Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nechutný útok na generála Pavla: Zemřel, šíří falešná mluvčí a web. Případ už řeší policie

Aktualizováno -
26. ledna 2023
18:17
Autor: for, ČTK - 
26. ledna 2023
11:37

Českem se šíří poplašná zpráva o úmrtí generála Petra Pavla. Tým tohoto prezidentského kandidáta zprávu okamžitě vyvrátil a obrátil se na policii. Pavel nazval celé sdělení špinavostí a „novým dnem“. Mluvčí generálova týmu Blesk Zprávám potvrdila, že i další zpráva o umělém spánku generála je také naprostým nesmyslem. K hoaxu se vyjádřil i sok kandidáta Andrej Babiš (ANO), který celé sdělení označil za hnus. 

Poplašná zpráva byla velice rychle týmem vyvrácena. „ODMÍTNĚME ŠPINAVOSTI VE VOLBÁCH! Ano, žiju. Nikdy jsem nemyslel, že to budu muset napsat na sítě. Někdo rozesílá jménem mé mluvčí falešnou kopii mého webu se zprávou o mé smrti. Antikampaň dosáhla nového dna, pojďme tomu říct rázné ne ve volbách! Sdílejte, pravda znovu zvítězí,“ okomentoval dění Petr Pavel.

Později se na jeho sociálních sítích objevila koláž s Pavlovou fotografií a sloganem z filmu s agentem Jamesem Bondem „Není čas zemřít“ s dovětkem „Je čas volit“ či narážka na známou komedii o oživlém vojenském robotovi „Číslo 4 žije“ podle čísla Pavlovy kandidátní listiny.

Jak vypadá zpráva, která se o Pavlovi začala šířit internetem?. „Tým kandidáta na prezidenta České republiky Petra Pavla vyjadřuje upřímnou soustrast rodině, blízkým a kolegům generála Petra Pavla, který náhle ve čtvrtek 26. ledna zemřel,“ píše se v poplašné zprávě, kterou někdo začal rozesílat jménem mluvčí generála. 

„Dostalo se to k nám z více stran. Jednak nám to začali posílat občané do emailu, ale také to k nám putovalo z médií,“ uvádí pro Blesk Zpávy pravá mluvčí z týmu generála Petra Pavla Eva Hromádková.

Policie záležitost řeší

Pavel dodává, že falešnou zprávou se již zabývá Policie ČR. „Zatím nechceme sdělovat žádné podrobnosti,“ dodává k tomu mluvčí pro Blesk Zprávy. 

Policie na twitteru zmínila, že se o případu dozvěděla z veřejného prostoru a zabývají se jím pražští kriminalisté. „Bližší informace poskytneme, jakmile to bude možné,“ dodává PČR. 

Policie již také řeší falešnou SMS zprávu, jejíž autor jménem Pavla vyzýval příjemce, aby se dostavil na pobočku armády, kde dostane výzbroj pro mobilizaci na Ukrajině. Screenshot těchto zpráv se objevil na sociálních sítích, policii se podle sobotních Lidových novin nicméně zatím nepodařilo prokázat, že by taková zpráva na telefon skutečně někomu přišla.

Podlá snaha, míní Pavel. Kam vedou stopy?

„Kdyby to bylo v jiné době, ne v době kampaně, tak bych se zasmál jako nad hloupým vtipem, ale takhle to považuji za podlou snahu šířit poplašné zprávy a vířit emoce. Je potřeba se k tomu postavit a chci vzkázat lidem, aby se nenechali odradit,“ reagoval Pavel na tiskovém briefingu.

Server Seznam Zprávy uvedl, že zpráva odkazuje na internetovou stránku s doménou com, která má podobnou adresu jako oficiální stránky Pavlovy kampaně a jejíž vzhled je téměř identický jako jeho oficiální web.

Doména je zaregistrovaná u kanadské společnosti Tucows, takže není z veřejně dostupných zdrojů možné dohledat vlastníka. Doménu i web provozuje společnost Njalla sídlící na karibském ostrově Nevis, uvedly Seznam Zprávy. Firmu založil před pěti lety Peter Sunde, který stojí třeba i za projektem The Pirate Bay, napsal server iROZHLAS.

Babiš: Hnus! 

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) vyjádřil pobouření nad jednáním dezinformátorů, kteří šíří zprávu o smrti generála Petra Pavla. „I když jsme soupeři, tak s vámi absolutně souhlasím. Je to hnus a mrzí mě, že se někdo k něčemu takovému snížil,“ uvedl.

Využil situace a připomněl přitom, že sám musel kontaktovat policii. „Policie by to měla prověřit, stejně jako to dělá v případě anonymu, který mi vyhrožuje smrtí. Držte se,“ dodal. 

Další nesmysl o Pavlovi v umělém spánku

Zpráva dorazila i do redakcí, včetně redakce Blesku. Následovala další zpráva, která je odesílána od „rehakova.generalpavel2023“, a tedy se také tváří jako zpráva od mluvčí Markéty Řehákové. Pravá emailová adresa je samozřejmě odlišná. 

„Již dříve byl z ukradené adresy odeslán e-mail, údajně od Evy Hromádkové, šéfky volebního štábu, v němž se uvádí, že prezidentský kandidát generál Petr Pavel zemřel na infarkt. Tímto vás informuji, že tato informace není pravdivá. Generál Petr Pavel skutečně prodělal klinickou smrt, ale díky úsilí resuscitujících lékařů přežil. V současné době je v umělém spánku,“ píše se v této zprávě, kterou pro Blesk Zprávy Hromádková dementovala. „Je to naprostý nesmysl,“ uvedla. 

Například server Seznam Zprávy upozorňuje, že jim byl mail odeslán prostřednictvím ruské služby Yandex. „Web provozuje služba sídlící na karibském ostrově Nevis. Policie bude obtížně zjišťovat, kdo za věcí je,“ upozorňuje na twitteru novinář serveru.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

jdi-se-bodnout ( 27. ledna 2023 10:19 )

Dobře, že se k nim hlásíš

jdi-se-bodnout ( 27. ledna 2023 09:51 )

Kecy, výsledkem bude, že někteří lidé nepůjdou k volbám či nebudou volit mrtvého a to potřebuje právě estébák Babiš.

milan59 ( 27. ledna 2023 07:49 )

milan59 ( 27. ledna 2023 07:47 )

milan59 ( 27. ledna 2023 07:47 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa