Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drsný duel na Primě: Hádky o kádrech, StB, Agrofertu i válce. Babiš dostal od Pavla článek 5 NATO

Aktualizováno -
25. ledna 2023
22:05
Autor: vja - 
25. ledna 2023
20:48

Na televizní stanici CNN Prima News se ve středu večer střetli finalisté boje o Hrad Petr Pavel a Andrej Babiš. Pouhé dva dny před otevřením volebních místností se oba kandidáti snaží oslovit své voliče. Došlo na „chaoty“ i strašení válkou. Babišovi dokonce Pavel daroval zarámovaný článek č. 5 NATO.

Kandidáti všech občanů

„Už jsem voliče Andreje Babiše oslovil ve videu, kde jim říkám, že oslovuji všechny občany této země. Jako voják jsem sloužil všem občanům a nebudu dělat žádnou změnu,“ uvedl k oslovení občanů mimo svou voličskou základnu Pavel.

Chtěl bych být prezidentem všech občanů České republiky. Je pravda, že společnost je rozdělená. Chtěl bych udělat hrubou čáru,“ nechal se slyšet Babiš a dodal, že by se chtěl doluvit se současným premiérem Petrem Fialou (ODS), který podle něj představuje druhou stranu barikády.

Chaoti, strašení a dárek pro Babiše

Ve studiu zpočátku přišlo i slovo na to, že Pavel označil Babiše za chaota. „Asi v téhle zemi není nikdo, kdo by si nepamatoval covidovou krizi. Asi si vzpomeneme všichni, jak chaotické bylo její řízení Andrejem Babišem. Chcete-li konkrétního představitele chaosu, je jím Andrej Babiš,“ opřel se do Babiše Pavel. „Současná vláda nedělá všechno dobře. Ale rozhodně to není chaos,“ dodal.

„Měli jsme debatu v ČT, kde vystupoval jako prezidentský kandidát moderátor. Tady strašně moc lidí straší válkou,“ odbíhal Babiš od tématu. „Nepřipouštím, aby Rusko napadlo člena NATO. Zásadně protestuju proti tomu, že tato vláda a náčelník generálního štábu říká, že v případě války by musel stát výběrově mobilizovat,“ připomněl výrok Karla Řehky Babiš. Náčelník generálního štábu podle něj prý straší jadernou válkou.

Ministryně obrany Jana Černochová podle Babiše vystupuje jako mluvčí Petra Pavla. O válce podle jeho slov mluví hlavně ona a premiér. Předseda hnutí ANO si stále stojí za tím, že on prosazuje mír.

„Jsme ve válce ne fyzické, ale informační a hybridní. V této válce jsme, o tom není pochyb,“ uvedl Pavel a dodal, že pokud by se NATO chovalo jako Babiš, tak mír už dávno nemáme. „Pan Pavel právě zopakoval, že jsme ve válce, my nejsme ve válce,“ držel se své mantry expremiér. „Oni stále mluví o válce, já mluvím o míru! Kdo tady koho straší, já určitě ne,“ vztekal se.

Já taky chci mír, ale zatím se tady 5 minut bavíme, zatím hovořil jen pan Babiš a slovo válka znal asi 20x,“ řekl na Primě Pavel. Prý nechce, aby se Babiš dostal do úzkých jako u moderátora konkurenční ČT. Následně svému soupeři daroval zarámovaný článek 5 NATO. 

Pře o Agrofert

Pavel opakovaně mluví o tom, že prezidentské volby jsou střetem dvou světů. Podle jeho dřívějšího vyjádření ale většina občanů sdílí hodnoty, které prosazuje. „Mě by se dotýkalo, kdybych měl být zařazován do toho světa lží a chaosu. Pokud někdo chce upřednostňovat hodnoty, o kterých jsem mluvil, tak s těmito lidmi se identifikovat nechci,“ dodal následně na adresu Babiše.

Babiš se zároveň vajádřil k podpoře, kterou mu vyjádřila KSČM, v minulém týdnu se zároveň setkal s neúspěšným komunistickým kandidátem na prezidenta Josefem Skálou. O oficiální schůzku ale podle něj nešlo. „Pan Skála natočil nějaký podcast, já jsem žádnou schůzku neměl. Já jsem jednal s paní Konečnou a komunisti mne označili za menší zlo než pana Pavla. Pan Pavel je typický reprezentant totality, on byl cvičen jako špion. O čem se tady bavíme?“ nepřestával útočit na svého soupeře.

Kandidáti se vyjadřili i ke všeobecné drahotě a vysokým cenám potravin. „Pomohl bych si tím, co říkal pan kandidát za KSČM Andrej Babiš. Poučil bych se u zkušeného ekonoma. Zastropoval bych ceny potravin u výrobců, třeba u Agrofertu,“ šil do Babiše generál.

Ten si to však nenechal příliš líbit a ihned se ohradil. „Zase vás to špatně naučili! Je to jasné, kdo má ty marže. DPH na potraviny je 15 %.“ Připomněl, že v Polsku je DPH u potravin nižší. „U nás vláda neudělala vůbec nic, a měla to udělat,“ kritizoval Babiš opět současnou vládu.

O Agrofertu se oba kandidáti dohadovali i nadále. „Asi není nic nového, že nebýt dotací, tak by tu Agrofert dávno nebyl,“ rýpl si Pavel. „Vy jste urazil 40 000 rodin. Vy nechápete, co jsou tržby. Vy umíte jenom válku, poslouchat příkazy. A ty byste poslouchal od pana premiéra Fialy,“ kontroval uraženě Babiš.

K případnému tlaku a vlivu na rozhodování vlády generál uvedl, že klíčové je najít shodu. „Ani v armádě to nefunguje všechno na rozkaz. Jsem zvyklý dosahovat konsenzu a nevytvářet konfliktní prostředí. Je to o společné snaze hledat řešení a nejít někomu po krku,“ nechal se slyšet.

Babiš by prý jako zkušený ekonom šel zadarmo dělat premiérovi poradce. „Já bych udělal čáru, šel bych za panem premiérem a šel bych dělat zadarmo poradce. Byl jsem ministr financí, byl jsem premiér, takže znám všechny ty resorty,“ prohlásil.

Soudy, estébáci a vojenská bublina

Finalisté v boji o Hrad se opět vyjádřili i ke své předlistopadové minulosti. Andrej Babiš opět opakoval své repliky o třech vyhraných soudech na Slovensku a odmítal jakoukoliv spolupráci s StB. Pavel se podle svých slov k předrevouční minulosti postavil otevřeně a jasně.

„Ke své minulosti jsem se postavil otevřeně a mluvil jasně. Jasně jsem řekl, že to považuji za chybu. Žil jsem v bublině vojenského školství a těžko si mohl vytvořit jinou představu. Mojí kolektivní omluvou všem bylo to, že jsem se snažil po revoluci 30 let o to, aby tato země byla respektovaná a demokratická,“ nechal se slyšet generál ve výslužbě.

„Moje jméno je jedině na evidenční kartě, kterou podepsal estébák, aby vykázal statistiku. Já to odmítám. Badatelé z Ústav pamäti národa jsou politici, dělají politiku,“ hájil se ve studiu Babiš. Následně uvedl, že vyjádřil obdiv nad lidmi, kteří proti komunistickému režimu bojovali. „Lidi očekávají od kandidátů, co pro ně udělají. Měl jsem jasné výsledky, pomáhal jsem lidem a staral se o ně,“ dodal.

Chladnokrevný generál, pracovitý Babiš?

Když byli kandidáti dotázání, co na svém soupeři obdivují, vypíchl Babiš generálovu údajnou chladnokrevnost. „Pan generál Pavel odpovídá jak robot, já nevím, jestli má nějaké city. Je chladnokrevnej,“ prohlásil. „Budu to dělat ve stejném duchu. Oceňuju, s jakou pracovitostí se Babiš věnoval množení svého majetku a vlivu,“ reagoval podobným způsobem Pavel.

V případě vítězství svého oponenta by prý Andrej Babiš výsledek respektoval. „Společnost je rozdělená, vládne pětikoalice. Pokud vyhraje pan generál Pavel, budu ho respektovat jako prezidenta a já zůstanu předsedou největšího opozičního hnutí,“ uvedl a dodal, že stále vidí riziko v tom, že Pavel je podle něj „vládní kandidát“. „Jsem otevřený komunikaci s každým, kdo bude chtít hledat řešení,“ shrnul krátce svůj názor na věc generál.

Závěrem Pavel a Babiš dostali prostor 30 s na vyslání vzkazu voličům:

  • Babiš řekl, že bude pomáhat lidem bojovat o české zájmy a usilovat o mír. „Každý váš hlas je pro mě důležitý, z velkého města i z obce,“ uvedl. Je podle něj na lidech, jestli vyberou prezidenta pro lidi, nebo pro vládu, kterou za prezidenta Pavla podle něj už nic nezastaví. „Máte se líp než před dvěma lety? Pokud ne, přijďte k volbám, já vás nezklamu,“ dodal. 
  • „Vážení voliči, volby jsou skutečně svátkem demokracie a vy budete mít už pozítří možnost rozhodnout,“ nechal se slyšet Petr Pavel. Veřejnost má podle něj příležitost si vybrat, zda bude v čele státu stát člověk, který reprezentuje lži či šíření chaosu, nebo takový, který ctí hodnoty jako čest, pravda a odpovědnost. „Proto jděte k volbám a volte rozumem,“ řekl. 

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

anna1234 ( 26. ledna 2023 12:41 )

.. všechny tyhle nesmysly by se měly vyšetřit .. náboj, nepravda o úmrtí atd. atd. Jenže ono to půjde bohužel do ztracena. Lidi by ale měli vidět, že původci výhružek a nepravd se dají zjistit.

Hana Pospíšilová ( 26. ledna 2023 11:57 )

pragver ( 26. ledna 2023 11:53 )

Ta davová hysterie příznivců Pavla na náměstích a všude jinde je fakt děsivá! Tohle má být ta pravá demokracie ?

xiioma ( 26. ledna 2023 11:17 )

Šíří se dezinformace o úmrtí Petra Pavla. Je v pořádku, uvedl generálův tým.

Zoufalství Babišových oveček dosáhlo vrchol.

roxin ( 26. ledna 2023 10:59 )

Ten fanatizmus mi připomíná zfanatizovaný lid ve válečném filmu! Taky vyřvávali a skandovali jak smyslů zbavení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa