Transbordér. Tak se oficiálně bude jmenovat unikátní lanovka. Povede nad řekou Moravou v těsné blízkosti jejího soutoku s Baťovým kanálem. Pěším i cyklistům výrazně zkrátí cestu ve směru na Strážnici a Veselí nad Moravou.

Potáhnou se

„Stavba je speciálním dílem. Cestující v pohyblivých gondolách se na druhou stranu dostanou taháním za lano. Rychlost přepravy bude dána výhradně jejich lidskou silou,“ řekla mluvčí krajského úřadu Alena Knotková.

Kabinky budou dvě. „Každá bude mít kapacitu šest až osm osob, pokud by se jednalo o cyklisty, tak čtyři osoby a jejich kola,“ upřesnila Knotková. Provoz bude obousměrný.

 

Bude to atrakce

Proč se kraj rozhodl pro lanovku místo klasického mostu? „Cílem je zatraktivnění cyklostezky podél Baťova kanálu. Rádi bychom byli, aby byla v provozu už do konce příštího roku,“ dodala o stavbě za 46 milionů korun mluvčí úřadu.

Video
Video se připravuje ...

U přístaviště ve Vnorovech vznikne transbordér, lanovka přes řeku Moravu. Hynek Zdeněk

Přeprava na druhou stranu bude bezplatná. Kabinky o rozměrech 3 x 1,5 metru mají sloužit návštěvníkům po celý rok, tedy i mimo plavební sezónu.

Transbordér vzniká díky spolupráci se Slovenskem. Proto 80 % nákladů pokryje Evropská unie. Na slovenské straně za stejné finanční prostředky vznikne u Baťova kanálu 9,6 km dlouhá cyklostezka poblíž přístavu Adamov.

Lanovka bude určena i pro lidi s omezenou schopností pohybu. Součástí stavby budou i toalety. V současné době cesta pro pěší a cyklisty ve směru z Veselí nad Moravou na Strážnici ve vnorovském přístavišti končí. Musí se vracet o dva kilometry zpět a následně pokračovat po druhé straně břehu. Transbordér tak cestu zkrátí o čtyři kilometry.
Fotogalerie
8 fotografií