„V porostech ječmene a řepky jsme nyní v lednu na Brněnsku odhalili i více než deset tisíc aktivních východů z hraboších nor. To je padesátinásobné překročení prahu škodlivosti,“ upozornila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková.

Měli zákaz

Odborníci radí zemědělcům okamžitě instalovat u polí co nejvíce berliček (bidýlek – pozn. red.) pro dravé ptáky. „Doporučujeme i ruční a strojové vkládání rodenticidů do nor, ale ne za vlhka. Granule by se rozpadly a byly by neúčinné,“ zdůraznila Kršková.

To je ale obrovský problém. „Chtěli jsme se granulemi chránit před hraboši už na podzim, ale měli jsme to zakázané kvůli chráněným křečkům. Povolení jsme dostali až v listopadu, a to už byla půda vlhká. Máme tak zatím jen berličky, a ty nestačí,“ vysvětlil Martin Gabrhelík z břestovské společnosti Zámoraví.

Žerou a množí se

Hraboš má pět až šest mláďat. Při počtu 10 tisíc nor na hektar, by to značilo cca 70 – 80 tisíc hrabošů (2 rodiče + 5 až 6 mláďat na noru – pozn. red.) na čtvercové ploše o délce strany 100 metrů. Jeden hraboš přitom ročně spotřebuje asi kilo obilí a pět kilo zeleného krmiva. Spoustu plodin navíc ještě okouše. I pouhá čtvrtina výše zmíněného počtu tohoto škůdce by na hektaru kompletně zničila úrodu.

Hraboši jsou přemnožení hlavně na jižní Moravě, ale nejen tam, jejich vysoké počty byly zjištěny i na Kroměřížsku, Přerovsku, Třebíčsku, Lounsku a Nymbursku. 

VIDEO: Martin Hutař tvrdí, že ekologické zemědělce hraboši v roce 2019 moc nepoškodili.