Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman: Odcházím v klidu, míru a šťasten. Drtivé vítězství Pavla ho překvapilo, vytkl mu i chybu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. ledna 2023
20:47
Autor: red - 
28. ledna 2023
16:48

Prezident Miloš Zeman pro stanici Frekvence 1 okomentoval výsledky prezidentských voleb, které s jasnou převahou vyhrál Petr Pavel. Zeman Pavlovi stroze pogratuloval skrze svého mluvčího. Na Frekvenci 1 prozradil, že se se svým nástupcem rád sejde, pokud o to Pavel bude stát. O čem by jednali? Zeman prozradil, že by mluvili o prezidentském údělu.

„Blahopřeji Vám k vítězství v demokratických volbách. Přeji, abyste byl dobrým prezidentem České republiky,“ napsal Zeman ve strohém prohlášení, které zveřejnil na sociálních sítích mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Pokud Petr Pavel o takovou schůzku bude mít zájem, tak já se s ním velice rád setkám,“ zmínil Zeman na Frekvenci 1, že tématem hovoru by byl „prezidentský úděl“. Zeman se odkázal na knihu od Andrého Malrauxe Lidský úděl. „Ten prezidentský je něco velmi podobného,“ doplnil.

Podle Zemana Pavel nezačal úplně dobře. „Není dobré rozdělovat voliče na demokratické a nedemokratické. Jediné rozdělení, které bych připustil, by bylo rozlišení na ty občany, kteří jdou k volbám, a ty, kteří k volbám nejdou,“ dodal.

„Výsledky mě překvapily, nejsem ten, kdo by tvrdil, že ví všechno. Tušil jsem, že by Pavel mohl vyhrát, ale překvapilo mě, že o 16 procent, to jsem nečekal,“ zhodnotil výsledky 2. kola prezidentské volby.

K neúspěchu Andreje Babiše připomněl, že jemu se také nezadařilo u voleb v roce 2003. „Všichni mě tenkrát odepisovali, já se za 10 let vrátil a dvakrát jsem prezidentské volby vyhrál,“ reagoval. Zmínil také to, že kdyby Babiš vyhrál, pronesl by Zeman pětiminutovou řeč o jeho chybách v kampani. „Nebudeme přidávat sůl do jeho ran.“

K chybám Pavla zmínil Zeman jedinou, tedy že by neměl mluvit o tom, že je Česko rozděleno do dvou táborů, na dobro a zlo. „Ve skutečnosti je Česko rozděleno nejméně do 10 táborů, to je v demokracii normální, jeden tábor je pouze v totalitě,“ uvedl Zeman. Svému nástupci poradil, že pokud bude chtít radit vládě či opozici, konzultace s odborníky jsou namístě, ale někdy je „dobré rady opírat i o vlastní znalosti“.

Zeman má před sebou ještě několik zahraničních výjezdů, v neděli ho čeká cesta do Srbska, kde v Bělehradě otevře Český dům. Dotkl se také stěhování a toho, co ho čeká. Řekl, že se bude věnovat čtení knih. Své přirovnání, že politika je džungle, nikoliv park, pozměnil u příležitosti zvolení bývalého generála na: „Politika je minové pole.“ „A já jsem rád, že jsem ho prošel za 32 let v politice nezraněn. Odcházím v klidu, míru a šťasten,“ uzavřel.

Dosluhující hlava státu už dříve v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech uvedla, že volba mezi Andrejem Babišem a Petrem Pavlem není dramatická. „Zatímco paní Nerudová prohlásila, že Andrej Babiš je peklo, z čehož implicitně vyplývalo, že Petr Pavel je ráj, tak já si myslím, že svým způsobem oba dva jsou očistec. S nimi zažijeme dobré i zlé, protože žádný prezident, ani já, kupodivu, není ideální. Každý prezident má dobré i špatné stránky,“ uvedl Zeman.

Netajil se ale tím, že fandil Babišovi. „Řekl jsem několikrát, že Andrej Babiš má větší politickou zkušenost než Petr Pavel, což je nesporně jeho výhoda,“ vysvětloval v rozhovoru. „V drtivé většině civilizovaných zemí není hlavou státu voják. A je třeba přemýšlet o tom, proč tomu tak je,“ navázal Zeman po prvním kole na konto Pavla.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Prezident Zeman exkluzivně pro Blesk o volbách a duelu Pavel vs. Babiš  - Mall TV, Blesk TV
Video se připravuje ...

O generálovi ve výslužbě ale řekl, že má hezký knír. „Já uznávám, že knír na některé ženy působí přímo neodolatelným dojmem, ale znovu opakuji - je odborník na armádu. A podle mého názoru prezident potřebuje být odborníkem na témata, která takříkajíc pálí veřejnost, a to jsou v podstatě socioekonomická témata,“ byl přesvědčený dosluhující prezident.

Volební euforii si nicméně Zeman nebude v Česku užívat dlouho. Už zítra vyrazí na návštěvu Srbska, kde se setká se svým srbským protějškem Alexandrem Vučićem, představiteli vlády a parlamentu. Bude přítomen také u otevření Českého domu.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

JaNat ( 13. února 2023 19:39 )

Pana Pavla mnoho lidí volilo jen proto, aby nevyhrál pan Babiš, takže sice měl hodně hlasů, ale byla to volba z nouze. Kdyby byl na místě pana Babiše jiný kandidát, dost možná, že by to vypadalo zcela jinak.

bullshit ( 31. ledna 2023 17:42 )

Doporučil bych ještě audit, pokud vůbec nějaký soupis věcí na Hradě existuje.

bullshit ( 31. ledna 2023 17:41 )

Nějaký pátek tom potrvá, 30% občanů neprocitlo dodnes.

bullshit ( 31. ledna 2023 17:39 )

Možná tam ještě práskne nějakou amnestii pro kámoše

bullshit ( 31. ledna 2023 17:38 )

Odcházím v klidu, míru a šťasten. Většina je též šťasna za odchod buranství, sebechvály, prokazatelných lží a mstivosti. Jistě je šťasten za doživotní rentu a dožití bez existenčních starostí. Ten prognosťák nám byl čert dlužen. Líheň sebestředných napravených komunistů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa