Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sociolog o Babišových baštách: Proč drží nejchudší kraje? Pavel chce jet tam, kde prohrál

  • Autor: vja - 
    30. 1. 2023
    05:00

    Přestože z celorepublikového hlediska Petr Pavel v prezidentských volbách triumfoval, jeho soupeř Andrej Babiš ve třech krajích triumfoval. Největší úspěch šéf hnutí ANO a bývalý premiér zaznamenal v Ústeckém kraji, kde získal 54,47 % odevzdaných hlasů. V Moravskoslezském kraji dosáhl na 53,07 % a na Karlovarsku oslovil 50,99 % voličů, kteří se dostavili k urnám. Důvod Babišova úspěchu ve zmíněných regionech pro Blesk rozebral sociolog a ředitel střediska empirických výzkumů STEM Martin Buchtík. Prozradil zároveň, kde by se Pavel mohl ve vztahu k vyloučeným lokalitám inspirovat. Sám Pavel v rozhovoru pro TV Nova uvedl, že by rád kraje navštívil. Ale nikoliv kvůli porážce samotné.

  • 1.Babišův úspěch v opomíjených lokalitách

    „Já jsem viděl třeba přínos Miloše Zemana v tom, jak jezdil především ve svém 1. volebním období po krajích, i když ta forma byla tak trochu jako carský dvůr, když jela obrovská kolona do kraje, tam červené koberce, velké dary a spousta oficialit. Každopádně pravidelné návštěvy prezidenta v krajích dávají smysl, protože prezident by měl mít přehled o tom, jak se žije v podhradí a nejen na Hradě, měl by vědět, co lidi trápí, měl by znát problémy jednotlivých krajů tak, aby na ně potom mohl reagovat při jednání s vládou a nebo odborníky. A v tom bych určitě rád pokračoval, i když mnohem méně formálním způsobem, než to dělal Miloš Zeman,“ uvedl v neděli večer vítěz voleb Petr Pavel na TV Nova.

    A připustil, že by rád vyrazil přednostně do krajů, kde neuspěl - tedy do Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského.

    „Hlavním důvodem cesty právě do těchto krajů ani tak není to, že v nich vyhrál Andrej Babiš, jako spíš to, že jsou to kraje, ve kterých se zvlášť v době teď probíhajících krizí kumulují větší problémy, než v jiných krajích. Takže bych rád vyjel možná v pořadí od Karlovarského směrem k Moravskoslezskému do krajů a poptal se na to, jak na lidi konkrétně dopadají opatření přijímaná vládou, v čem je vidí pozitivně, v čem negativně, kde vidí naopak nedostatky, co by navrhovali,“ říká Pavel.

    „Chtěl bych mluvit nejenom s lidmi, ale i se samosprávami, s firmami, neziskovými organizacemi tak, abych měl pokud možno komplexní obrázek. A ten obrázek bych rád si konfrontoval právě s tím, co dělá vláda, abychom se mohli domluvit, kde je potřeba přidat a kde naopak je potřeba věci spíše lépe vysvětlit, protože sice jsou na místě, ale nejsou dostatečně chápána,“ dodává Pavel.   

    Video  Projev nového prezidenta Petra Pavla  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Pavel chce jezdit do krajů

    Proč Babiš opanoval právě tyto tři kraje? Podle sociologa a ředitele střediska empirických výzkumů STEM Martina Buchtíka byl podobný scénář vcelku očekávatelný.

    Jsou to regiony, které mají spoustu strukturálních problémů. Mají často vysokou nezaměstnanost, je tam relativně víc lidí v exekuci. To se potom propisuje i do toho, že tam je třeba špatná zdravotní obslužnost,“ rozebral pro Blesk. Tendence k volbě protisystémově zaměřených kandidátů jsou prý v těchto regionech vysledovatelné již od vzniku samostatné České republiky.

    Míst, kde je situace obdobná, je dle názoru Buchtíka více, přičemž tyto nejsou omezeny hranicí krajů. „Jsou dlouho opomíjené (regiony). A nejsou to jenom ony, když se podíváte třeba podrobněji na ta data, tak jak vidíte třeba takový prstenec na rozhraní Středočeského kraje s ostatními kraji. Tam taky vyhrával Andrej Babiš. Tady je to dané zase tím, že to jsou nějaké vnitřní periferie, prostě hranice těch krajů, které jsou zase trochu opomíjené, tentokrát z hlediska regionálního rozdělení České republiky,“ sdělil Blesku.

    Poměrně překvapivě velkou roli v rámci zmíněných oblastí nehrál přístup ke vzdělání, míní sociolog. „Moravskoslezský kraj rozhodně má jako centrum Ostravu. Je tam Opavská univerzita, nedaleko je univerzita v Olomouci. Karlovarský kraj je jediný, který nemá vlastní univerzitu, ale ta vzdělanostní struktura je dlouhodobě takhle daná,“ nechal se slyšet. 

    Zároveň je však znát odliv expertů mimo Karlovarský a Ústecký kraj, ve volbách však tato skutečnost není natolik znát. „Samozřejmě pokud máte nějakou expertizu, tak ji půjdete a budete chtít někde uplatnit a ty příležitosti v těchhle krajích, zejména teda v tom Ústeckém a Karlovarském, těch je relativně málo. O Moravskoslezském kraji to už tak vehementně neplatí,“ upřesnil expert.

  • 3.Sociolog o Babišových krajích

    Přestože Andrej Babiš zvítězil v Ústeckém kraji jako celku, v Ústí nad Labem jej o velmi těsných 99 hlasů nově zvolený prezident předběhl. Zlomovým bodem mohl být i Pavlův výjezd do krajského města, kde jeho příznivci kompletně zaplnili tamní náměstí. „V tomto případě to setkání mohlo být zlomovým bodem. Ale za normálních okolností tomu tak samozřejmě není, že by to rozhodovalo celé volby. Ale tady to těch třeba 100 hlasů mohlo přinést určitě,“ odhaduje Buchtík.

    Andrej Babiš před volbami doufal, že jeho výjezd do Liberce a Jablonce nad Nisou mu přinese lepší výsledky i v rámci Libereckého kraje. To se ale nakonec nestalo, Pavel jej totiž ve druhém kole předehnal o více než 7 %. „Ty výjezdy jsou důležité spíše symbolicky, jak se pak o nich mluví. Nejde tolik o to, že přijde na náměstí 1000 lidí, protože to jsou většinou voliči, kteří jsou již aktivizovaní. Je to symbolický akt toho, že oni říkají: ‚My se nebojíme, je do místa, který nám dlouhodobě není nakloněný. A podívejte se, i v těchto místech máme spousty svých podporovatelů‘,“ prozradil sociolog Blesku.

  • 4.V Liberci si expremiér moc nepomohl

    Nově zvolený prezident Petr Pavel se již před volbami nechal slyšet, že hodlá jezdit do vyloučených lokalit a bude se snažit zprostředkovat komunikaci mezi jejich obyvateli a vládou. Podle Buchtíka má nyní k tomuto kroku opravdu skvělou příležitost.

    „Pokud mu to odhodlání vydrží, tak role prezidenta je opravdu do značné míry taková, že může nastolovat ta témata. Prezident má tu jako výsostnou příležitost promlouvat v médiích, aniž by měl politického oponenta. Myslím si, že to spíš ukáže čas, jak to bude schopen dělat systematicky,“ upozornil.

    Připomněl kroky slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, ze kterých by si Pavel mohl vzít příklad. „Prezidentka Čaputová to takhle má, že vždycky na období několika měsíců má nějaké prioritní téma, které přináší do veřejné diskuze a upozorňuje na něj. A mají to, pokud jako jsem dobře informovaný zevnitř slovenského prezidentského týmu, dobře připravené. Uvidíme, jestli nějaký takový prvek převezme tým Petra Pavla. Tím tedy myslím tým, který si pozve na Hrad,“ sdělil závěrem Blesku expert.

    Video  Dav příznivců vítá Petra Pavla v Ústí nad Labem  - Blesk: Tereza Malecká
    Video se připravuje ...
    21:18
    29. 1. 2023

    Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

    20:57
    29. 1. 2023

    Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

    20:51
    29. 1. 2023

    Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

    Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

    Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

nadčasový MP ( 30. ledna 2023 09:53 )

To je detail.

verka1 ( 30. ledna 2023 09:30 )

Ano, vyhrál volby... ale až v březnu se stane prezidentem republiky.
Ochranku mohl teď odmítnout. Radši mít ochranku, nikdy neví.

JaNat ( 30. ledna 2023 07:54 )

Souhlas.

Papanikula ( 30. ledna 2023 07:53 )

Mate pravdu

Prezidentem se stává podle ústavy až složením slibu

havran2 ( 30. ledna 2023 07:44 )

Pan Petr Pavel sice vyhrál volby prezidenta , ale zatím není potvrzený ,takže v televizi by mu zatím neměli říkat pane prezidente. Nebo teď máme dva prezidenty ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa