Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na doživotí: Mrazivé detaily případu taxivraha! Postrach taxikářů v Praze začal řádit před 9 lety

  • Autor: jel - 
    30. 1. 2023
    18:38

    Před 9 lety začal v Praze řádit vrah taxikářů. První vraždu spáchal David Virgulák večer 30. ledna roku 2014. Pak zavraždil ještě další dva řidiče taxislužby. Policii pak dlouho unikal. Tři nevinní lidé přišli o život jenom kvůli tomu, že Virgulák potřeboval peníze na drogy. Podívejte se na časovou osu případu, který se objevil i v oblíbeném krimiseriálu České televize Případy 1. oddělení.

  • 1.Vražda Petra S. (†42)

    Kauza Taxivrah: Krev první oběti Kauza Taxivrah: Krev první oběti | Foto: David Malík, archiv Blesku

    První vražda se odehrála koncem ledna. David Virgulák tehdy v Praze nastoupil do taxi a řidiče Petra S. požádal, aby ho odvezl  směrem k Lukám pod Medníkem nedaleko od Jílového u Prahy. Pro taxikáře to ovšem byla poslední cesta v životě. Zákazník ho totiž zastřelil přímo v autě, oběti pak ukradl peněženku s doklady, mobil a dva tablety.

    Se svým lupem se Virgulák vrátil taxíkem do centra hlavního města. Auto i s mrtvolou nechal v Lužické ulici na Vinohradech a zmizel.

  • 2.Odstavené auto!

    Pohřební služba odváží tělo Petra S., první oběti v Lužické ulici. Pohřební služba odváží tělo Petra S., první oběti v Lužické ulici. | Foto: D. Černovský, D. Malík

    Pro kriminalisty začal složitý případ 1. února 2014. Všímavému muži se zdálo divné, že auto taxislužby stojí už druhý den na stejném místě, a raději zalarmoval policii. Uvedl, že uvnitř možná někdo je a u pravých dveří auta jsou vidět stopy krve.

    Přivolaná hlídka ve voze objevila mrtvé tělo Petra S. z Kladna se střelným poraněním v oblasti hlavy. Pachatel na taxikáře vystřelil celkem pětkrát. Za stěračem auta byla navíc pokuta za parkování. Strážník, který ji vypsal, musel tedy stát přímo u vozu s mrtvolou, tu ale zřejmě neviděl přes tónovaná skla.

  • 3.Dvě vraždy v jeden den!

    Nález dvou mrtvých v Uhříněvsi Nález dvou mrtvých v Uhříněvsi | Foto Blesk - David Malík

    O dva měsíce později taxivrah udeřil znovu. V noci z 10. na 11. dubna 2014 vraždil Virgulák dokonce dvakrát a s odstupem jenom několika hodin. Nejprve si v centru Prahy stopnul taxikáře Milana P. (†58). Nechal se zavést do Uhříněvsi, kde taxikáře zastřelil dvěma ranami. Tělo oběti pohodil u silnice a vrátil se autem oběti do Prahy.

    Zhruba za dvě hodiny Virgulák hrozný čin zopakoval. Na stejném místě zavraždil i dalšího taxikáře Daniela C. (†25). Mrtvolu druhého muže vrah nechal ležet jen pár metrů od těla Milana P.

    Těla nalezl náhodný kolemjdoucí. Protože Daniel C. byl drobné postavy, policii oznámil, že jeden z mrtvých je možná nezletilý. Kolem těl bylo rozsypané sklo, a tak to nejprve vypadalo, že se muži stali obětí dopravní nehody.

  • 4.Souvislosti a spekulace

    Těla obětí zabalili kriminalisté do bílého pytle Těla obětí zabalili kriminalisté do bílého pytle | Foto Blesk - David Malík

    Brzy bylo zřejmé, že všechny tři vraždy spolu souvisejí. O případu začala psát téměř všechna média a objevovaly se nejrůznější teorie. Hodně se spekulovalo například o tom, že motivací pro vraždy je jakási pachatelova nenávist k taxikářům. Pražští taxikáři tak dostali oprávněný strach! 

    Na pořad dne příšla také otázka, zda se zločiny nesouvisí také vražda ženy v tramvaji číslo 17. K té došlo rovněž v únoru 2014. Danuše S. byla ale zabita jinou zbraní. A za zločin byl nakonec odsouzen vrah Jan Holman a odsouzen byl na 17 let.

    Tajemný dárce nabídl 100 tisíc korun za informace vedoucí k dopadení vraha, což ale bohužel nepomohlo. 

  • 5.Konečně dopaden

    David Virgulák byl odsouzen na doživotí za vraždu tří taxikářů v Praze David Virgulák byl odsouzen na doživotí za vraždu tří taxikářů v Praze | Petr Novotný

    Po vrahovi kriminalisté pátrali téměř dva roky. Dne 4. listopadu 2015 policie oznámila, že dopadla vraha taxikářů. Byl jím David Virgulák, který byl závislý na heroinu a pervitinu. Za drogy utrácel až 6000 korun denně. Vraždil, aby získal peníze na další dávku. Pachatel měl problémy se zákonem už v minulosti. Vyučený instalatér byl více než 20krát soudně trestán především za menší krádeže, kterými si chtěl sponzorovat svou drogovou závislost.

    Ve vozidlech všech zavražděných taxikářů byly nalezeny Virgulákovy pachové stopy a všechny tři vraždy byly spáchány stejným typem zbraně. Dalším důkazem, který později policii pomohl, byla peněženka jednoho ze zavražděných, kterou měl Virgulák u sebe. Hájil se tím, že ji našel.

  • 6.Soud

    David Virgulák u soudu David Virgulák u soudu | Petr Novotný

    David Virgulák svou vinu popíral. „Já jsem ty taxikáře v životě neviděl. Viděl jsem je až na pitevních stolech a ve spisech. Taxi jsem nevyužíval a střelnou zbraň jsem v minulosti vlastnil asi týden. Jsem v tom namočený kvůli policii. Já kradu jen pos*aný čokolády kvůli drogám, ale člověka bych nezabil,“ tvrdil u soudu. 

    Potopil ho ale i jeho vlastní bratr Petr, který se ve vězení chlubil, že jeho bratr je „šílený zabiják“. Toto prohlášení později odvolal a uvedl, že se pouze vychloubal, aby za mřížemi získal respekt.

    Dne 20. prosince 2016 pražský městský soud vyřkl nad Virgulákem očekávaný verdikt – trest odnětí svobody na doživotí. Pachatel měl navíc pozůstalým povinnost zaplatit celkem 800 tisíc korun. Virgulák se proti rozsudku odvolal. Nejvyšší soud mu v roce 2017 doživotí potvrdil. Virgulák se jako poslední možnost obrátil se stížností ještě na Ústavní soud, ten ale jeho žádost také odmítl.

  • 7.Galerie:

    Video  36letý muž chladnokrevně zabíjel taxikáře kvůli heroinu  - Videohub
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání