Portugalský iluzionista Luis de Matos má na svém kontě již celou řadu prestižních ocenění a stále posouvá hranice svých možností. Před pražským publikem nevystoupí poprvé, do Kongresového centra zavítal již v roce 2019 se skupinou The Illusionists. Jak ale sám říká, mezi zeměmi kde vystupuje, nedělá rozdíly: „Nemyslím si, že je nějaký významný rozdíl mezi Českým, Japonským nebo Portugalským publikem. Magie je možná jediná forma umění, která je stejně lákavá pro lidi všech věkových skupin, kultur a preferencí.“ Vysvětluje to hlavně tím, že na rozdíl od hudby či jiného druhu umění, divák na kouzelnické show neví, co jej čeká a jeho hlavní emocí je především překvapení. „Na překvapení reagují všechny lidské bytosti přibližně stejně,“ vysvětluje Luis.

Navzdory tomu, že smyslem kouzelnického vystoupení je ošálit publikum, jsou podle Luise kouzelníci nejupřímnější profesionální umělci. „Skeptičtí diváci vždy říkají, že je jim jasné, že se jedná jen o nějaký trik. Samozřejmě že ano, ale právě to, že se jedná jen o trik, je právě to pozoruhodné. Kdybych doopravdy uměl kouzlit, byla by to jen pouhá vlastnost, takto je to má dovednost. Před začátkem představení vždy diváky upozorníme, že se jim snažíme něco nalhat a pak jim lžeme,“ říká Luis.

Dostat se lidem do hlavy

Jednou z klíčových schopností iluzionistů je umět se dostat do divákovi do hlavy a číst jeho myšlenky. Když Blesk položil otázku, zda toho někdy Luis využil například na rande, odpověď přišla bez váhání: „Samozřejmě, že to používám i v každodenním životě! Když se z pódia podívám do hlediště, sleduji, jak lidé reagují, jaký mají výraz v obličeji, jaké u toho mají držení těla, jak vypadají atd., podle toho odhaduji, co se jim honí hlavou. A stejně to mám i v životě, kdykoliv potkám někoho nového, hned jej analyzuji a sleduji, jak on reaguje na mě.“

Zároveň ale zdůrazňuje, že schopnosti dostat se druhým do hlavy nikdy nezneužil. Ačkoliv kouzelník svá kouzla nikdy neprozrazuje, jeden malý trik by chtěl poradit všem. „Klíčem je začít u sebe, pokud budu milý já, budou milí i lidé kolem mě,“ vysvětluje Luis.

Luise de Matose by přitom rozhodně nikdo nemohl obvinit z toho, že pro učení kouzelnických triků není způsobilý. Zápis v Guinnesově knize rekordů si totiž vysloužil za to, že se mu podařilo naučit kouzelnický trik neuvěřitelných 52 tisíc lidí najednou. Stalo se tak při jeho vystoupení k příležitosti otevírání fotbalového stadionu v Portu.

Portugalský iluzionista má ale na svědomí mnohem šílenější počiny. Skákání z helikoptéry je pro něj ranní kávou, jak sám říká, když cítí nebezpečí, cítí se na živu. Jako jeden z kousků, při kterých měl nahnáno i tak zkušený matador, jako je on, uvádí unik z nádrže s vodou. „Spoutají mi ruce i nohy a vzhůru nohama mě ponoří do nádrže s vodou, já se pak musím dostat ven dřív, než mi dojde dech,“ popisuje Luis.

Při takových výkonech je téměř nepředstavitelné, že se dají něčím překonat. Luis ale vysvětluje, že právě to je jeho každodenním úkolem – překonat sám sebe. „Nevnímám to jako soutěž mezi mnou a ostatními kouzelníky, já mám svůj styl, oni mají svůj. Mou největší konkurencí jsem já sám, každý den se snažím být lepší než včera, někdy se mi to podaří, někdy zase ne.“

Inspirace budoucím generacím

Kouzla a iluze pro Luise mají ale především filozofický rozměr. Vysvětluje, že kouzelnické umění je téměř 5000 let staré a z hlediska technologického pokroku má nepostradatelný význam. „Lidé neustále sní o věcech, které jsou za hranicemi toho, co současné technologie umožňují. Vědě trvá poměrně dlouho, než nějaký takový pokrok přinese, ale my kouzelníci to nemusíme umět doopravdy. Nám stačí pouze předstírat, že něco nadpřirozeného dokážeme,“ vysvětluje Luis. Jako příklad uvádí schopnost teleportace, kouzelník se díky iluzi dokáže přemístit z místa na místo během okamžiku. „O takové možnosti sní lidstvo více než posledních padesát let. My to dokážeme už nyní a inspirujeme tak tisíce lidí. A proto mluvím o tom, že kouzelníci tvarují budoucnost celého lidstva. Dokážeme vytvořit iluzi téměř všeho, o čem lidé sní a my je nutíme přemýšlet, jak se nám to podařilo. Takže možná v pátek bude v hledišti sedět šestileté dítě, které uvidí, jak se někdo přemístí z pódia mezi diváky a ovlivní ho to tak moc, že se začne zabývat vědou. A možná že za 50 let dokonce bude přebírat Nobelovu cenu za nějaký převratný vynález,“ vysvětluje Luis.

Co ale naopak v kouzelnické branži naopak nedělá radost, jsou, jak je sám nazývá „falešní umělci“. Podle něj je jich mezi kouzelníky zdaleka nejvíce ze všech uměleckých oborů:  „Jak jsem řekl, kouzelníci svému publiku lžou, někteří bohužel publiku ale dokážou nalhat, že mají talent. Ve zpěvu, architektuře, fotografii atd., umíme odhalit chyby i z pozice laika. Ale kouzelníci se schovají za svá tajemství a není snadné pro publikum odhalit, zda představení vymyslel, nebo okopíroval.“

Kromě zápisu v Guinnessově knize má Luis de Matos na svém kontě celou řadu prestižních kouzelnických ocenění, ačkoliv mu pochopitelně dělají radost, moc si na ně nepotrpí. „Tato ocenění, vypovídají pouze o tom, jak dobrý jsem byl včera, to pro mě už moc neznamená, chci být lepší každým dnem. Samozřejmě jsou ceny, na které jsem skutečně pyšný, jako příklad bych uvedl Řád prince Jindřicha mořeplavce, který se v Portugalsku uděluje lidem, kteří přispěli k rozvoji a rozšiřování portugalské kultury do světa. To pro mě znamená hodně,“ vysvětluje Luis. Podotýká ale, že raději plní jiné výzvy. Velmi pyšný je například na to, že se mu podařilo uspořádat historicky první kouzelnickou show v národním divadle v Lisabonu.

Čeští diváci budou mít příležitost jej spatřit společně s dalšími špičkami v kouzelnickém oboru už během nadcházejícího víkendu, během několika vystoupení s názvem C'est la Magie v Kongresovém centru. Po jeho boku své dovednosti předvedou také Darcy Oake z Kanady, Yu Hojin z Jižní Koreje, James More z Velké Británie a Enzo Weyne z Francie.

Video
Video se připravuje ...

Yu Hojin je korejský iluzionista, který se zaměřuje na tzv. mikromagii. I on je součástí představení C'est la Magie Daniel Šesták