Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adámek upadl po banální operaci do bdělého kómatu: Soud potvrdil tresty pro lékařku i sestru, nemocnici viny zprostil

Autor: rc - 
27. ledna 2023
13:35

Pardubický krajský soud ve středu rozhodoval v případu Adámka Vyčítala. Chlapec v roce 2017 nastoupil do Pardubické nemocnice, aby tam podstoupil operaci mandlí. Kvůli pooperačním komplikacím ale upadl do takzvaného bdělého kómatu. Krajský soud potvrdil loňský rozsudek okresního soudu, který uložil lékařce a zdravotní sestře podmíněné tresty a nemocnici zprostil viny. „Já vím, že to všechno, co jsme zažili u Okresního soudu v Pardubicích a dnes u Krajského soudu v Pardubicích, nebyl zlý sen, ale realita,“ napsal na Facebook tatínek Adámka. 

Případ otřásl v roce 2017 celým Českem. Tehdy osmiletý Adámek Vyčítal nastoupil do Pardubické nemocnice na operaci mandlí. Doprovázela ho tam jeho maminka. Mělo se jednat o banální operaci, ovšem po zákroku nastaly komplikace.

Pooperační komplikace

Několik dní po operaci začal chlapec masivně krvácet z operační rány. Zdravotní personál  Adámka s maminkou nechal odejít na ORL ambulanci a snažil se přivolat odbornou pomoc. Nicméně trvalo dlouhé minuty, než pomoc přišla. Chlapec, který krvácel do úst, vdechl krev a začal se dusit, což způsobilo těžké poškození mozku a od té doby je dítě v takzvaném bdělém kómatu.

„Chyba byla hned od začátku a chyby se nabalovaly. V první řadě měly sestry přivolat ARO tým. Já jsem jim do poslední chvíle věřila, že tam bude nachystaný a připravený. Kdyby tam byl ARO tým, nedojde k situaci, ke které došlo,“ uvedla chlapcova matka.

Rozsudek soudu

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti byla obžalována sestra Barbora Š., Alena Ch. a lékařka Martina Š. Žalobě pro přečin neposkytnutí pomoci čelila i nemocnice jako právnická osoba. Okresní soud, který zasedal v loňském roce v dubnu, uložil lékařce Martině Š. podmíněný roční trest za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti s odkladem na dva roky. Sestra Barbora Š. odešla od soudu s půlročním podmíněným trestem s odkladem na rok. Pardubickou nemocnici soud zprostil obžaloby a zproštěna obžaloby byla i sestra Alena Ch.

Odvolání

Krajský soud, který se případem zabýval ve středu 25. ledna, rozhodnutí okresního soudu podle informací Pardubického deníku potvrdil. Strany se mohou proti rozsudku dovolat k Nejvyššímu soudu.

Slova otce

„Chci vám všem něco napsat. Dnešního dne jsme došli do cíle. Já vím, že to všechno, co jsme zažili u Okresního soudu v Pardubicích a dnes u Krajského soudu v Pardubicích, nebyl zlý sen, ale realita,“ vyjádřil se na sociální síti Facebook Adámkův otec. „Dnes u Krajského soudu v Pardubicích jsem se dozvěděl, že dne 14. 5. 2017 bylo v Pardubické nemocnici všechno nastaveno, všechny dokumenty byly podepsané a všechno fungovalo. Proto byl odvolacím soudem potvrzen rozsudek okresního soudu, který Pardubickou nemocnici zprostil obžaloby,“ dodal.   

Video  Brněnská nemocnice SurGal Clinic představila unikátní metodu anestezie.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

hejhej ( 28. ledna 2023 12:34 )

e.lesanova:
Bohužel, i takových zmetků - lékařů se zastává soud i lékařská komora.

hejhej ( 28. ledna 2023 12:33 )

miroslava13:
Té bábě, která si říká lékařka měli dát úplný zákaz praxe. Bezcitná, neprofesionální, líná čúza.

mika ( 28. ledna 2023 11:58 )

sebrat doktorce diplom!!!! Tak se tam prochází jak královna ze sáby....hnus a arogance nejvyššího stupně. Je smutné, že soudci mají tendenci zastávat se vzdělaných lidí namísto postižených a dětí zvlášť. Jak může na 2 roky dát doktorce dištanc a pak já dovolit znovu léčit lidi? A DĚTI!!!!! Hnus.

Athina ( 28. ledna 2023 06:49 )

To je jasne ale proč reakce sestry byla taková? To je proti všemu. Je to viditelné i z tech záznamu. Bylo vidět ze nezájem…maminka byla ve stresu a ona v klidu…velice smutný příběh. Je mi líto rodiny, která toto musí prožívat. Tady v Řecku by jim to neprošlo s půl rokem, byly tady takové případy a šlo to soudně i jinou cestou. Za to ze by mi někdo neprijmul dítě do nemocnice jen kvůli tomu ze tam nespadam a nebo by byl tak lhostejný jak v tomto případu … ať jsou radi, ze nezijou tady v Řecku….

alala ( 28. ledna 2023 04:24 )

Je to tragédie, ale lékařka byla začínající a spolu s ní měl sloužit dozorujici lékař, kterého se ale podařilo sehnat až po delší době, protože pracoval v jiné budově.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání