„Hanička říkala – to jsou moje problémy! Nebudu s nimi nikoho obtěžovat, přenášet je na někoho jiného,“ prozradil po jejím skonu lékař Karel Valdauf (76). Hana Maciuchová si zlou diagnózu vyslechla dvakrát. První, rakovinu prsu v roce 2016, se jí podařilo překonat. Podruhé šlo o rakovinu slinivky, o níž se herečka dozvěděla na konci roku 2019. Podruhé tedy podstoupila chemoterapie i ozařování. „Snášela bolesti, nechtěla opiáty, protože v té době ještě hrála v Divadle Ungelt. Muselo to být strašně těžké,“ popisoval lékař. Choroba však nakonec přece jenom začala vítězit...

Tehdy odjela herečka do Olomouce, kde měla rodinu. Obětavě se o ni starala především její sestra Silvie (69). O tom, že je její stav tak vážný, Maciuchová nikomu neřekla. Ještě deset dní před smrtí brala mobil, nikdo nic zlého netušil... Na svou smrt se však již připravovala a vše chtěla mít uspořádané.

Už 13. listopadu 2020 sepsala svou závěť, v níž vyřešila své movité i nemovité statky. „Už nejsem pánem svého času,“ vyjádřila se tehdy dojemně... a moudře. Dědila po ní především sestra s manželem Ivanem a sestřenice Vanda (79). Herečka ale nezapomněla ani na bratra Milana Maciucha (76).

Video
Video se připravuje ...

ČESKEJ BIJÁK – 5 zásadních rolí Hany Maciuchové: Vy ten život nežijete, vy ho krájíte! Videohub

Přestože herečka měla hrob na Vyšehradě, rodina uložila po předchozí domluvě urnu s jejími ostatky do rodinného hrobu v Olomouci v místní části Chválkovice. Na hrobě její životní lásky, herce Jiřího Adamíry (†67), jenž je uložen právě na Vyšehradě, se pak objevila její černobílá fotka.

Je na ní ten samý citát, který měla herečka na svém parte: „Život mne opouštěl dřív než já jeho.“ Tuto větu prý Maciuchová, držitelka ceny TýTý pro nejlepší herečku, v minulosti několikrát pronesla – a je velmi pravděpodobné, že právě v souvislosti s Adamírovou smrtí v roce 1993, kdy podlehl rakovině páteře...

Fotogalerie
87 fotografií