Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přímá volba měla přinést úlevu od výhrůžek. Místo toho tu máme rozhádané rodiny

  • Autor: ida,man,rof,vr - 
    28. 1. 2023
    05:00

    „Už vás čeká jen jedna debata a bude klid,“ vtipkoval na twitteru Petr Pavel (61). Právě mezi ním a Andrejem Babišem (68, ANO) si vybírají voliči u uren. A všichni bez rozdílu se těší, až to bude za nimi. Přímá prezidentská volba totiž jitří rány a vyvolává hádky i u rodinných stolů!

    Ještě Václava Klause (81) za prezidenta zvolil Parlament. Bylo to rozhodování zdlouhavé, plné nečistých her. Ale aspoň si lidé mohli říct: podívejte na tu bandu „šašků“ a nehádali se tolik mezi sebou. Přímá volba však vnesla do celé věci velmi osobní nádech – třeba duel mezi Milošem Zemanem (78) a Karlem Schwarzenbergem (85) oficiálně začal dělení Česka na velká města a venkov. Podobně tomu bylo i u Zemanova druhého souboje s akademikem Jiřím Drahošem (73), kdy mezi sebou domněle soupeřily buranství a kultivovanost.

  • 1.Tolerujme se

    Že kvůli tomu prožívají těžké chvíle životní souputníci, kamarádi v hospodách i celé rodiny, potvrdil klinický psycholog PhDr. Pavel Harsa z pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Tvrdí ale, že je důležité se přes tyhle neshody přenést.

    „To, že máme v rodinách rozdílné názory, je vlastně známka demokracie. A také to znamená, že bychom se měli navzájem tolerovat. Výhrůžky rozvodem, prudké hádky a naléhavé přesvědčování o tom, že volba toho druhého není správná, dokáže rodinnou pohodu převálcovat a velice narušit,“ vysvětluje.

    A tvrdí, že je naprosto v pohodě, že se ve věci výběru vhodného kandidáta neshodnou třeba děda a vnučka. „Mezigenerační rozdíly v názorech jsou normální, ale neměly by narušovat příbuzenské vztahy. Měli bychom se zamyslet nad celou situací a nebrat prezidentskou volbu jako tu nejdůležitější věc. Vždyť jedno je jasné. Ať zvítězí jeden, nebo druhý kandidát, budeme to stejně muset všichni přijmout,“ uzavírá diplomaticky.

  • 2.Politolog Jelínek a sociolog Buchtík: Vyhrocené je to stále!

    Byla opravdu vyhrocená atmosféra v roce 2008 tím důvodem, proč máme dnes přímou volbu?

    Lukáš Jelínek: „Myslím, že to byl ten hlavní důvod, protože se zákonodárci jednak sami dostali pod velmi silný tlak nejenom těmi kulkami, ale i nejrůznějšími formami přesvědčování a zastrašováním. Kromě toho to samozřejmě vedlo i k vytvoření negativní společenské nálady. Bylo to navíc dost ostudné pro samotnou prezidentskou volbu, takže spousta zákonodárců se ochotně práva zvolit prezidenta vzdala. Už jenom proto, aby se sami nedostávali pod takový tlak.“

    Splnilo to účel?

    Lukáš Jelínek: „Přímá volba se zasloužila o to, že se ty příkopy ve společnosti prohlubují ještě více než u jiných typů voleb. Přímá volba podle mě je jako stvořená k tomu, aby se do společenských ran ještě dál sypala sůl a abychom tu politiku vnímali mnohem víc jako nějaký sportovní zápas než jako rozhodování o osudu země. Já jsem sice byl zastáncem přímé volby, protože jsem předpokládal, že zvedne zájem lidí o politiku a posílí vztah mezi voliči a politiky a vzájemnou loajalitu. Skoro mám ale pocit, že ty negativní důsledky jsou ještě mnohem větší.“

    Slyšeli už jste názor, že dřív aspoň byla společnost semknuta proti politikům, a teď se lidé hádají doma mezi sebou?

    Martin Buchtík: „Můžeme říct, že nerozdělují volby jako takové, ale způsoby vedení kampaní. V téhle volbě ale nejde o nic nového, protože ta diskuze se točí hodně kolem osoby Andreje Babiše. A názor na Andreje Babiše má většina lidí v České republice. Představte si situaci v divadle, kde vystoupí sólista a všechny reflektory ho nasvítí. Takováhle je ta situace teď, ale není to nová divadelní hra.“

  • 3.Patero rad proti zbytečným hádkám

    ● Nepřesvědčujte členy rodiny vehementně o své pravdě. I oni mají nárok na svůj názor.

    ● Pokud debata o volbě prezidenta vyvolává doma hádky, vyhýbejte se tomuto tématu.

    ● Jestliže u vás v rodině vyvolávají vášně televizní zprávy, nesledujte vše a dejte si od nich oddych.

    ● Nezapomínejte na humor. Ten pomůže rozbít napětí mezi vámi.

    ● Vězte, že ať zvítězí ten, anebo ten, nic s tím nenaděláte. Rozvod nebo emigrace není opravdu ideální řešení.

  • 4.Okénko do historie: Kulky, kolapsy, úplatky

    Poslední nepřímá volba hlavy státu Parlamentem v roce 2008 se zapsala do dějin kontroverzemi. Šlo o souboj Václava Klause a Jana Švejnara (70). Před druhým kolem hlasování dostaly za svou podporu Klause kulku v obálce senátorky Liana Janáčková (69), Jana Juřenčáková (60) a poslanci Evžen Snítilý (68), Michal Pohanka (53) a Miloš Melčák (83).

    Došlo také ke zkolabování několika zákonodárců. Třeba lidoveckému poslanci Josefu Kalbáčovi (82) měl neznámý muž vyhrožovat na toaletách. Zákonodárce nakonec skončil se srdeční arytmií v nemocnici.

    Tehdejší poslankyně za Zelené Olga Zubová (63) na finální volbu nedorazila a nakonec se omluvila, že cestou do Prahy omdlela. Senátor Josef Novotný (70) pak uvedl, že mu někdo z ODS měl nabídnout úplatek za hlas pro Klause.

  • 5.Jak se volilo v nepřímé volbě

    ● Nového prezidenta volili na společné schůzi poslanci a senátoři.

    ● V prvním kole byl prezident zvolen, získal-li nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i senátorů.

    ● Pokud se to nepodařilo, konalo se po 14 dnech druhé kolo, do něhož postoupil kandidát s nejvyšším počtem hlasů od poslanců a ten s nejvyšším počtem hlasů senátorů. Zvolen byl ten s nadpoloviční většinou hlasů přítomných poslanců a senátorů.

    ● Pokud se opět nepodařilo nikoho zvolit, konalo se i třetí kolo se stejnými pravidly jako kolo druhé. V případě opětovného neúspěchu se volba kompletně opakovala.

    21:18
    29. 1. 2023

    Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

    20:57
    29. 1. 2023

    Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

    20:51
    29. 1. 2023

    Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

    Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

    Kompletní online

    Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
    Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Papanikula ( 28. ledna 2023 11:22 )

Souhlasím

Papanikula ( 28. ledna 2023 11:21 )

Jak muže někdo volit Pávka , který ještě ve svých 28 letech obhajoval okupaci Československa Varsavskou smlouvou a jeho ženu politruka taky komunistickou lampasacku

rosicak ( 28. ledna 2023 11:07 )

Souhlas

rosicak ( 28. ledna 2023 11:06 )

Volby v ČR by se měly vrátit pouze do parlamentu ! Český národ se chová jako zvěř a tuto vymoženost , aby volili občané si rozhodně NEZASLOUŽÍ !!!

soorry ( 28. ledna 2023 11:01 )

Jo jo, nevíme. Zprávy o něm jsou ukryté v trezorech, k nim nemá obyčejný člověk přístup, časem se vyjádří jeho kolegové, uvidíme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa