snaží ověřit, doufáme, že česká strana se striktně drží principu jedné Číny,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v Pekingu. Deník N dnes uvedl, že česká diplomacie potvrdila, že čínské ministerstvo kontaktovalo českou ambasádu v Pekingu a vyjádřilo znepokojení.

Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně.

Fiala se proti kritice ohradil. V Blesku mluvil o vztazích

„Máme tradičně dobré vztahy s demokratickým Tchaj-wanem, jsou to vztahy v oblasti ekonomické, vzdělávací a výzkumné a je to něco, co je dobré a současně za druhé: ČR respektuje a zastává politiku jedné Číny a na tom se nic nemění,“ uvedl na dotaz, zdali není na škodu, že se k telefonátu vyjádřila kriticky Čína.

Por ČTK premiér doplnil, že Česko si jako suverénní stát samo rozhoduje, s kým si zavolá a koho bude potkávat. 

Na ministerstvu zahraničí se dnes uskutečnila na žádost čínské strany schůzka čínského velvyslance v ČR se zástupci příslušného odboru MZV, uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). Velvyslanec Číny zopakoval výtky k Pavlově hovoru s prezidentkou Tchaj-wanu.Čeští diplomaté potvrdili platnost politiky jedné Číny.  

Petr Pavel později na twitteru napsal, že výhrady Číny chápe, zdůraznil ale, že ČR se suverénní země. „My jsme ale suverénní země a děláme to, co považujeme za správné. Tchaj-wan je demokratická země a my s ním sdílíme hodnoty, ale i významné obchodní vztahy, což je zcela v souladu se schválenou koncepcí zahraniční politiky,“ napsal zvolený prezident.

Čína Tchaj-wan považuje za svoji provincii a lídři většiny zemí se s jeho vrcholnými představiteli oficiálně nestýkají ve snaze Peking neprovokovat. Česko se podobně jako většina států světa drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. Česká vláda nicméně deklaruje zájem na spolupráci s Tchaj-wanem vzhledem k jeho demokratickému zřízení.

Pavel v nedělním rozhovoru v Českém rozhlase Radiožurnál uvedl, že by svým krokem nechtěl způsobit více škody než užitku. Princip jedné Číny je ale podle něj potřeba doplnit o druhou část: jedna Čína, dva systémy. Není proto podle něj nic špatného na specifických vztazích s Tchaj-wanem.

Tchaj-wan je podle bývalého vysokého představitele české armády a NATO majoritním výrobcem některých technologií, je proto v zájmu ČR, aby s ním udržovala obchodní a třeba i vědecké vztahy.

Video  Projev nového prezidenta Petra Pavla  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

nespokojeny ( 2. února 2023 20:31 )

Jaryne, bojuješ jak lev. Čas však ukáže jaksi se mýlil.
Vytahuješ na svoji obranu jednání s kadetem Birnerem. /Lipavského/. ten o ničem nerozhoduje.
Pochop je to zadání, které měl splnit. Odkud dostal pokyn, rozkaz?. Snad na to přijdeš, jsi takový bystrý.
Bohužel to je jen začátek.

jajas ( 1. února 2023 17:10 )

"Telefonát s tchajwanskou prezidentkou či medializace Pavlova plánovaného auditu v kanceláři prezidenta. Podle politologa Lukáše Valeše jde o známky toho, že Petr Pavel hodlá být aktivistickou hlavou státu. Připomněl také, že nově zvolený prezident stále nemá mandát a je tedy až do své inaugurace 9. března řadovým občanem, důchodcem a soukromou osobou." Tak nám tady ten zelený mozek začíná zavádět další nešvary a to se souhlasem vlády? Navíc za oblast zahraniční politiky je odpovědná vláda.

jajas ( 1. února 2023 16:38 )

Zcela nečekaně... Nemůže ji příjmout, když je tak "úžasný!

9876543 ( 1. února 2023 12:26 )

Už se vyjádřila i pekarová, že navštíví Tchajwan...no to bude mít také krásný výlet za naše peníze.Ještě to chce pohlídat, jestli nevezme na výlet i svého starýho.
Co na nás chystá pávek, spoluúčast za lékařskou pomoc, snížení důchodů...atd. Tak s 350 tisíci + bohaté náhrady, se to krásně stele rozumem. A to máme nejdražší ceny úplně všeho, dražší než bohatí Němci, a sotva třetinové příjmy, o důchodech ani nemluvě..Však i ti co si ho zvolili zapláčou..

JaNat ( 1. února 2023 12:19 )

Tak tady vidíš, že na post prezidenta nemá, když sám neví a nechá na rady rádců. Co z toho vzniklo? První akce budoucího prezidenta a trapas jak hrom. Nadržený na křeslo, nevyčká času, hrrr brrr a podle toho to vypadá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa