Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pecky z redakce: Světová kuchyně v Česku, luxus za hubičku nebo svatba na zámku

30. ledna 2023 | 06:00

Všichni, kdo si přišli pro svou pravidelnou dávku toho nejzajímavějšího z gastronomie, cestování, kosmetiky a tipů na akce, které nám přistály v redakci, tak se mají opět na co těšit. Tenhle týden je pořádně našlapaný. Tak si držte klobouky a jedeme!

Michelinské hody v Puppu

Po loňském hostování Marka Kempsona, šéfkuchaře londýnské restaurace Kitchen W8, přivítá Grandhotel Pupp další zahraniční michelinskou hvězdu. Tentokrát ze severní Itálie. Během valentýnského víkendu můžete v Grandrestaurantu ochutnat umění michelinského šéfkuchaře a majitele restaurace Osteria Acquarol v Jižním Tyrolsku. Alessandro Bellingeri v Karlových Varech představí své moderní pojetí severoitalské kuchyně využívající mimo jiné autentické suroviny tamní alpské přírody. Michelinské menu bude doplněno vinným či nealkoholickým párováním. Alessandro Bellingeri se svou ženou vede restauraci Osteria Acquarol, která v minulém roce získala prestižní michelinskou hvězdu. S oblibou kombinuje netradiční chutě horské přírody.

Jakým způsobem tyto dary využívá, budou moct hosté Grandrestaurantu vyzkoušet po dva večery, a to v pátek 17. a v sobotu 18. února. Italský šéfkuchař představí speciální večeři o čtyřech chodech. Jako předkrmy nabídne grilované černé zelí se sýrem a balzamikovou omáčkou a dále risotto s květy a senem. Hlavním chodem bude candát v páře v kombinaci s mechem, vřesovcem a bramborem. Sladkou tečku pak dodají kdoulová jablka s rumem, kefírem, černým pepřem a koláčem amaretti.

Podívejte se na rozhovor s Lukášem Hejlíkem, který se v české gastronomii opravdu vyzná:

Video se připravuje ...
Gastrošílenec Lukáš Hejlík: V restauracích už projedl miliony! Ale taky na tom vydělal • VIDEO: Markéta Reinischová

Kdo si hraje, nezlobí

Znuděný a otrávený pes často doma ničí nábytek či jiné věci. Pokud k tomu dochází nebo jen chcete zahnat nudu a zlepšit mu život, zbystřete. Možná jste už někdy slyšeli sousloví “enrichment zvířat”... Obvykle se tento výraz používá v zoo ve spojitosti se zvířaty, o která je tam pečováno. Můžeme ho přeložit jako obohacování. O co se ale přesně jedná, jak ho použít v praxi u svých domácích mazlíčků a proč je důležité ho začlenit do každodennosti se zvířetem, jsme se dozvěděli od Martina Pučálky, dlouholetého odborníka na výživu psů a koček. Poslední dobou vnímáte, že váš pes je znuděný a úplně bez nálady? Psychická pohoda zvířete je také velmi důležitá pro fyzické zdraví a kondici. "Enrichment neboli obohacování zvířete je o tom, že zvířatům drženým v zajetí zprostředkujeme určité aktivity a činnosti, které napodobují jejich tradiční aktivity z volné přírody, což báječně přispívá ke zlepšení duševního a fyzického stavu zvířete. Cílem je narušit každodenní stereotyp zvířete a zprostředkovat určitý prvek zpestření v rutinní každodennosti,” sděluje Martin Pučálka, odborník ze společnosti Krmiva Pučálka, a dodává: ”Nezapomeňte jednotlivé aktivity střídat a lehce i obměňovat, aby ani z nich se nestal stereotyp.” Mezi nejčastější způsoby, jak obohatit život psů, patří enrichment smyslový a potravní, případně využití různých hraček. Samozřejmostí je i pohybový a společenský enrichment.

Romantika a hýčkání v lázních

Darujte své drahé polovičce romantický lázeňský pobyt plný relaxace a pohody v hotelu Nové Lázně v Mariánských Lázních. Čekat na vás budou sekt a ovocný talíř, polopenze, partnerská minerální koupel, volný vstup do Římských lázní, Aqua wellness centra a Saunového světa. Bonusem je pak welcome drink a sleva na ostatní procedury. Kdybyste chtěli vyjet až za hranice, vybrané hotely Ensana pobyt Romantické dny nabízí i v jiných lokacích.

Nový Talíř

Nově otevřená restaurace Talíř v přízemních prostorách hotelu Pytloun Boutique Hotel Prague na Václavském náměstí, která spojuje do unikátního konceptu styl servírování formou tapas a tradiční českou kuchyni a jejíž interiér je dílem renomovaného designového studia Vrtiška & Žák, se každý večer po 20.00 mění ve stylový bar, kde si hosté mohou až do půlnoci vychutnávat české a barové tapas a široký výběr drinků, koktejlů a kvalitních českých vín při poslechu živých DJs nebo menších live bandů.

Hudební lahůdka

Přestože cesta Led Zeppelin ke slávě nebyla jednoduchá, patří dnes mezi nejznámější hudební skupiny vůbec. Na tento ikonický odkaz nyní navazuje Led Zeppelin Symphonic, spojení rockové kapely, symfonického orchestru a vynikajících zpěváků. Více než padesátičlenný ansámbl po úspěšně vyprodaných vystoupeních v Londýně a Paříži vyráží na světové turné, ve kterém nemine ani Česko. Led Zeppelin Symphonic vystoupí 14. května 2023 v Praze v Kongresovém centru a 16. května 2023 v Brně na Výstavišti. „Led Zeppelin jsou více než 50 let zbožňováni fanoušky po celém světě, přestože po smrti bubeníka Johna Bonhama v roce 1980 se kapela v podstatě rozpadla. O to větší máme radost, že si diváci mohou nejslavnější hity této rockové skupiny užít naživo, a to prostřednictvím Led Zeppelin Symphonic. Do Česka zavítají nejlepší britští zpěváci a hudebníci, aby dál nesli odkaz Led Zeppelin,“ uvádí Květa Havelková za pořadatele akce JVS Group.

Psí mistrovství

Mushing je sport, při kterém se využívá tažné síly psů. Ti jsou zapřaženi v saních, které jsou ovládány člověkem, nebo přímo za lyžaře. V posledních letech se těší velké oblibě nejen ve světě, ale i u nás. Čeští musheři patří dlouhodobě ke světové špičce v tomto sportu. Již tradiční světový musherský závod se měl původně konat ve Francii, ale vzhledem k nedostatečným sněhovým podmínkám byl světový pohár přesunut do Švédska, kde se v roce 2020 uskutečnilo mistrovství Evropy. Stejně jako každý rok bude závod rozdělen do několika kategorií, ve kterých se mohou utkat musheři se svými psy. Mezi jednotlivé kategorie, do kterých se mohou zapsat musheři s jakýmkoli plemenem psa, patří skijöring, půlka, kombinace, spřežení se 2 nebo více psy a štafeta národů. Fitmin tým budou ve Švédsku reprezentovat matadoři Hana Štípalová, Michaela Srchová nebo Michal Ženíšek.

Pryč s kruhy pod očima

Kruhy pod očima patří k nejrozšířenějším a nejobtížnějším kožním problémům. Na vině je několik různých faktorů. Stárnutí a náročný životní styl způsobují kruhy pod očima v chladném tónu (modré až fialové), zatímco únava a stres dávají vzniknout teplým (hnědým) kruhům pod očima. Běžné jsou i kombinace obou variant či diskolorace pleti. Nejefektivnějším řešením je vitamin C, který cílí na oba typy kruhů pod očima. Ne každý přípravek však dokáže kruhy zmírnit. K dosažení viditelného efektu je vhodné volit přípravky se stabilizovanou formou vitaminu C. Receptura tohoto séra obsahuje koncentrovanou formu stabilizovaného vitaminu C, rostlinný extrakt z listů guavy s antioxidanty posilujícími účinky vitaminu C a rozjasňující přírodní komplex ze směsi arabského jasmínu, květů hlohu a pročišťujících flavonoidů, který posiluje jemnou kůži v okolí očí, pokožku detoxikuje a rozjasňuje. Nyní můžete sérum zakoupit na Aurio.cz.

Low budget luxus

Valentýna můžete letos slavit trošku jinak. Tahle dovolená vám vyrazí dech a nevymete konto. Jestli chcete zažít romantiku na bělostných plážích, ale zároveň si musíte hlídat rozpočet, určitě vás nadchne například Thajsko. Klidnější dovolenou nabízí Krabi, naopak více to žije na ostrově Phuket. Podobně je na tom také sousední Kambodža, která je sice u turistů stále oblíbenější, ale oproti Thajsku zůstává v podstatě neobjevená. „Takovému východu slunce v kulisách slavného chrámu Angkor Wat se jen tak něco nevyrovná. Navíc kambodžský ostrov Koh Rong je dokonalým rájem, jehož pláže jsou podobné těm v Karibiku či na Maledivách,“ popisuje Jirušková, mluvčí cestovní agentury Invia.

Jako princezna

Svatební den je pro nevěstu i ženicha jedním z nejkrásnějších dnů jejich života. Obzvláště pro ženy je důležité, na jakém místě se budou vdávat. Dopřejte si takové místo, kde si užijete doslova pohádkovou zámeckou svatbu. Splňte si svůj tajný sen. Zámek The Old Yard Rychvald je svatební místo číslo jedna. Je to místo s jedinečnou a neopakovatelnou atmosférou, na které nikdy nezapomenete vy ani vaši hosté. Místo, kde na vás dýchá historie a které nabízí maximální komfort. Zámek The Old Yard Rychvald je unikátně zrestaurované šlechtické sídlo nacházející se v Rychvaldu, jen pár kilometrů od Ostravy. Zámek bývá též nazýván Starý Dvůr (The Old Yard). Sídlo z 16. století postavili Barští z Baště, poté bylo majetkem Mönnichů, Lariš-Mönnichů a koncem 19. století přešlo do rukou knížat ze Starhemberku. Nyní je objekt chráněn jako kulturní památka České republiky. Zámek zajistí vše potřebné pro váš dokonalý svatební den. Nebudete nuceni nikam cestovat a budete se moct nerušeně radovat z tohoto výjimečného okamžiku.

Jednodušší a zdravější

V nové sadě hrnců Tefal Ingenio Unlimited (L3959343) lze pohodlně upéct rybu, drůbeží, vepřové nebo hovězí maso, kynutá i nekynutá těsta, a stejně tak si v nich rychle můžete připravit například ovocný koláč, který je krásně vláčný a lehký zároveň, protože je perfektně rovnoměrně propečen pomocí patentované technologie Thermo-fusion. Nejenže jsou hrnce Ingenio díky nepřilnavému povrchu Titanium Anti-Scratch až 6x odolnější proti oděrům v porovnání se standardním povrchem hrnců značky Tefal, ale jsou díky tomu i ideálními pomocníky při přípravě pokrmů, které vyžadují nejprve vaření na plotně a následně zapečení v troubě. 13dílná sada Ingenio Unlimited obsahuje 3 pánve, 2 rendlíky, 1 hrnec, 3 pokličky, 2 víka a 2 praktické odnímatelné rukojeti, které usnadňují manipulaci. Pohodlně se vejdou vedle sebe na sporák, jsou stohovatelné, takže šetří místem v kuchyni i při úklidu. Díky praktickým odnímatelným rukojetím jednoduše pánve nebo rendlíky přemístíte ze sporáku do trouby, případně pak se zbylou večeří ještě i do lednice. Nádobí je kompatibilní se všemi typy plotýnek včetně indukce. Zjednodušte si vaření s novou sadou Tefal Ingenio a s lehkostí vplujte do nového roku!

Masopustní veselí

V sobotu 4. února 2023 se v prostředí Muzea v přírodě Vysočina na Veselém Kopci u Hlinska uskuteční první program letošního roku – masopust. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout tradiční obyčej, který je již třináct let součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku patří k pradávným obyčejům tradovaným obyvateli po generace. Ve stejném termínu zve na masopustní obchůzku i Muzeum v přírodě Zubrnice.

 

Světová kuchařská show

Česká republika se vrací na gastronomickou mapu světa – začátkem května se v Praze uskuteční národní kolo proslulé kuchařské soutěže BOCUSE D'OR. Dva teplé pokrmy kompletně připravené během 5 hodin a 35 minut, ideálně 12 kuchařů se svými týmy a 30 porotců, skutečných mistrů gastronomického oboru. A k tomu nezměřitelná dávka emocí, adrenalinu, fantazie a kuchařského umění. To vše live před zraky diváků, v atmosféře podobné vrcholným sportovním utkáním. České národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d‘Or bude v mnoha ohledech jedinečnou událostí. Uskuteční se od 4. do 6. května v pražském O2 Universu.

Leogang čeká

Pecky z redakce
Autor: archiv firem

Tohle všechno na vás čeká ještě tuhle sezonu na horách. Konečně už také napadl sníh, tak hurá za zážitky! Po sportovním výkonu vám určitě přijde vhod prohřát si unavené svaly v sauně. To nejhezčí spa s krásnými výhledy mají v hotelu Puradies.

Noční dobrodružství: Za svitu měsíce se můžete vydat na lyžařskou túru na horu Asitz. Každé úterý a pátek se můžete zúčastnit lyžařského večera pod heslem "šlapejte nahoru, sjíždějte dolů” a mezitím se občerstvit v některé z horských chat.

Skimaraton v Saalfeldenu (4.–5. 2.): Vzrušující závody pro profesionály i amatérské běžce na lyžích jsou mezinárodní a bojovat se bude o umístění na 42 km klasickým běžeckým stylem a 21 km bruslení. Do programu se vrátila i lehká verze skimaratonu na 10,5 km a pro děti a školáky je připraven samostatný mini lyžařský maraton. Už 14. ročník skimaratonu přináší také novou disciplínu, kterou je běh na 14 km klasickým stylem!

Freeride Testival (11.–12. 3.): Tato akce je určena všem freeriderům i těm, kteří se jimi chtějí stát. Po dva dny nabízí bohatý program a největší volný test freeridového vybavení v Alpách.

Freeride World Tour ve Fieberbrunnu (11.–17. 3.): Mekka freeridu v kitzbühelských Alpách bude letos hostit jedinou zastávku turné v německy mluvícím regionu a už počtrnácté se nejlepší světoví freerideři vydají do okolí legendárního Wildseeloder.