Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zelenskyj si volal s Pavlem: Poděkoval za podporu proti ruské agresi a pozval ho do Kyjeva

Aktualizováno -
29. ledna 2023
18:06
Autor: ČTK - 
28. ledna 2023
17:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nejprve v sobotu poblahopřál Petru Pavlovi k „přesvědčivému vítězství“ v příspěvku na twitteru v ukrajinštině i v češtině, v neděli pak s Pavlem mluvil telefonicky. Zelenskyj oceňuje Pavlovu podporu Ukrajině v boji proti ruské agresi a těší se na osobní spolupráci ve prospěch Ukrajiny, České republiky i Evropy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli telefonicky poděkoval nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi a Čechům za neochvějnou podporu Ukrajiny napadené Ruskem. Pozval ho také na návštěvu země. Zelenskyj to dnes uvedl na twitteru.

Pavel Zelenskému za gratulaci k výsledku voleb a pozvání poděkoval. "Během našeho dnešního telefonátu jsem ho ujistil, že se Ukrajina může i nadále spolehnout na podporu České republiky," uvedl Pavel.

Pavel chce do Kyjeva s Čaputovou

Pavel dnes mluvil v médiích o tom, že chce navštívit Kyjev společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Doufá, že se cesta uskuteční na jaře před summitem NATO. Summit se bude konat v červenci ve Vilniusu.

"Osobně jsem pogratuloval Petru Pavlovi k vítězství v českých prezidentských volbách. Poděkoval jsem jemu a českým občanům za jejich neochvějnou podporu. Pozval jsem ho na návštěvu Ukrajiny," napsal Zelenskyj.

Mejdan ve štábu Petra Pavla: Koloběžka, pivo, dort od synů, vyfotit a spát! A ráno panák se sousedem

Pavel dnes v CNN Prima News uvedl, že pro bezpečné prostředí v Evropě je důležité nepolevit v podpoře Ukrajiny, kterou loni napadlo Rusko. Ekonomická situace v Rusku na tamní občany dopadá citelně, roste frustrace z výsledků války i z toho, jakým způsobem režim s lidmi komunikuje, řekl. Rusko postupně zjistí, že z dané situace se nedá vyjít zásadním vítězstvím, míní.

V České televizi také řekl, že ekonomické sankce snižují možnost Ruska investovat více peněz do války. Blokáda některých pokročilých technologií vede zemi k použití méně sofistikovaných technologií, případně odkrývá vazby na íránský či severokorejský režim.

Frustrace podle Pavla roste nejen mezi obyvatelstvem, ale také v ruské armádě, jež nebyla zvyklá prohrávat. V ČT také uvedl, že Rusko má stále více zdrojů než Ukrajina, co se týče sil na bojišti. Bez pomoci západních zemí by podle Pavla napadená země byla odsouzena k nezdaru.

Zelenskyj gratuloval Pavlovi v češtině

Ukrajinský prezident gratuloval již v sobotu na dálku přes twitter. „Upřímně blahopřeji generálu Pavlovi k přesvědčivému vítězství ve volbách prezidenta České republiky. Oceňuji Vaši podporu Ukrajině a našemu boji proti ruské agresi,“ napsal Zelenskyj.

Dopnil přitom, že se těší na „úzkou osobní spolupráci ve prospěch národů Ukrajiny a České republiky a v zájmu sjednocené Evropy“.

Blahopřejný vzkaz do Česka z Ukrajiny napsal například i bývalý velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis, nyní náměstek ukrajinského ministra zahraničí. „Je to dobrá zpráva pro Českou republiku. Je to dobrá zpráva pro EU. Je to skvělá zpráva pro Ukrajinu. Děkuji za Vaši podporu, pane prezidente. Spolu zvítězíme,“ komentoval Perebyjnis Pavlovo vítězství nad někdejším premiérem Andrejem Babišem.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Video  Hymna ve štábu Petra Pavla: Ať žije prezident Pavel, radoval se zpěvák Ruml.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Petr Sedláček ( 28. června 2023 07:07 )

Zelenskyj je velký chameleon a lhář.

Volá, prosí, žádá, zve na návštěvy (takové co mají vliv a ovládají majetek), naříká, ale když není po jeho tak začíná vyhrožovat.


Ze zprávy OSN:

Ve zprávě, kterou mise vypracovala, se píše také o 75 případech svévolného zadržování lidí ukrajinskými bezpečnostními složkami. Více než polovina civilistů, které zadržovali Ukrajinci, vypověděla, že byli mučeni nebo týráni, obvykle při výslechu nebo bezprostředně po zatčení.

Bognerová uvedla, že Ukrajina vyšetřovatelům Organizace spojených národů nijak nebránila v přístupu k zadrženým v oficiálních detenčních centrech, výjimkou byla skupina 87 ruských námořníků.

Takže co s těmi námořníky dělali? A co neoficiální detenční centra?

A co tajné věznice CIA? Byla nějaká i v ČR? ...

milan59 ( 29. ledna 2023 20:50 )

Ale vždyť je tam válka a v Kyjevě se prý bombarduje. A to spolu mluvili ukrajinsky anebo měli tlumočníka ?

Uživatel_5347357 ( 29. ledna 2023 19:45 )

Vládu jedné strany a její pravdivé informování jsme už měli. Takže máme se na co těšit, generál s politručkou to zase určitě zajistí!!!!

Anifa ( 29. ledna 2023 19:31 )

Jděte s tím už do zadele. Demokratické volby skončily,všichni to musí přijmout. Máme vládu 1 strany, jejich kandidát zvítězil. Je třeba přestat kecat o Babišovi,vymlouvat se na něj a začít pravdivě informovat o tom, co nás čeká.
A slova Zelenskyho :"Je to skvělá zpráva pro Ukrajinu. Děkuji za Vaši podporu, pane prezidente. Spolu zvítězíme" mě naplňují opravdovým optimismem

Uživatel_5347357 ( 29. ledna 2023 19:07 )

No jasně, s kým by si měl jinak rozumět, než se současným největším válečníkem, který začlenil do své armády i banderovské jednotky, vyznávající nacistické hodnoty. Takže "Heil­....­....­....­..!!­!!!!!"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa