Běh patří mezi sportovní fenomény dnešní doby. Díky němu jsme zdravější, spokojenější i štíhlejší. A stejné benefity můžeme dopřát i svým pejskům. Běhání se psem nebo také canicross přináší plno nezapomenutelných společných chvil. Pes má přitom na sobě speciální postroj a běží před vámi. Pomáhá tak svým tahem k rychlejšímu běhu. Nejdůležitějším cílem je přitom vaše a psí radost. Jak a kdy tedy začít? Na co si dát pozor? A bez jakého vybavení se neobejdete? Na to vše vám odpovíme v našem článku společně s Alenou Bartoníčkovou, produktovou specialistkou superzoo.cz.

Autor: istock.cz

Kdy začít se společným běháním?

Záleží na plemeni. Vždy vyčkejte, až pes fyzicky dospěje, což u velkých plemen znamená nejdříve po prvním roce života. Optimální je začít kolem druhého roku. Trénovat povely a zvykat si na výstroj už může pes určitě dříve.V běhání se psem se nejčastěji objevují plemena střední velikosti jako např. ohaři, belgický ovčák, evropský saňový pes, husky. Běhat určitě můžou i menší plemena, když se tomu přizpůsobíte. „Vzhledem ke stavbě těla se canicross nedoporučuje u miniaturních, obřích plemen a u krátkolebých psů, jako jsou francouzský buldoček, boxer nebo buldok. Vždy vycházejte z aktuální fyzičky psího běžce a celkového zdravotního stavu a tělesných dispozic. Před tím, než se svým psem začnete běhat, navštivte veterináře, aby psa prohlédl. Doporučujeme nechat psovi udělat RTG kyčlí a loktů, abyste měli jistotu, že pes je zdravý a nic vám nebrání v tréninku,“ radí specialistka.

Nezapomeňte na kvalitní výbavu

Zatímco vy jste na běhání nejspíš dobře vybaveni a bez funkčního oblečení a kvalitních bot už nevyběhnete, ke společnému běhu budete potřebovat ještě další pomůcky. Co se vám tedy bude hodit?

  • Dobře padnoucí, kvalitní postroj;
  • vodítko s amortizérem, které tlumí nárazy v tahu;
  • pro vás – speciální opasek na připnutí vodítka, aby vás neomezovalo jeho držení.  

Určitě na vybavení nešetřete. Jedná se o investici na dlouhé roky, tak ať vám vydrží a cítíte se při běhu komfortně. Na naše tipy se můžete podívat do fotogalerie.

Autor: istock.cz

Jak tedy začít a naučit psa, aby tahal?

Při tomto sportu jde o to, aby pes táhl. „Pokud pes tahá na vodítku, ještě to neznamená, že mu automaticky půjde také canicross. Musíme psa naučit rozlišovat, kdy má táhnout a kdy ne. Takže tahání na obojku patří mezi naprosté tabu, kdežto jakmile se nasadí postroj, tak je tahání povoleno, vysvětluje Alena Bartoníčková a doplňuje povely, které budete potřebovat: Povel pro výběh vpřed “GO / běž / vpřed“, pro zatáčení vlevo “HAW / doleva“ nebo doprava “GEOE / doprava“. Pro zastavení je “STOP" nebo „stůj“.

  • Nejprve psa přivykněte na postroj a poté na plandající vodítko.
  • Na vycházkách můžete k vodítku přivázat klacek, aby si pes zvykl na zátěž, kterou bude tahat (vás).
  • Postupně přidávejte na zátěž větší klacek nebo řetěz; stále ještě nepřipevňujte vodítko k pásu, ale jděte se psem a přidávejte povely pro zatáčení. Je potřeba, aby si pes zvykl na to, že v postroji cítí tah.
  • Pak můžete vyběhnout se psem, aniž byste si ho poutali. Nejprve uběhněte jen několik desítek metrů, které je potřeba proběhnout bez čichání a bez zastavování. Trať postupně prodlužujte.
  • Běhejte za psem tak, aby si zvykl, že vepředu bude on. 
  • Zapřáhněte sebe za psa a chvalte pouze tehdy, když poběží v setrvalém tahu. Dejte pozor na chválení v ten pravý moment, ne při napnutí a cuknutí vodítka.
  • Vzdálenost prodlužujte postupně v závislosti na psovi.

Autor: istock.cz

Další užitečné tipy

  • Jděte na to pomalu. Nepokoušejte se hned trhat běžecké rekordy. Pejsek, stejně jako vy, potřebuje trénovat.
  • Nepřehánějte to a berte na něj ohledy. Přílišný nátlak může vést u pejska k hyperventilaci a dýchacím potížím. Vnímejte řeč jeho těla, protože vám nemůže jen tak říct, kdy už má dost.
  • Nezapomeňte s sebou vzít lahev vody. Ideálně jednu pro vás a jednu pro vašeho pejska. A dělejte pravidelné zastávky na pití. 

Velký výběr chovatelských potřeb pro vaše mazlíčky pořídíte za skvělé ceny na našem Blesk Bazaru.